烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

^O^ 發表於 13-12-23 16:44
我都係咁做呀!但用呢個方法發左成兩個鐘,都係發得一倍大多d d咋! ...
有冇咁耐呀,,,,,,,,,,,,我用微波爐叮一大碗熱水, 架在碗上, 可能密封關係,都幾快,加上我做細包, 時間相差不大, 個包 50 克,都係40 分鐘啫
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlelam88 發表於 13-12-23 23:49
有無link
呢款點睇呀好多新款出左呀

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

酵母減低左活性都會發得慢架........

翡翠宮

^O^ 發表於 13-12-27 10:18
我都懷疑係酵母既問題。但拌粉之前我都測試過酵母係冇死既,但就耐d先浮上面。唔知係低左活性定天氣凍既關 ...
有時係貯存的問題, 接觸空氣時間愈耐,活性愈低, 下次試下加多 1-2 克啦.....

翡翠宮

^O^ 發表於 13-12-27 11:50
但加多1-2克會唔會令d包好大酵母味呢?
唔會, 本身 100 克筋粉加 1 克酵母, 其實好多食譜都會加到 2 克 ,你而家做 300 克計都係比4或 5 克啫, 濕濕碎啦。

首頁

尾頁

跳至