烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

天氣咁凍,麵團好難發酵。我已經用鑊煲熱水去發酵,但麵團發左兩個小時都只係發大大一倍,可以點做呢?舊年天氣冇今年咁凍,用鑊煲熱水去發酵的方法用得着,但今年唔得啊!

珍珠宮

ipodbaby_123 發表於 13-12-23 16:42
我用鑊煲一煲水後隔水放盤已造型既麵糰入去蓋上蓋,如果水凍左就開最細既火再燒熱啲水,自己睇火唔可以太熱 ...

我都係咁做呀!但用呢個方法發左成兩個鐘,都係發得一倍大多d d咋!

珍珠宮

andyman 發表於 13-12-23 17:44
有冇咁耐呀,,,,,,,,,,,,我用微波爐叮一大碗熱水, 架在碗上, 可能密封關係,都幾快,加上我做細包, 時間相差不 ...

我既包係90g/個,的而且確要咁耐!而且每區氣溫都有差別呢!

珍珠宮

Sindy 發表於 13-12-24 00:19
今日整方包, 平時發40分鐘... 今日發左超過一個鐘, 我焗爐有發酵功能都咁... 睇怕其他情況更嚴峻.... ...

平日我d包第二發都要45分鐘架!我焗爐冇發酵功能,所以真係等到傻左。

珍珠宮

Yoshika0618 發表於 13-12-24 22:10
I would turn on the oven and place the bowl of dough on top of it for the heat. I do that when I rus ...

呢个我都試過,發左成兩粒鐘,都係
我而家懷疑係酵母既問題。

珍珠宮

andyman 發表於 13-12-25 08:54
酵母減低左活性都會發得慢架........
我都懷疑係酵母既問題。但拌粉之前我都測試過酵母係冇死既,但就耐d先浮上面。唔知係低左活性定天氣凍既關係,但我用暖水浸酵母的,而酵母的有效日期係Feb 2014。

珍珠宮

andyman 發表於 13-12-27 11:23
有時係貯存的問題, 接觸空氣時間愈耐,活性愈低, 下次試下加多 1-2 克啦.....
...

但加多1-2克會唔會令d包好大酵母味呢?

珍珠宮

ipodbaby_123 發表於 13-12-28 08:31
冬天室溫發酵真係比較麻煩,考慮採用低溫發酵,我諗等麵糰回溫好過等麵糰發酵

1發都還好,最大問題係2發。

珍珠宮

古古 發表於 13-12-28 12:03
我是用保溫袋發, 最近發現用保溫袋做1 發比起放鑊or焗爐都好用, 可能空間細, 又冇乜漏氣. 即係買冰皮月餅送 ...

放焗爐,你係較幾多度呢?我見過網上有人話預熱100度3分鐘,之後再放一碗熱水入焗爐keep溫度,2發一個鐘就攪掂。但我試過呢個方法,2個鐘都只係發到一倍大咋!而且,麵團好似有熱到熟左dd既蹟象。

珍珠宮

終於確實左係酵母活躍度下降左既問題,而家2發要3.5-4小時先令包包鬆軟度變得正常

珍珠宮

古古 發表於 14-1-6 21:08
oh! time to buy a new packet :)

唔知點解用開果隻超市停左貨幾個星期都冇.

珍珠宮

win818win 發表於 14-1-7 00:04
用焗爐放杯熱水入去!

用左喇!仲兩杯添!仲要keep住每30-45 mins reheat杯水一次再放返入焗爐,再2發3.5-4小時,先發到令我滿意既效果。因為酵母開始減慢活力。

珍珠宮

古古 發表於 14-1-7 10:54
回覆 ^O^ 的帖子

仲有, 記住將包yeast 在開咗之後放盒再放雪櫃

我同老公都唔太想用日本同中國的。琴晚先同老公傾過,若果找不到不是產自日本、中國的鮮酵母,老公就寧願繼續用Hovis,因好似係UK出的。之前用的Hovis,在開包後都有keep係雪櫃的。

珍珠宮

古古 發表於 14-1-7 21:15
those are not fresh yeast. i think you meant those instant dry yeast. not very sure, because i us ...

where did you get "Saf-instant"?

珍珠宮

古古 發表於 14-1-8 11:18
回覆 ^O^ 的帖子

一般的烘焙店都有, 我是在灣仔二記樓上嗰間買的, 二記賣另一牌子'Mauripan' which i nev ...

Sweet Decorations? Both are instant yeasts? thanks.

珍珠宮

古古 發表於 14-1-8 11:55
回覆 ^O^ 的帖子

yes, both are instant yeast. if you want high-sugar tolerant type, buy the "gold" ...

Will go see see, thanks.

珍珠宮

tammy2008 發表於 14-1-8 12:56
即係 "金燕子"

T師,

金燕子同金馬利,那隻味較淡呢?(以相同麵粉來說)

珍珠宮

tammy2008 發表於 14-1-8 15:07
金馬利淡好多...不過妳又嫌人地出身.....無辦法啦....

我searched mauripan,searched到佢既parent company係UK喎!即係公司係UK,但生產線係中國?

首頁

尾頁

跳至