烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:冷天下發酵的問題

我用鑊煲一煲水後隔水放盤已造型既麵糰入去蓋上蓋,如果水凍左就開最細既火再燒熱啲水,自己睇火唔可以太熱。

我唔肯定呢個方法啱唔啱

第一發就喺雪櫃進行

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:Quote:andyman+發表於+13-12-23+17:44+有冇

原帖由 ^O^ 於 13-12-24 發表
我既包係90g/個,的而且確要咁耐!而且每區氣溫都有差別呢!
我啲包110g一個,屋企溫度凍過街,因為有個透風既抽氣扇,都係發一個鐘至75分鐘。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:回覆+littlelam88+的帖子己買了一段時間+,+

原帖由 rosa1004 於 13-12-24 發表
回覆 littlelam88 的帖子
運落黎運費幾$?包換電插頭嗎?

珍珠宮

引用:+上星期試過室溫發....上午11點幾整好個麵

原帖由 hinhin_ma 於 13-12-28 發表
上星期試過室溫發....上午11點幾整好個麵團, 之後放晌廚房, 到晚上9點幾, 都是發得普普通通, ...
冬天室溫發酵真係比較麻煩,考慮採用低溫發酵,我諗等麵糰回溫好過等麵糰發酵

首頁

尾頁

跳至