6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

JoyceDic 發表於 16-9-12 18:17
無牙
大舊細舊都試過,都嘔

咁食咩先唔嘔?係自己食會嘔?定你餵先嘔?如果食青豆呢?

大宅

JoyceDic 發表於 16-9-12 18:27
自己拎住菜心會妹一陣
試過自己食蘋果,牛油果
都成日嘔/作嘔

蘋果又冇蒸林?牛油果夠唔夠熟呀?太硬吞唔到係會想嘔返出離㗎,我B之前塞咗幾粒硬豆腐入口都嘔

大宅

AGa1111 發表於 16-9-12 20:36

蘋果我仔女而家14個月都食得麻麻,咬唔到吐出黎又執返再食

你要加水煮15分鐘,或者用焗爐180度焗15至20分鐘就軟身㗎喇,6個月冇牙都食到。
或者你買啲超粉Apple 啦,批咗皮會食到啦。爽Apple 好易哽㗎,好似大個嘅蛇果係最粉

大宅

JoyceDic 發表於 16-9-12 23:11
我覺得我囡唔識吞

Hmmm.. 咁我都唔知點好。幾時要去醫生度檢查,問吓醫生意見!

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-9-15 15:59
青豆點煮先淋?我烚左15分鐘,去埋面果陣皮都覺得好硬,BB放左一粒落口面有難色
...

我烚5分鐘咋喎
我買有機雪藏果啲,所以快啲?!
我今日整spinach & peas muffin, 好攰

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-9-15 18:55
我係菜檔買新鮮的,可能就係咁會硬好多啦,雪藏可能整熟左會快淋D,等我轉買雪藏試吓先
哇,好正喎!通常 ...

我通常整一星期份量呀,因為而家B仔要食三餐固體,日日整我會攰死的!不過而家都係兩三日一整新recipe
今朝整咗blueberry muffin

大宅

eeemilylyly 發表於 16-9-18 23:00
想請教,BLW 有d 乜 carbohydrates 可以食?
而家bb10個月,半BLW, 一餐自己食,一餐餵
想開始全blw

bake oat muffin, quinoa muffin, riceball..

大宅

littlelittlbaby 發表於 16-9-18 23:31
其實好想知大家係咪可以取代一餐?如果係,咪要好耐先食完? 因b餵食得好慢,有時成個鐘。如BLW我驚仲耐。我 ...

BB幾大?

大宅

AGa1111 發表於 16-9-19 15:06
可唔可以share muffins 食譜,網上面花多眼亂
上次跟你整嘅芝士藜麥波波,bbs好鍾意
...

鍾意食就好啦
Spinach, peas & turkey ham muffin

1 cup plain flour
½ tbsp baking powder
¼ cup grated cheese (I used cheddar cheese)
1 egg
1/8 cup olive oil
¼ cup milk
1 cup veggies (I used chopped spinach peas and turkey ham, but you could use grated zucchini, chopped bell red pepper, chopped broccoli, grated carrot etc. You could also use tuna for some protein)

Preheat oven 180c, stir 所有材料然後倒入muffin tray 焗15-20 分鐘。
如果直接倒入muffin tray 要喺tray 度掃啲油,會容易啲拎出離。我之前用cupcake 果啲紙好難mit 出離。而家買咗silicon muffin cup 好正唔駛搽油,一反就倒出來

大宅

...

And this one ! My son loves it !

Mini Turkey Lentil Meatloaf
1lb grounded turkey or chicken
1/2 cup COOKED lentil ( about 1/4 cup dry lentil)
1 egg
1/4 tsp Italian seasoning (optional, I used thyme)
1 tsp salt & pepper ( I used 1/2 tsp only )
2 tbsp extra virgin olive oil
1/2 cup mixed vegetables ( I used peas, corn & spinach)

Preheat oven 180c, combine and mix all ingredients together then bake 25-30mins.

Note: Mini tray 16-18 mins

大宅

...

你有冇整上次個muffin ar?
我今日整呢個
Mini Quiches With potato & parmesan crust

大宅

AGa1111 發表於 16-10-2 21:36
有整呀,好快清晒
呢個又點整?

300g of grated potato
20g of parmesan cheese, grated (you could add more)
250g of cottage cheese (I used a 4% fat organic one)
2 eggs
black pepper
Olive oil (in a spray bottle)
Carrot & peas

Preheat oven to 180c.

Firmly press your potato and parmesan mixture into the spaces, so that in covers the bottom and up the side. Spray over the top with your olive oil and place in the oven to bake until slightly golden.

Add cottage cheese and eggs to a blender and blend until smooth. Season with some black pepper.

Once potato/parmesan crusts are golden, remove from oven and equally pour in your cottage cheese/egg mixture into each shell, so that it fills them level to the top. Add your choice of fillings. Then place bake in the oven until the mixture is set and slightly golden on top.

大宅

sandycoocoo 發表於 16-10-2 21:44
請問係咪要大焗爐先整到?

細爐都得㗎,你將我recipe 減一半份量(我一次整12個)或者分兩次焗。你個oven 有冇較度數?冇就自己估計大中細火邊個最接近180 度

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-10-3 01:24
長篇:
有日腦閉塞諗唔到煮咩俾囡食,忽然記起fb既BLW group度有個媽媽俾8個月無牙BB食雞脾,無牙都食到,好利 ...

人仔細細食咁大隻雞脾咪勁飽囉?仲有冇食其他嘢?

媽媽成日加個豬鼻俾矇朱,醜化哂佢!人地明明好可愛

大宅

菠蘿小矇朱 發表於 16-10-3 10:02
細脾就清晒,大脾就食唔晒(都唔想佢食晒,咁太多了)
因為FTM,要煮佢兩餐,再煮大人飯一餐,家務 ...

我B仲係用緊呢支,都係食到成手都係㗎喇,但比起一般spoon 好好多

大宅

WB1115 發表於 16-10-13 08:29
Hihi,我就快幫bb加固了,想請教每一餐係俾一款食物佢?定係要俾幾款佢揀架?另外,可以點補充鐵質呢?謝 ...

BB坐穏未?識吞嚥未?兩樣都Ok嘅話真係可以開始BLW, 如果兩樣都未得,咁你要等吓先!如果唔識坐唔識吞,食puree 都可能會哽親㗎,唔需要急於一時。
如果ready 嘅話,你開始時每餐俾一款佢試,連續試三四日,試有冇敏感,冇嘅話就可以幾款一齊俾佢自己選擇。
不過呢⋯⋯我有啲後悔俾太多選擇我B了,原本諗住俾佢早啲try多啲食物,會早啲知道有沒有食物敏感,點知佢是一個食家,而家食嘢前會望吓係咩離先食!望見唔係佢想食嘅嘢就唔食!即是揀飲擇食!
Iron rich food , 你可以參考呢個表

大宅

WB1115 發表於 16-10-14 06:47
請問點為知識吞嚥呀?未坐穩,不過想知道多啲資料做定準備。希望有個好開始,thx(emoji)(emoji)
...

世界衛生組織建議所有的寶寶都嬰兒完全哺餵母乳六個月,之後逐漸加適當的固體食物,而建議副食品添加應該是適時的、營養足夠的、安全的,可以從以下幾點來做判斷:

1.視孩子的發展而定,例如:可以坐著、控制他們的頭頸部、且與軀幹成一直線。
2.全家用餐時,寶寶會注意家人進食,有時會伸出手靠近食物。
3.觀察留意唾液較以前分泌有增多現象,有時會閉著嘴做咀嚼狀。
4.孩子對可以吃的食物表現出興趣,且有伸手拿取動作。

我一開始係餵咗兩次米糊睇吓BB識唔識吞,識吞之後就餵青豆蓉,我大概7個月後先開始半blw.
你見BB ready, 就可以試吓蒸或烚carrot, green peas, 蘋果、香蕉.....佢自己可以拎住食,食得好先再試其他嘢。
俾啲時間BB,真係唔好心急,一歲前bb以奶為主,固體為副

大宅

sinkaman0203 發表於 16-11-20 00:10
回覆 パンダさん 的帖子

芝士唔係要一歲先食得架咩?

Cheese & yogurt 6 個月食得喇

大宅

Slamduck 發表於 16-11-18 22:17
蘋果係咪街市買個啲?連皮食?

你可以連皮蒸,不過唔需要連皮餵食

首頁

尾頁

跳至