婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Re: 認識多一點[子宮頸癌,HPV及CIN]

兔兔小貝寶,

上次婦檢時,醫生又係話我抹片檢查有異常發炎細胞感染,又末到CINI,但又沒HPV喎,醫生話我吃一個星期消炎藥同兩個月後返去做多次抹片檢查,然後睇吓點喎,如好番就無事,唔係就可能會變右CINI,我好担心呀!我想請教你醫生有無叫你吃藥和呢段期間(直至下次抹片)都要每次用套套呀?係咪吃一個星期消炎藥就可以殺咗的菌?妳的醫生有什麼comment呀? 我唔知要唔要睇多個醫生?我唔知掂同我老公講好 :-(
有無的有類似我le的case架女士?請指教! :-|

kingmommy

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

兔兔小貝寶

多谢妳的關心!
點解同我個醫生講的嘢唔同嘅?我可能要睇多個醫生啦!
我醫生同我講,你le段期間一定要用套套,佢話因為男性的精子會帶有少量细菌喎,而現在子宫頸的细包有發炎,抵擴力差咗,啲细菌就曾

男爵府

兔兔小貝寶

我都係睇多個醫生睇吓掂!
唔該哂!
兔兔小貝寶 寫道:
kingmommy,
不過我都覺得睇多個醫生會好d!我都睇左三個醫生,三個都有不同既講法!

jlmaz,

或者我向網到揾多的資料先。Thank you!

Kingmommy,

你唔洗驚GA~異常發炎細胞感染好小問題jei~~~只不過話你知發炎引起細胞有d異常~~~有d發炎肉眼可見~~有d係細胞檢查發現jei~~以我睇到的資料~~呢d好多時會之後好返~~~你皮膚細菌感染發炎你會唔會好驚呀??你驚只不過係因為個位置係宮頸~~而你未了解清楚有誤解JEI~~放鬆D啦~~^^

就當你會去到CIN1都唔驚GA!因為你無HPV感染~~可以話無咩威脅(當然作為醫生肯定唔敢同你說100%無可能啦...)~~完全無生命威脅GA你呢類情況~~~~只不過人地一年檢查一次~~~你3--6個月檢查一次JEI~~~~又唔係CANCER~~

有HPV感染的宮頸都唔係個個變惡性~~~大部份無事~~~
更何況你又無病毒感染~~~只不過一般典型細胞異常JEI~~~受左細菌感染~~~要知道細菌可以搵藥殺死~~殺死左咪自然會慢慢好~~~無藥醫先驚啦~~~所以你唔好緊張~~唔好一聽到"細胞異常"就覺得好大件事~~~唔好俾隻字嚇親自己~~~網上好多資料~~睇多D知多D就知好小問題~~~更加唔洗驚唔知點話俾你先生知~~~你反而要了解多D~~然後話返佢知係咩回事~~~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊