烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Yoshika0618 發表於 13-12-24 22:10
I would turn on the oven and place the bowl of dough on top of it for the heat. I do that when I rus ...

呢个我都試過,發左成兩粒鐘,都係
我而家懷疑係酵母既問題。

珍珠宮

andyman 發表於 13-12-25 08:54
酵母減低左活性都會發得慢架........
我都懷疑係酵母既問題。但拌粉之前我都測試過酵母係冇死既,但就耐d先浮上面。唔知係低左活性定天氣凍既關係,但我用暖水浸酵母的,而酵母的有效日期係Feb 2014。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

^O^ 發表於 13-12-27 10:18
我都懷疑係酵母既問題。但拌粉之前我都測試過酵母係冇死既,但就耐d先浮上面。唔知係低左活性定天氣凍既關 ...
有時係貯存的問題, 接觸空氣時間愈耐,活性愈低, 下次試下加多 1-2 克啦.....
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

andyman 發表於 13-12-27 11:23
有時係貯存的問題, 接觸空氣時間愈耐,活性愈低, 下次試下加多 1-2 克啦.....
...

但加多1-2克會唔會令d包好大酵母味呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

^O^ 發表於 13-12-27 11:50
但加多1-2克會唔會令d包好大酵母味呢?
唔會, 本身 100 克筋粉加 1 克酵母, 其實好多食譜都會加到 2 克 ,你而家做 300 克計都係比4或 5 克啫, 濕濕碎啦。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

^O^ 發表於 13-12-27 10:14
呢个我都試過,發左成兩粒鐘,都係
我而家懷疑係酵母既問題。
I usually just mix the enzyme to the flour directly .if you put it into warm water first but the temperature is too high,it will kill the good bit and impact the rising.

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

上星期試過室溫發....上午11點幾整好個麵團, 之後放晌廚房, 到晚上9點幾, 都是發得普普通通, 想整頂角吐司....

但是2發就C 啦, 放入已預熱左焗爐發, 發左成個鐘都是差不多, 之後用STAUB 空燒一陣放入去再發 都未發到8成....已經2個幾鐘....

唔理照焗....不過, 自己豬左, 等左2個幾鐘不如用麵包機快速MODE都是2個幾鐘就有.....

剛又搓左D 粉晌室溫發, 今次加多左DD YEAST, 睇下明日幾點可發好一發..... 不過, 今晚好涷, 唔知會點??
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

引用:+上星期試過室溫發....上午11點幾整好個麵

原帖由 hinhin_ma 於 13-12-28 發表
上星期試過室溫發....上午11點幾整好個麵團, 之後放晌廚房, 到晚上9點幾, 都是發得普普通通, ...
冬天室溫發酵真係比較麻煩,考慮採用低溫發酵,我諗等麵糰回溫好過等麵糰發酵

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

大宅

我是用保溫袋發, 最近發現用保溫袋做1 發比起放鑊or焗爐都好用, 可能空間細, 又冇乜漏氣. 即係買冰皮月餅送嗰種入面銀色既袋. 放1 細杯熱水在麵團旁. 呢幾日咁凍, 我用7 到8 個字就1 發完, 2 發就冇辦法只有放焗爐, 但要成1 個至個半鐘.

珍珠宮

ipodbaby_123 發表於 13-12-28 08:31
冬天室溫發酵真係比較麻煩,考慮採用低溫發酵,我諗等麵糰回溫好過等麵糰發酵

1發都還好,最大問題係2發。

珍珠宮

古古 發表於 13-12-28 12:03
我是用保溫袋發, 最近發現用保溫袋做1 發比起放鑊or焗爐都好用, 可能空間細, 又冇乜漏氣. 即係買冰皮月餅送 ...

放焗爐,你係較幾多度呢?我見過網上有人話預熱100度3分鐘,之後再放一碗熱水入焗爐keep溫度,2發一個鐘就攪掂。但我試過呢個方法,2個鐘都只係發到一倍大咋!而且,麵團好似有熱到熟左dd既蹟象。

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:古古+發表於+13-12-28+12:03+我是用

原帖由 ^O^ 於 13-12-30 發表
放焗爐,你係較幾多度呢?我見過網上有人話預熱100度3分鐘,之後再放一碗熱水入焗爐keep溫度,2發一個鐘就 ...
我是用麵包機的,我最近整包都發得麻麻,但昨天奇怪地,出爐個包好大陣酵母味(我覚得有少少發酵過度呀!),發得亦高啊!酵母份量我冇加多呵,但我用暖水揉麵團!

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

我用洗碗機發酵,不知幾好用,前日整黑糖吐司,我只需要用50度左右的水喉水倒入部機處,關門,這樣就可以控制在27度溫度(食譜話要27度一發),又有高濕度,又可以保溫保濕,如果要接近30度可能就需要用滾水,夏天又可以加冰水控制溫度添。

男爵府

回覆:冷天下發酵的問題

我開暖爐喺廚房發酵。

大宅

我2 發係就咁放焗爐, 冇預熱, 冇熱水, 以前試過你說的方法預熱100度3分鐘,之後再放一碗熱水入焗爐keep溫度, 但真的我也覺冇太大分別. 我現在由得佢發1 個至個半鐘, (有時做緊野唔得閒), 發大1 倍至1.5 倍, 焗嗰時佢再會發大d, 出爐有2 倍至2.5倍. 我只做型包及排包都ok, 唔知做吐司會否work.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

如果份量唔多,我試過放入微波爐,掩門到最盡,但又未閂實,總之個燈光仲係到,用光嘅温度發酵,都快小小。

男爵府

我會放焗爐,唔駛預熱,開40度30分鐘發酵

^O^  我個焗爐冇你個咁低,最低係100度。  發表於 14-1-2 09:05

男爵府

回覆:冷天下發酵的問題

我係焗爐發,未放麵團前,先校50度熱個焗爐,幾分鐘後熄左佢,然後噴水放麵團發酵,效果都唔錯

^O^  我個焗爐冇你個咁低,最低係100度。  發表於 14-1-2 09:05

珍珠宮

終於確實左係酵母活躍度下降左既問題,而家2發要3.5-4小時先令包包鬆軟度變得正常

大宅

oh! time to buy a new packet :)

首頁

尾頁

跳至