懷孕前後

跳至

首頁
12345...19

尾頁

子爵府

Re: §18-24years既準媽媽入黎分享下丫§

我都是21, 現在16weeks
因為是未婚懷孕, 所以都好緊張啊
不過好開心 ^^
快d忙完結婚的東西便好了 ^^

子爵府

好多年輕的媽媽啊...
想當初有時被人勸不要, 說我和老公都太年輕了.....>.<
好左有人陪 ^^

結婚不用擺酒, 所以不太辛苦, 但要旅行結婚
不過老公的時間未定好, 還未決定到去不去和幾時去 >.<
之後再註冊便成了 ^^

bb展都會去啊, 總覺得太早買好沒實在感....
加上不想放在家中吸塵.....
以及好驚會流產.....那到時望住買左的東西會更傷心

十幾人可以一齊生活好難得啊....
我家3個人已經可以吵半天.......

子爵府

Eunise
現家17wk, 預產期12月
老公給我3個choices
關島, 泰國, 馬來西亞.....所以我想去關島
最好不熱便行了
有了之後超怕熱.........以前明明覺得28度都ok,,,,現在.........會努力找涼的地方....^^!
平時不會喝汽水的, 我會胃痛......但現在差不多每天一支 ......個胃又唔痛.........還要是好舒服
我想到時都差不多買左五五六六啦, 不想大住肚週街走

子爵府

may_ho
今年21
去旅行最好是3個月到7個月去架, 頭3個月個胎未穏
到了7個月後怕會早產, 飛機都不能上
結婚旅行嘛...當然是在bb未出生前才有feel ^^
又不想去旅行時擔心個BB嘛
而且不會去d有刺激野玩的地方, 免得自己心痛 XD
避得就避啦~~

Eunise
我媽媽是泰國人啊...我以前1年去一次的...所以原本不太怕熱
在熱的時候要選地方去架, 有D地方只開風扇都好涼
不過要自己有得選先有用 ^^
還是去澳洲好...現在冬天....不過我會不會怕冷呢 QQ

子爵府

陳太
太佩服你啦
好勤力

子爵府

一直都有看啊,
不過搭不上嘴 ^^!

不用返工啊....我一來放暑假中, 二來申請左休學
超空閒......(雖然我是時候溫書......)

我有重左, 肥就沒肥...
但d肌肉變左做脂肪 >.<
最可怕是我弟.....
他見我吃得多, 日日吃tea
便跟我...又不做運動...
超肥
令到我怕怕....
不keep 住的話..
我生完後可能要日日跑5公里...老公一定會要我做地獄式運動 >.<

may_ho 寫道:
lumijuli,
好耐冇見你喇~呢排做d咩呀??你洗唔洗返工架??
有冇掛住我地呢???
多d係到傾下啦 :mrgreen:
:-P :-P

子爵府

陳太
好勤力運動啊 !!!
我被人迫要每日做gym, 做左一個星期已受不了.......
不知中國武術算不算是一種運動.....
運動量不算很大....
但keep得最久.....

預產是12月31日, 早你少少啦
希望有個平安夜嬰兒 ^^
未照是男還是女啊......
朋友都在催..要買衫........@@

may_ho
讀緊中大物理, 還差一年
等bb出世後再努力 !!!!
我還是心痛那些變了脂肪的肌肉 >.<

我沒算磅啊...未生之前應該是38~40kg 左右, 145cm
現在43.x kg, 脂肪多左少少
bb將我肚肚的脂肪推左上去.....
再多少少脂肪包住個肚
感覺都不太肥....雖然老公次次都話我肥..........
這幾天開始feel到個bb好重......
行路時都要用手托住個肚
個 friend 望住我一直在笑 = =!

子爵府

陳太
泰拳@@ 自衛用
中國武術會cool 嗎 @@
我只覺得我老了......
單飛,旋風腳都踢不好......

may ho
我仔女都想要啊 (好貪心)
不是通常都會早d生架嗎....
我不想有機會上電視啊
我都是prefer 平安夜bb 多d
和老公第一次拍拖的日子 ^^

陳太, may ho
你們一唱一和賣瘦身廣告 @@
好好笑

今天的小小經歷
今日醫生照完(只差未抹肚上那些), 問我有沒有興趣知男女
我答有, 他便說: 應該是男 , 我給你看看
結果... bb 超不合作.......
找了很久, 醫生轉左幾個角度, 在一個好怪的角度看到小小...
不過太小了........我看不出是甚麼...醫生又指不出是甚麼...^^!

子爵府

may_ho
都幾是架
見到自己吃下去的東西變成bb身體的各部份
好安心啊
會在平安夜都只是巧合罷了.....
但是現在回想起來感覺都幾特別

小小的分享......
我開feel到bb踢我了
頭一兩天都是間中的
但是.........之後.............
bb會早上踢醒我.....
到差不多吃飯時又踢我
是時間睡覺便再踢我.........@@
好像在胎教我.......
(平時都會踢, 但是一個鐘先一兩下,
那些時間則是踢十多下.............)

子爵府

update:13-8-2004
姓名(年齡)................預產期(第幾胎)........邊間生...仔/女
1)陳太(23)........25/1/05(第3胎)...家中水中分娩....孖仔
2)may_ho(21).....09/11/04(第2胎)......屯門醫院..未知
3)潮流媽咪 (22).....28/09/04(第1胎)......瑪嘉烈...囡囡
4) lumijuli(21).......31/12/04(第1胎)......Q.E....仔仔

陳太
家中可以水中分娩嗎?
我看書說那些水要消毒和經常換的

子爵府

陳太
我都覺....她們回得好快, 回好多....
看看下我都唔得得左自己想回甚麼, 又或者回哪個....
最後的決定 = 不回便算了 ^^!
你之前話過現肚不開心..
但係我覺得不現肚會好驚架
身體入面哪有那麼多地方放個子宮 @@
bb又好像沒地方move
還有就是, d人未必知你有左..
我之前現在肚..有個朋友見到我
用手指好大力地按我個肚...話我要減肥 ..........
嚇到我呆左..........

剛剛去左機舖打機
見到d賽車game 寫住孕婦不適合玩.........
所以....小心d drive car 啊....

我都有想想弄衫衫給bb (不過我用釣的), 反正冬天出世
但是一本書~70
d毛冷 ~70 to 100
會不會買便d架 @@

我同老爺奶奶都沒問題, 反正都不是一齊住
反而老公個姑媽...句句都話好可惜
就是想我同老公都繼續讀書, 不生小孩
又講到老公沒postgruade讀是因為有bb
我都不明她怎做醫生架......

may_ho>>
我覺得知道是男是女主要是用來買衫用的
至少我不想買左一堆粉紅色衫衫給個仔
以及改名.....雖然可以改d中性d架名....
我老公話我改一個名佢改一個字喎.....
都唔知最後個bb會叫甚麼名........

打夠啦
我icq 20714548
說明是哪個喎, 否則我會ignore 架

子爵府

may_ho>
是啊...好似炸版.....
我看開的留言版..平均一天最多5個留言

我住佐敦, 間舖在哪啊?
應該得閒一齊學 ^^

現家在家都是睡覺,打機,溫書
日日都睡10小時...老公就日日都話我是懶豬^^
始終都要讀埋個degree,我又不想3rd hon畢業, 預習定好d,否則將來真行要等老公養,又不可以一齊住架啦...

是架,不過我一定會照左先
d朋友要買禮物給bb,總不可能全都買初生那些
大個d哪些又會有裙仔
結果個個都問我是男是女 ^^!!

是啊..我只會希望不會為了時辰八字那些東西改d好老套的名, 弄到個孩子滿18就去改過個名 (笑)

唔使出post,icq要我得架啦 ^^!!!

陳太
我想chatroom真係會好d,如果用留言版要不停renew ^^
我老公就好like肌肉,之前踢我去做gym
到我有左我嚴重抗議就不用做啦^^
(佢好哀,想捉我同佢行八仙嶺)
現在不用做好舒服 (我本身有d貧血,做運動一會便頭暈,所以唔太like運動)

我老公同我講過一句....要生一打.........
千奇不要給他知,否則我真是可能要生一打.救命 >.<
明明是2個夠數架嘛
5個都是仔...
我d表哥就真係狂生仔,不過唔是孖仔
但是一個生4個仔,一個生3個仔...好係好夠

我覺得同一個月份生那些topic,
人太多啦,好少傾得ok

’喂喂,我地約一個時間,在bk聊天室聚會呀~~好唔好呀~~~’
always available
除了太早可能早不到身

chingbj
好似話喂人奶既bra會好d,因為會谷奶

呼..個post打左我半個鐘...好倦啊

子爵府

phoebe^^
小心身體啊

may_ho
屯門?! 好遠 >.<
我阿爸就因為d風水問題要我18歲改名..
我幾喜歡現家個名,以及佢淨係識得想d好難聽架名...
估到我未想給他機會改名啦.
我不用煮飯,買送 ^^ 因為沒實驗品肯吃我弄的食物
帶氧運動包括長跑&swim
中期照聲波都沒有? 聽講一般公立醫院都會照3次
第一次照心跳,第二次照器官,第三次不知做甚麼^^!

米雪兒
好可愛的企鵝 ^^ 你好啊
我都是第一胎啊

陳太
因為他們有錢&懶 ^^
還有..這世上女人,特別是貪靚的乆的錢是最易賺(笑)
好彩我一向都量出而入, 量入而出,做夠運動
否則會肥死 (笑)

cat
你好啊
我都是第一胎 ^^
我知佐敦有間有得照4d,$580
但是照4d是用來check器官生得ok or not 架喎,以及有人話如果轉左頭照得不是很清楚的
不過如果留個紀念都好ge
我去私家照那些都有keep起,打算將來給仔仔看

子爵府

may_ho
我等我媽弄飯給我,不過佢成日去旅行
估到我差不多日日出街食.....
無法....我除了公仔麵其他弄過的食物都吃不下.......
但現家吃公仔麵又對bb唔好喎....

可能是我地年輕啦
一般出世的bb都好健康,所以他們都費時浪費資源 (笑)
不過我這個bb會check緊d....有之前一個月照完X光 ( 有射到個子宮...佢還叫我簽份證明沒BB的紙)
再早少少做LAB時玩放射性MATERIAL 同有毒物質
個BB健健康康我就夠啦
但是如果完全不照...會不會連是雙胞胎都唔知架
出世先知會好失預算架喎

cat
我第一次去看,個醫生收左550 ( 8~9 week)
可能是我作小產啦......佢又check到我個卵巢有個水泡
我都覺得ok
有2張相,一張bb,一張我個卵巢 @@

你個fd好有趣^^
不過如果是我, 撞正聖誕or1/1的話, 我都會玩完先去醫院 (笑)

龔羽一醫生
高解像胎兒結構超音波掃描 $800 (應該是CHECK器官)
4D胎兒掃描 $580
張services & fees上沒寫明有dvd or 相
anyway, 佢真係好好人, 佢d姑娘都好好人

子爵府

may_ho>>
有左之後吃公仔麵是會噁的....
個胃好識選食物消化^^
我都想學下煮飯, 但是沒有白老鼠
老公吃過一粒我弄的朱古力(情人節送的)就堅決拒絕再吃我弄的食物, 最好的白老鼠死左.....>.<
前一個星期弄老水雞翼吃, 吃左一隻即刻走落街買汽水送

我不知點解我d調味總是太濃or太淡....奇怪奇怪
等有白老鼠再度出現我又會去試下弄架啦

我一開次都勁噁...未過沒入醫院.但是吃左一星期梳打餅

呵呵, 你個bb好得意
我個bb對住我老公就超唔合作, 踢踢下,老公一摸佢就唔踢
move都唔move下
在會feel到佢move的3星期後...老公先摸到一下

咪落地
個bb在肚入面太開心唔捨得出來

pinky_to
hihi
我都幾疑惑下, 我又是去q.e. 生.
在12月生又在q.e.生個d, 一個月前已經去照中期超聲波
我現在每次都是普通的產檢,今日覆完都沒說過會照...
奇怪

catw88
生完之後要keep, 可以找一個鐘意做運動而又鐘意拉別人一起做運動的人
你同佢講聲有興趣, 那類人一定會捉住你同佢一齊做

陳太
好好啊, 有得去旅行~~

子爵府

(一)陳太建議:香港時間(逢星期五) 10:30-11:30pm
贊成請簽名:
1)陳太
2)may_ho姐姐
3)住家甜品
4)米雪兒1101(Michelle)
5)catw88 貓貓
6)咪落地
7) lumijuli

子爵府

may_ho,
哈哈~~我比較奇怪,
別人是越煮越好食, 我是越煮越難食
不過再接手再勵啦
陳太,
好攪笑, 洗衣機
pinky_to,
唔是啊, 我只在私家照過, 在q.e. 度未照過
米雪兒
我現家5個月,不側睡都好辛苦...你之前點過架@@
我近來睡得好差...不過是因為小baby太過活潑
每次我睡上床便踢下踢下....
踢唔夠2個鐘都唔睡.....

好攪笑, 個是我覺得個bb是針對男性囉
是男仔摸都不給反應, 女仔又得喎 :lol:

唔知點解, 我老公對陪產好似好開心喎
不過我驚到時會被佢氣死
唔係叫老公望住自己就得架嗎
驚血就不要望下面

子爵府

pinky_to
我是一向看醫生, 上次看助產士
個助產士話費時d人等得久, 所以叫左我人去先
佢話有問題要找醫生都可以找醫生架

你一於將你老公當抱枕攬住佢訓啦

米雪兒
我記憶中
是應該早期怎睡都得, 中期就側睡, 後期就要左惻睡
得bb和子宮唔好壓住個器官同血管, 尤其是向腳的血管

cat
在哪兒以及幾時啊?
我近來成日行永安, 見到有d衫仔減價$1x都幾好架
不過99%都是夏天衫, 同埋佢減價應該去到8月31日就沒啦

陳太
你對孖仔應該會好有音樂天份, 跟住d節奏跳舞

Blythe_miki
hihi ?-(

咪落地
希望你沒事, 生個可愛的bb啦

子爵府

用錯圖...
Blythe_miki
hihi

子爵府

米雪兒 & pinky_to
你們好慘, 但怎都要食d東西架

陳太....
你生仔還是瘦身啊?!
點解次次見親都是輕左ge...

我重左1x磅, 個x唔太定...之前沒留意體重
產後做返d運動 keep fit 啦~~ yeah~~

個倉d衫好正好便啊, 我買左160, 全身的買左8件,外套2件,衫衫褲褲同口水肩各1,除完大概每樣$12, 好正啊
d衫的quality好正架, 不過真係女仔d多d囉
好倦好倦....去睡覺啦...88

小兵,miki ,你地又update下個list啦

update:26-8-2004

姓名(年齡)...........預產期(第幾胎)......邊間生...仔/女
1)咪落地(23)......29/08/04(第1胎)... 浸會......仔仔

2)住家甜品(22)...27/09/04(第1胎)...威爾斯....囡囡

3)潮流媽咪(22)...28/09/04(第1胎)....瑪嘉烈...囡囡

4)chingbj(23).....30/09/04(第1胎)..san francisco..仔仔

5)米雪兒(23 ).....10/10/04(第1胎).... 威爾斯....仔仔

6)pinly_to(20)...16/10/04(第1胎).....QE.......仔仔<---醫生話bb大左好多喎 ? 仲好重...而家成4.4磅啦 !!

7)catw88(24)....20/10/04(第1胎).... 威爾斯....唔知

8)Eunise(23).......28/10/04(第1胎).....QE.......仔仔

9)may_ho(21).....09/11/04(第2胎)...屯門醫院..仔仔

10)queenie80(23)...25/11/04(第1胎)..東區....囡囡

11) lumijuli(21).......31/12/04(第1胎).....Q.E.....仔仔

12)phoebe^^(24)...11/01/05(第2胎)...屯門醫院..未知

13)陳太(23)..........25/01/05(第3胎)...家中水中分娩....孖仔
~~>我的孖仔最近好好似洗衣機咁,左轉轉、右轉轉

首頁
12345...19

尾頁

跳至