烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

天氣咁凍,麵團好難發酵。我已經用鑊煲熱水去發酵,但麵團發左兩個小時都只係發大大一倍,可以點做呢?舊年天氣冇今年咁凍,用鑊煲熱水去發酵的方法用得着,但今年唔得啊!

珍珠宮

回覆:冷天下發酵的問題

我用鑊煲一煲水後隔水放盤已造型既麵糰入去蓋上蓋,如果水凍左就開最細既火再燒熱啲水,自己睇火唔可以太熱。

我唔肯定呢個方法啱唔啱

第一發就喺雪櫃進行

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

ipodbaby_123 發表於 13-12-23 16:42
我用鑊煲一煲水後隔水放盤已造型既麵糰入去蓋上蓋,如果水凍左就開最細既火再燒熱啲水,自己睇火唔可以太熱 ...

我都係咁做呀!但用呢個方法發左成兩個鐘,都係發得一倍大多d d咋!

大宅

引用:天氣咁凍,麵團好難發酵。我已經用鑊煲熱水

原帖由 ^O^ 於 13-12-23 發表
天氣咁凍,麵團好難發酵。我已經用鑊煲熱水去發酵,但麵團發左兩個小時都只係發大大一倍,可以點做呢?舊年 ...
考慮買個發酵箱,千零蚊

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

^O^ 發表於 13-12-23 16:44
我都係咁做呀!但用呢個方法發左成兩個鐘,都係發得一倍大多d d咋! ...
有冇咁耐呀,,,,,,,,,,,,我用微波爐叮一大碗熱水, 架在碗上, 可能密封關係,都幾快,加上我做細包, 時間相差不大, 個包 50 克,都係40 分鐘啫
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

回覆:^O^ 的帖子

我在淘寶買左個焗爐,有發烤功能的,所以冇煩惱.

侯爵府

好媽媽勳章

引用:我在淘寶買左個焗爐,有發烤功能的,所以冇

原帖由 rosa1004 於 13-12-23 發表
我在淘寶買左個焗爐,有發烤功能的,所以冇煩惱.
有無link

[fly/imgIMG_4704 - 捷徑]

珍珠宮

好媽媽勳章

今日整方包, 平時發40分鐘... 今日發左超過一個鐘, 我焗爐有發酵功能都咁... 睇怕其他情況更嚴峻....

pflwall  會唔會係d酵母有問題? 可能遇到濕氣  發表於 13-12-24 09:16

珍珠宮

andyman 發表於 13-12-23 17:44
有冇咁耐呀,,,,,,,,,,,,我用微波爐叮一大碗熱水, 架在碗上, 可能密封關係,都幾快,加上我做細包, 時間相差不 ...

我既包係90g/個,的而且確要咁耐!而且每區氣溫都有差別呢!

珍珠宮

Sindy 發表於 13-12-24 00:19
今日整方包, 平時發40分鐘... 今日發左超過一個鐘, 我焗爐有發酵功能都咁... 睇怕其他情況更嚴峻.... ...

平日我d包第二發都要45分鐘架!我焗爐冇發酵功能,所以真係等到傻左。

大宅

回覆:^O^ 的帖子

我用暖水/奶,造粉團。
再放入已有熱水的焗炉發酵

大宅

回覆 littlelam88 的帖子

我稍後給你, 仲有上下火調教.

大宅

己買了一段時間 , 大半年左右, 現在的款可能功能同價錢都好一點.

大宅

^O^ 發表於 13-12-23 16:25
天氣咁凍,麵團好難發酵。我已經用鑊煲熱水去發酵,但麵團發左兩個小時都只係發大大一倍,可以點做呢?舊年 ...
I would turn on the oven and place the bowl of dough on top of it for the heat. I do that when I rush to make pizza dough for dinner. Hope this helps.

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有冇真空煲...煲咗細半煲水....用蒸架放上面...焗十五至半個鐘....(睇你個麵團有幾大).....我今日都係咁用整PIZZA....
少年耆英..為藝術而偽術..偽術煮意

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

littlelam88 發表於 13-12-23 23:49
有無link
呢款點睇呀好多新款出左呀

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:Quote:andyman+發表於+13-12-23+17:44+有冇

原帖由 ^O^ 於 13-12-24 發表
我既包係90g/個,的而且確要咁耐!而且每區氣溫都有差別呢!
我啲包110g一個,屋企溫度凍過街,因為有個透風既抽氣扇,都係發一個鐘至75分鐘。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:回覆+littlelam88+的帖子己買了一段時間+,+

原帖由 rosa1004 於 13-12-24 發表
運落黎運費幾$?包換電插頭嗎?

翡翠宮

酵母減低左活性都會發得慢架........

大宅

回覆 ipodbaby_123 的帖子

包中轉站運費, 運落香港要再比 , 運費一百元港幣左右 , 插頭我自己換 . 可以問佢運不運香港 .

首頁

尾頁

跳至