婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你要同c6 set個暗號代表你生得bb, 唔洗c6再接到false alarm

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我覺得喺呢個時期, 真係多一事不如少一事. 8妹果度, 只要可以唔做監護人, 就由得佢, 無須做得咁盡, 怨怨相報何時了, 得饒人處且饒人.

你快要做媽媽了, 照顧初生嬰兒很累的, 到時你唔會再想理呢D閒雜人等. 經過咁多事後, Y未必會收手, 但形勢已好明確, 就係你老公完全企喺你呢便, 你老公亦對父母心淡了, 將來無須再顧及佢地感受, 做事唔會咁拖拖拉拉.

如果怕Y喺靈堂難為你父母, 你大可夾定老公, 叫佢同Y講, 想將來有仔送終的, 就唔好再搞事. 只要Y唔搞事, E係唔會夠膽搞事的.

公爵府

咁商人send email俾你, 你回答係禮貌嘛, 你可以你都覺得咁做合理, 順便話埋佢知Y逼緊你C6夾錢. 商人自然識做的了.

公爵府

唔好嬲, 免得動胎氣.

Y係都要纏住你地, 就係唔忿氣個仔親你多過親佢, 想逼到你唔要個老公. 錯不在你老公, 你怪佢都冇用. Y越過份你越要同C6恩恩愛愛以証明佢掌控唔到你地. 佢發癲你就趕C6出門口, 我做佢梗係發多幾次癲, 仲要越黎越癲.

其實而家Y話要留喺度住之嘛, 你咪打俾商人, 叫佢唔好再幫Y做working visa同埋搞掂班親戚, 否則你唔俾個孫佢見. 就算Y加埋一棚親戚喺度, 你都唔洗俾個b佢湊架. 你會唔會考慮做FTM? 湊得一年半載, 搞掂Y先再決定遲D再唔做番嘢. 老實講, BB出世後, 你根本冇咁多精力去打怪獸的, 做FTM唔洗再理公司個人都輕鬆D.

A.Yin  她冇攞bus.visa架了。她可能用tourist visa (估)  發表於 12-9-13 14:56

公爵府

其實你真係應該由得agent報警, 咁將來你再申請禁制令唔俾佢喺你附近出現, 咁你先會有好日子過.

公爵府

我讚成賣咗層樓俾番d錢Y. 俾幾多? 俾番當年樓價囉, 當年冇做正式手續啫, 但你現實上係同Y買, 而層樓正式黎計係商人俾錢買的, 你地俾番當年樓價絕對冇虧待Y.

賣咗層樓起碼理少一樣嘢, 你地自己再買樓已經唔關Y事, 唔洗理佢. 如果Y再嘈, 就話係你外家俾錢你地買的, 冇佢份.

你就快生得, 難免心情緊張, 情緒波動大, 唔洗諗得咁負面. 你要尊重你C6, 佢係一個獨立個體, 唔係你話俾番Y就俾番Y, 佢有自己感受同決定的. 睇完你咁多個post, 你C6係有處理得唔好嘅地方, 但罪不致死喎, 唔好掉低佢啦.

公爵府

恭喜恭喜.
你安心坐月休息啦, 你媽喺度, Y唔會太癲的. 有俾商人見BB嗎?

公爵府

你老公會唔會諗得太複雜? 老公要同老婆離婚, 原因只有一個, 就係佢唔想要呢個女人, 關仔女孫乜事? 商人又唔係問你地意見, 只不過係講俾你地聽佢嘅決定之嘛, 你地就算扮到母慈子孝商人都係唔要Y架啦. 萬一佢地夾埋玩嘢, 話你地自認相處咁融洽, 以後Y就同你地住照顧你地, 咁你地更冇理由拒絕啦.

既然Y成日逼你講大話, 你咪揾人黎揾咗把鎖, 唔俾佢私自入房煩你囉, 洗乜同情Y而應酬佢吖. 對住你老公講, 你身為BB母親, 你以後萬事以BB為先, 唔可以再為咗老公而搞垮自己精神同身體, 亞Y咁煩你, 你就快產後抑鬱了, 你已盡咗力, 但唔可以再應酬Y了.

公爵府

我估Y真係扮嘢話去睇精神科.

亞E同寶貝用乜嘢簽証黎澳洲? 最長stay幾耐?

首頁

尾頁

跳至