婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

小朋友一歲啦有好多心結解唔開,當時疫情開刀生完小朋友,C6請唔到假接我哋出院
6299嚟接我哋,99抱B,62幫手攞物件,兩個人行得好快,只會係電梯口,的士站停底等我,我自己好慢咁跟上,去到大廈門口,因為避開樓下個保安,要我係另一邊搭電梯上樓再行左一層樓梯。

出院後都住左係6299度,小朋友因黃疸,出院後幾日都要去健康院,咁c6都係要返工,屋企去健康院都係10分鐘路程,99就同我去,佢抱住個BB又行得勁快,返屋企都係直接上樓入屋,我仲係條街度。

頭個半個月,真係好唔開心,我好似奶媽only,Bb訓醒喂奶,喂完奶,6299話抱個Bb出嚟,只要氹訓覺嗰moment,我先有母子時間,有時真係抱住個b喊。當然途中有被6299質疑夠唔夠奶嗰啲說話啦

去到半個月,我都同c6講可唔可以搬返我哋屋企住,c6都係例牌講,你有咩就直接講,未磨合到嗰啲廢話。但我真係好唔開心,最後我叫c6出聲,未坐完月就搬走左,99好唔開心,又問我c6係咪照顧得唔好,我都唔想再答。之後間唔中返去,就會聽到62話99以前幫手湊大幾個小朋友,好有經驗…….

到依家,我哋一去6299屋企,99就會叫c6同我去拍下拖,好似想洗走我咁,我連拍拖都唔想。

(Part 1)

複式洋房

搬咗出嚟都有功課架,話要每日send photo or video,我如果嗰日忙,冇send,99會係gp sends d 舊photo,好似提我咁,如果再冇send,就收工時間打去俾C6問小朋友有冇事……….Send左片,又話要著多件衫,嗰度係咪損左,嗰度要留意……我都有同c6提過好大壓力,佢話99緊張小朋友。

有次話小朋友整咗身份證,可以去澳門,c6第一時間話62未去過,點樣解決c6樣樣大活動都預6299,我都想一家三口過(C6係獨子)
6299,C6舊曆,新歷都要同Bb一齊慶祝,我只過新曆,6299連祝福都冇

就連我朋友都話好誇張,小朋友生日party,想抱下Bb,唔夠10秒,就過嚟抱返,全程party 都係度抱
我為呢啲事已經成日同c6嘈,佢又唔明白我,又唔擅長處理呢啲問題,未計湊小朋友既問題

6299 唔會好似其他人咁,唔會叫我做家務,好想幫我湊孫,過去會煲湯煮飯
我都唔知點做,我心理好唔平衡,我都好怕夫妻關係變差

複式洋房

回覆 水草 的帖子

我都唔清楚,但另一日出去健康院,又可以搭嗰一部電梯,經過嗰一個保安,而又冇特別

複式洋房

回覆 Subconscious 的帖子

每一次傾,本身都平心靜氣,講我既感受,C6第一下都好似圓場咁,話6299唔係咁意思呀…..代6299作解釋呀,又話我諗得複雜,次次都講到喊哂,我話我唔理有意定無意,我真係感受到唔開心,佢先會企係我嗰度諗。經過每次咁樣鬧交,c6都冇點改善到我同99既關係,好似俾我爆下就算,呢下令我有無力感

複式洋房

回覆 KKpenguin 的帖子

我依家已經係,一日半日當咩都睇唔到,聽唔到,厚面皮左好多

複式洋房

回覆 Ann50 的帖子

真係好似,你c6都撐你,之後有行動去緩解婆媳問題,我明白兩老想見孫,我都keep住1-2星期帶Bb去揾佢哋,希望我C6識做啦

複式洋房

回覆 Amypolo 的帖子

呢個都係一個問題,本身我自己嗰邊家人的相處,由細都大都好獨立,依家家庭聚會超少,一年都係大時大節先聚下,我媽媽私下約都係2-3星期先見一次,出去食個飯,食完就返屋企,老公join到就join。我同我媽媽都唔係日日會wts 。我c6同佢一家既相處模式係完全同我相反,佢好孝順,每日都wts,1-2日就打電話。
其實我C6咁孝順,同自己家人關係咁好係好事,但我真係唔慣,生左小朋友後,6299更加想見孫,聚會多左,壓力又大左。
有時我都好希望我嗰邊都多聚會,令C6明白我平時去佢屋企既感受。但係我屋企相處方式唔同。
我坐月嗰陣既事有同我自己阿媽講架,佢不但冇安慰我,仲話99幫我,我咪當休息下……..
所以之後發生咩事,我都冇再同佢講。

朋友都好明白我,好撐我,但始終係朋友,唔係家人,例如我同c6去睇場演唱會 ,6299都唔會想我將Bb 交俾我朋友而唔俾佢哋湊

首頁

尾頁

跳至