婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

b咕, 你近日好d嗎?

大宅

原帖由 yanyantang 於 09-3-23 16:29 發表
大家好!
我都懷疑自己患上驚恐症.....
其實, 早在几食前自己都覺得有少少問題, 但係情況不是太嚴重....只係覺得自己事無大小都驚一餐.....間中失眠....
但最近情況越來越嚴重.....情緒都有少少失控....精神集中唔到. ...

好開心可以認識你呀, 如果呢d情況開始影響到你既日常生活, 咁我會建議你不如去見醫生, 拎個advice, 如果真係要食藥既就對症下藥, 起碼生活開心好多

你而家要放鬆個人, 如果知道自己事事都大難臨頭就要改變, 你去以下網址參考下

http://panicdisorder.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1619088

http://panicdisorder.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1612838

大宅

原帖由 b咕 於 09-4-2 20:25 發表
關於個blog我有d idea呀! 唔好介意, 我想話其實個blog可唔可以多d色彩, 因為我地依家係唔再驚恐, 克服到我地嘅世界會係好美麗, 我地未來日子都係好美好, 所以colorful d 會開心d, 如果依家只係黑白色, 俾人感覺好灰 ...

飛日本啦...好開心呀, 我下次都要去日本/韓國.

多謝你對blog比既意見, 大家都搵緊有無靚d 既background, 而sinablog又可以support到

大宅

原帖由 kikiwo 於 09-3-27 10:34 發表
www.hkreporter.com/talks/thread-267507-1-1.html
我們更需為這一群不幸的人祈禱mouth:mouth:" />

d人好慘呀, 果d地方都算是醫院嗎??
d病人真是有被治療嗎?

大宅

原帖由 anniek 於 09-4-4 13:24 發表
其實我覺得自己都有驚恐症, 睇邊科醫生會好d?

如果要斷診係唔係驚恐症, 第1次相信睇精神科醫生會好d呀

大宅

原帖由 Harry媽咪 於 09-4-7 16:27 發表
大家好呀,好耐無入嚟傾計啦,最近公司炒咗好多人,工作好忙,令我嘅情緒病又發作,仲有少少抑鬱添,已經睇緊醫生,醫生見我好唔開心,加咗啲會令我開心嘅藥比我,但係我覺得都係咁,好唔開心,醫生叫我不如返教會,因為佢係基督 ...

harry 媽咪
美麗講得好岩呀, 其實教會比左一個平安平靜既平台我地去歇一歇, 加加油再前行

你自己既思想模式都好重要, 你要鍛鍊自己開心d正面d, 慢慢就會好好多架啦, 加油!

大宅

原帖由 Harry媽咪 於 09-4-8 14:48 發表
多謝你地嘅鼓勵呀,其實呢一排食咗好多精神科嘅藥,反而覺得仲唔開心,好想叫醫生停咗啲藥,唔知係自己唸埋一邊定係同啲藥有關呢,我頭先上網睇過話有啲人食咗精神科藥物會有啲抑鬱 ...

harry媽咪
其實我地最好唔好上網search藥物既資料, 因為副作用人人唔一樣, 但我地既性格係一見到人地既反應, 就會第1時間自己代入

我相信食左精神科藥物未必一定會有抑鬱, 因為好多精神科藥物都反而有同時醫治抑鬱既效用, 就我而言, 我食左藥都無出現抑鬱, 反而醫好左我既驚恐+抑鬱

其實初食藥時, 我地要d時間接受自己要食精神科藥物, 因此開頭會有小小失落, 不過當你食耐左, 發現情況比以前好, 就會感覺好好多架啦, 加油

大宅

原帖由 YanYan09 於 09-4-20 23:07 發表
心理醫生都叫我唔想見既人就唔好見, 免得自己唔開心, 於是有d朋友既婚宴, 聚會都選舉性地唔去....因為唔想見某一兩個人. 唔知係咪收埋自己得多, 有時都有d怕見人....唔知生完之後會唔會好d呢?

...

YANYAN
好開心知道你有左bb, 有左bb有時係會情緒有d起伏, 不過個個大肚婆都係咁, 你只係無例外之麻, 無咩問題

你要開心d, 因為bb會feel到你既情緒, 我有朋友照bb時都係話bb好輕, 只有4磅半左右, 不過bb出左黎有5磅12呀, 所以唔好盡信呢d高科技呀

大宅

ryankkw
hello, 要接受我地既病係會介唔中返黎1次, 只要我地有心理準備, 唔好亂, 佢好快會消失

下次你feel唔真實時, 用條象筋彈下自己, 好快醒哂

大宅

yanyan09
咁就乖啦, 記住食多d有營養既野, 如果有d人講左佢都唔明白既, 都唔駛同佢講咁多, 你要選擇一d信任而明白你既人分享

gigerchan30
好耐無見你啦, 你好勁呀, 你比以前叻左呀, 可以捱到返屋企, 仲可以一個人面對, 証明你比以前進步左啦

我見有d無甲亢既病友介唔中都有暈既感覺架, 不過唔係時時發生

大宅

原帖由 gingerchan30 於 09-4-23 13:23 發表

卡樂B薯片 ,

個次真係勁辛苦, 不過係咁同自己講一定要捱到返屋企, 但其實返到屋企又好驚, 因為無人...oh, 克服呢個病意志好緊要, 要慢慢train自己 ...

gingerchan
以前如果mtr/kcr停左係隧道, 我就一定賴野, 我一停就驚, 好鬼無用, 最後都克服左, 因為我次次上mtr/kcr都係車頭上, feel司機係我附近, 安全感又大d...hehe

大宅

原帖由 annie929 於 09-4-28 11:35 發表
其實驚恐會唔會心悸好辛苦架 我只係心悸醫生話我抑鬱 但我又唔似 因為我唔會喊

焦慮同驚恐都會有心跳既反應架, 咁你有咩徵狀?

大宅

原帖由 junofans05 於 09-4-25 16:35 發表
大家好,好耐無留言,希望大家都安好:)

近來發現一個有關驚恐說法, 聽說大部份有驚恐的人都有一個不快樂 童年/ 童年發生過不快樂的事 ?

就呢一個說法,我可以話係其中一個 (有一個不快樂童年),所以我認為係有關係 .... ...

喂我都同意wor, 我細過時比呀媽獨留係家中, 果時我好驚於是叫火燭, 叫人剪開我道門比我走, 當時驚既反應同之前驚恐好似

大宅

原帖由 junofans05 於 09-5-1 01:11 發表

係呀,我覺得有時都要搵吓個問題原因,好多野係來自細個,連自己都可能唔記得。呢種驚恐感覺大多係唔陌生。可能自己諗吓,解開個結會令自己好番都唔定,你近來好嗎?卡樂b:) ...

我呢排都幾好呀, 你呢? 你解開左個結未呀?

大宅

原帖由 annie929 於 09-4-30 16:24 發表
我咩都無 只係心悸 up主up主好辛苦 ...
今日醫生話我係精神緊張 開左d放鬆藥我食睇下點
因為如果我再食抑鬱藥 血青素個d 起碼要食2年 唉
食左放鬆藥半粒 岩岩已經好眼訓了
希望食幾日後會習慣

...

annie929

放鬆藥係會有眼訓反應, 但如果你stable左之後應該唔駛食放鬆藥架啦, 到時只食血清素, 血清素其實都無咩反應, 唔會眼訓/作嘔, 放心啦

2年好快過啦, 而且醫生只係初步評估, 其實如果你食左藥之後係stable既, 可能醫生會早d提議你減藥架, 即係話即使要食2年, 都好大可能係越食既份量就越小, 而我食左1年左右就可以停藥, 所以你要有信心

我覺得我地既思想同感受都會直接影響自己, 例如我曾經好灰, 覺得自己好慘, 又覺得一定唔會好返, 果段日子反而好反覆好難行, 之後經呢到好多sister支持, 諗通左食藥咪食藥, 又無咩大不了, 反而輕鬆左好多, 人輕鬆左, 自然驚恐都小左

大宅

原帖由 tigerl 於 09-5-13 18:34 發表
kikiwo, 你買少個"鳩持"都搭倒好多次啦~~ 不過~~你依家都唔使搭的士啦~~

tiger
haha...你隻死野....kikiwo既鳩持係special edition黎架.....我地唔恨得咁多

大宅

原帖由 KatieA 於 09-5-12 18:33 發表
我呢個月發覺自己有d唔妥,有驚恐症病徵,已經睇左精神料兩個星期,本身有份工作,由於害怕一個人出街,所以而家返工放工都要坐的士(感覺安心D)。
唔知各位有呢個病時,有無立即停止上班?定驚住咁繼續返工? ...

katie
我岩岩有病時, 反而好想返工, 因為返工傾下講下又1日, 而且可以分散下d注意力, 我果時都怕搭車架, 不過都要頂硬上, 因為我一個人係屋企仲驚呀...hehe

我一直都以為自己唔可以一個人係屋企, 點之有1次我大病一場, 醫生要我放2星期sick leave, 係無得選擇下...haha 我發現原來我根本已經唔再怕一個人, 所以有時唔試過真係唔知自己可以

係呢, 你而家食緊咩藥? 食左幾耐呀? 加油呀! 要相信一定可以過返以前開心既生活

大宅

原帖由 gingerchan30 於 09-5-13 21:38 發表
我都係好驚得一個人, 特別係屋企, 怕出左咩事無人知. 你係怕咩呢?????

我以前同你一模一樣呀, 唔可以係屋企, 唔可以一個人, 心只係好怕有咩事, 家人黎到已經起碼要1小時, 後來我諗唔駛怕, 佢地一路去我果面, 我又一路出去會合, 都只係3-4個字就可以見面啦, 其實香港咁細去邊都好快

我第1次發作都係屋企張床...而家我不知幾愛我張床呀..已經唔再怕, 要盡量去克服自己怕既野

大宅

原帖由 積肥 於 09-5-14 15:08 發表
各位mama

本身食開Buspar,點知禽日覆疹,醫生話隻藥唔出,想問吓大家食緊乜野藥。thanks

我以前係食seroxat 20mg

大宅

原帖由 開心MAMI 於 09-5-14 10:05 發表
我好無用呀....最終都係無去睇醫生.....

因為我自己本身心臟有D問題, 再加上自己性格問題, 又加上近年發生好多事, 令我焦慮症加重.......又令心臟問題嚴重左.....依家幾乎日日都發作...好辛苦....

星期日去 ...

開心mami

原來你都有心臟病呀, 同我一樣呀, 心臟病+驚恐, 可以話驚上加驚, 係呢, 你心臟有咩事呀?

點解你可以咁有忍耐力捱得住唔去見醫生既? 我果時一發現就即時去睇精神科, 驚都要頂硬上, 你都知道你一驚又影響心臟, 互相影響架麻

就算見醫生驚極最多咪30分鐘, 但如果醫返好就一世架wor, 條數更係去睇醫生抵d啦, 如果你真係好驚, 我可以陪你去

你都想你可以人如其名, 做個開心mami架....加油呀

願主賜你平安, 喜樂及勇氣

首頁

尾頁

跳至