在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

一個星期有1-2晚返香港訓。通常夜晚會出去同朋友宵夜同玩到3點返,到第二日訓到12:00-1:00先起身食lunch。食完冇節目會回床訓返。所以我會叫2個小朋友同爸爸去公園玩,但爸爸不會單獨帶2個,一定要我出去。玩完返黎佢又係訓。我就忙家務到dinner先叫得醒佢。夜晚爸爸打電話game同睇電視,我就洗好碗帶2個沖涼訓。通常佢因為訓唔著,同fd出去玩or自己煲片…咁又一個循環,第二日中午先起身,晩上又返大陸做野。

其實我想佢可以放假幫下手,陪下小朋友玩,教下小朋友。

但係佢會覺得:佢返工好辛苦要休息,加上冇佢係度我平時都搞得掂,佢做咩要幫手。

我聽到企左係度…

我唯有請佢一個月比日我可以唔洗帶住2個小朋友,可以出去行下買下野,放鬆下。

佢冇答應,只係講佢邊個親戚都係帶住2個小朋友周圍去。我做咩唔可以。係要煩到佢。

依家我睇清楚……我每樣為佢感受著想,但係呢個人跟本連做個朋友都不如。
每日都唔知為咩目標生存

別墅

回覆:tjojo2002 的帖子

聽你咁講你似馬姐多過ftm...
仲慘過返工。年終無休。
小朋友幾大?

大宅

好多男人都係咁..我果個都係.所以我做左兩年幾FTM之後..決定.咁樣落去唔係辨法..要出黎做返野...宜加剛剛找到工作..願工作順利...

大宅

回覆:constantine1980 的帖子

我依家決定自己去請工人諗住2個人「涯」下,存多個錢,不過佢咁樣,我都唔想同佢「涯」…

細的1歲大的4歲…真係好灰

大宅

回覆:law_rainbow 的帖子

呻左出黎,見到有同路人,個心都平衡d……

祝你新工作新生活順順利利。

等細路大d我都唔會再留係度做黃面婆…

伯爵府

引用:一個星期有1-2晚返香港訓。通常夜晚會出去

原帖由 tjojo2002 於 13-12-26 發表
一個星期有1-2晚返香港訓。通常夜晚會出去同朋友宵夜同玩到3點返,到第二日訓到12:00-1:00先起身食lunch ...
你有無試過自己一個出去?如果我老公放假唔幫手,我會話"你返工大晒呀?咁我返工你係屋企湊佢地呀!我做得出調低2個小朋友自己出街,我睇到時你點?",所以得老公從來唔會俾說話我聽,因為佢知我真係做得出。

LING1105  一定要比佢試下自己全日湊小朋友, 如果唔係佢以為你好"炭"!!!  發表於 14-1-1 00:25
tjojo2002  有試過出去拎d野比朋友(約1小時多d),吹水耐左,通知佢2個鐘先返到去,比佢小爆…有次出左去佢又打小朋友…  發表於 13-12-27 06:48

大宅

其實出差勁辛苦,因為我们兩夫婦都係出差的。不如請鐘點幫手!

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我強烈要求每星期放兩日假,由c6留係屋企睇b

大宅

回覆:老公放假不幫手

我做左5年ftm 無放工 無放假 無病假 無人體諒 我已經似個活死人 無日重復重復咁做 都唔知喺度做緊咩

僖樂也  FTM真係喊都冇力  發表於 13-12-28 00:31
tjojo2002  我都做左3年,細的出左世,佢更加唔理我地><到底我地做錯d咩  發表於 13-12-27 07:16

大宅

回覆:小豺 的帖子

有請過,不過,執玩具,一陣又比小朋友玩到亂,又唔想請鐘點買餸煮飯,驚唔啱食。只可以叫佢抹下窗同枱咁…我都係想佢多d陪小朋友玩,因為少見面。但係佢只會講d細路唔跟佢,就繼續打機or訓…佢出trip累就唔好例牌夜出同人玩到3點幾,日頭先黎訓,唔珍惜見小朋友同我的時間…

男爵府

BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 BK Milk勳章

我老公放假都是.....睡睡睡....
不出街....
話很累囉><

翡翠宮

請個 part time 啦, 人都癲, 又無諾貝爾獎拎.

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

希望樓主努力加油

我覺得呢個世界d男人真係....一山還有一山高

樓主,只有對自已好才是最重要,你明白嗎

珍惜 感恩
You got this!!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我有一個小朋友 平時老公放假吾幫手湊 有咩屎屎尿尿喝奶食糊都嗌老婆兩個字就算 ftm 好多野做架嘛 又咁多家務 你仲要湊兩個 吊頸都要抖下氣啦

寶寶就快出生了

大宅

點解世界上咁多同道中人
我果件日日返嚟,都冇幫到D咩。
加油,希望仔大女大會好D。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公都好D,放假有時都會幫下手
不過通常都只係幫手湊仔,因為佢話個女好煩唔鍾意理佢:pppp:

假我都冇得放,只係一年4次同朋友食飯佢會幫我湊晒2件我自己出去幾個鐘
其餘時間如果我要出街都要湊晒2件

有時見佢返工辛苦我都會問佢我有咩可以幫到佢做
佢永遠都只會答 : 你幫我湊好2件細既就得
我就會答佢 : 咁我寧願出去返工

有時我做家務做到顛而佢又訓晏覺我就會發佢脾氣
不如調轉我出去做野你喺屋企湊2件啦,返工起碼都有食晏時間
我有時真係做到連煮野食既時間都冇,佢就永遠只會講句 : 辛苦你喇

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

呢d男人真係幾難頂... 有時對住d 極品男人真係要鬥智鬥力...

你地結婚前係點拍拖? 我覺得你地要重拾當年情.

兩個人結左婚, 生埋仔, 自然生活重心去左小朋友或者工作上.... 佢去公幹係攰, 你做ftm 都好攰, 人人都想響個weekend入面有自己時間都係可以理解.

你唔好直接叫佢去陪小朋友, 如果佢本身唔鍾意同小朋友玩, 夾硬要佢做, 佢只會變左發小朋友脾氣同埋對家庭產生厭惡, 同埋改變唔到佢. 你睇下有冇d 咩活動可以一家人去, 事前同佢傾好唔好動輒就鬧小朋友, 夜晚順便出去食埋飯至返屋企, 咪當大家都relax 一日. 平時可以叫小朋友畫下公仔整d 咭仔去lum 下個老豆. 有時媽媽就係小朋友同爸爸既橋樑, 要做中間人咁將佢地連埋一齊. 當然都要佢肯俾多少少耐性至得....

大家已經少見面, 有機會見時不妨抽時間去傾計, 整d平時少煮既送, 大不了係整個燭光宵夜. 仲有氣力剩的話不妨花5分鐘幫佢dup骨 (買個按摩器都得), 送盒浸浴/浸腳果d浴鹽俾大家一齊用等等. 講到尾, 你地都需要獨處時間, 同埋新鮮感.

講到好似乜都要個女人做晒, 咁係有d 唔公平, 但無計啦, 男人十個有九個過結左婚就不再浪漫, 佢唔做咪你試下做, 不過又唔好咁卑躬屈膝咁去就晒佢, 希望佢可以對個家有多d 歸屬感後會肯放多d 時間響你地度.

tjojo2002  多謝你比咁多正面的建議我>.<我會再試下…  發表於 13-12-29 16:07

別墅

聽到都悲哀!! 但請工人又有請工人的煩惱!!

tjojo2002  想請,但都擔心緊。  發表於 13-12-29 16:06

洋房

我都聽到驚,好采我只有一件,我同老公講得好清楚,要兩件就一定要有菲傭,如果唔係,我一定唔生

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我到係

首頁

尾頁

跳至