母乳餵哺

跳至

首頁
45678...16

尾頁

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-9-27 11:39 發表

上年去 HK JEWELLERY 買了對有石的耳環給他.約$400左右.佢好鐘意,成日見佢放假戴.但D男人(丁爸同我的同事)話佢地鐘意$$多過禮物.所以今年我都唔知買唔買禮物給他好! ...

至弊我個工人大把錢呢...

我上年買咗隻錶都係二佰蚊左右咋, 今年都唔知買咩好...

男爵府

原文章由 chiuchristan 於 07-9-27 11:50 發表
FSY,

My maid is very poor because of heavy family financial burden for 3 kids. Hence, she is very happy whatever I buy/give her!

You may choose a "poor" maid next time, more easy deal....

...

我工人單身, 父母上咗天堂, 全家最細, 賺錢買花戴.

我話過下次一定要揀個超重家庭負擔

不過其實雖然佢吊帶衫低腰褲, 煮嘢唔好食, 又暪住我出咗個電話, 其實佢對子進都唔錯. 我哋成日都發現子進原來識啲我哋唔知既嘢, 多數都係姐姐教佢. 好似上次我地放工買咗個麵包比子進第二日做早餐, 佢第二朝落去買餸時又買多個, 將新買果個比咗子進, 自己就食隔夜果個. 所以成日都好矛盾, 話佢衰又衰唔晒.

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-9-27 11:53 發表

我工人好多衣服鞋X,我可以話佢的東西比我還多,當然佢買個D,大部份都係幾廿蚊貨仔,我覺得女人都係貪靚,你可以買D手鉓. 如手鏈.脛鏈,耳環.個D,我唔會買朱二醒,買就要買真,因為真的都有平貴麻,好似上年對耳環,話就話 ...

你知嗎, 人哋就比啲舊衫個工人寄返鄉下, 我工人拎自己啲衫去回收呀! 佢幾豪呀!

等我去啲平既首飾店昅昅先.

我工人上年都無買生日禮物比子進啊!

男爵府

原文章由 onyeebb 於 07-9-27 12:12 發表
看來上天真的有心要考驗我...

TUE 去QEH 度頸皮, 結果係比正常厚好多...醫生話機會好大...雖然未驗血(政府要16週才驗), 但我已高齡, 所以overall結果應該都係高風險, 即係要抽羊水 (個醫生已經約定個期俾我抽), 即 ...

安兒媽, 唔好咁灰心住, 只係度頸皮結果, 仲要多方面認證嘛. 好多 case 都係度頸皮話高風險, 但最後都無事, 你問下 cyntoby 就知啦, 你睇下彥琳而家幾得意! 醫生係會保守啲, 千祈唔好放棄下, 小 b 會感覺到架!

加油!

男爵府

原文章由 Strawberrys 於 07-9-27 13:22 發表
fsy & Hayes mama,

Can you provide me your travel plan and schedule for travel to Osaka ? Anyone go to Singapore ? Will it be good for baby first visit ? Any suggestion ?

I want to have a trip wit ...

果陣我買咗個四日三夜既 package, 揀最平間酒店, 因為我有個亞姨係日本, 所以基本上住係佢屋企.

至於行程, 可參考子進個 blog, 4/23 - 4/30.

男爵府

開始鼻塞 + 喉嚨痛, 睇黎似比子進傳染咗 ..

我哋兩公婆病個陣就傳染唔到佢 (好彩!), 唔通呢啲就係媽媽奶既威力?!

男爵府

原文章由 go4baby 於 07-9-27 16:53 發表

唉......如果唔需要考慮老公的感受, 我一定串到佢地反艇. 所以俾cash 就最好.

呢幾年, 我 6299 生日我都係比 cash, 費事無論買咩佢哋都唔鍾意唔啱駛, 我仲要衰到叫我老公比, 我唔會自己親手比.

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-9-27 17:11 發表

我仲衰過你,我次次都冇表示咖喎!淨係食餐飯,多數我老公比,有時個姑仔比。我父母生日,我老公都係冇表示個喎,我父母都唔出街食飯,但我會買個蛋糕比佢地。 ...

其實啲錢咪又係我老公出 要我比我條氣真係唔順呀!

係呢, 幾時再去覆診?

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-9-27 17:27 發表

呢排睇醫生D錢好似倒水咁倒,仲有成日都唔出得街,悶到發溫!

我想問懷孕可否食香蕉?(好低能的問題,又唔係第一次懷孕,但記得上胎99話唔得,我問西醫佢話冇問題,前幾日公司有香蕉,我想食,比D同事阻止,但剛才忍唔住,偷了一條蕉食) ...

中醫有無提議你仲駛唔駛睇? 上次照係幾時? 啱啱個星期一?

香蕉好似好涼喎, 同埋又滑腸, 係咪唔適宜食咁多? 我同事 (佢對中醫都有啲認識, 因為佢老豆係中醫) 話腰骨痛既人唔好食咁多香蕉, 因為蕉對腰係唔好既.

男爵府

原文章由 Hellocandy 於 07-9-28 00:05 發表
fsy,

你唔係去道亨咩? 做乜打去citi ka wa??-(

hayesmama 話有餅券送嘛, 我呢啲 cheap c9 梗係打去 88, 點知原來佢哋啲家傭保險只做菲傭, 真奇怪 ?-(

男爵府

原文章由 Hellocandy 於 07-9-27 23:31 發表
追post 先, 都幾多喎!

提提大家, 1013係印尼新年, 印印多數要1014放假, 包括我姐姐, 到時有冇姐姐幫手?

咪住, 差啲唔記得, 我 14/10 都唔係香港. 唓, 咁即係唔去得. 病到 "懞" 咗.

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-9-28 13:56 發表
FSY

你邊樹病呀?你唔係食開藥(精神科個D)咖咩!

食開個啲係 for 長期病患嘛 :tongue:

男爵府

原文章由 onyeebb 於 07-9-28 14:21 發表
昨日再度頸皮, 結果係在正常範圍內! 一般採用的標準是2.5mm (有些用3mm) 以下就算正常, 小b是約2.1至2.2mm, 最厚都是2.3mm, 應該ok. TUE 在QEH 度到4.1mm, 你話係咪嚇c 真係0吾明點解可以差0甘遠 ?-( ...

好嘢好嘢! 都話無事架啦!

小 b 咁努力咁生存, 佢一定可以順順利利咁同咁多位鄉親父老見面既

男爵府

我成日係度諗, 究竟醫學咁進步係好事定壞事? 好既當然可以令人預早知道問題所在, 但係相反就會令人提早咗擔心, 仲要好多時原來係無事既. 好似我個同事個朋友, 佢個女而家三歲, 年幾前醫生話佢個腦有可能有問題, 導致佢發展比較緩慢. 其實呢年幾佢 pick up 得好好, 仲可以讀正常幼稚園. 不過之前醫生講過, 如果到五歲左右發現佢啲行為開始倒退, 咁就代表佢個腦開始萎縮. 最慘係佢咩都做唔到, 如果佢唔知呢單嘢, 佢呢幾年可以過得好快樂, 因為佢個女真係好得意. 但係而家佢就要一直擔心, 就算過咗五歲無事都會一直擔心唔知幾時會唔會發生. 真矛盾...

牢騷完畢.

男爵府

原文章由 Strawberrys 於 07-9-28 15:53 發表
Thank Diaperb for your quick response.

Kei Kei loves Winnie the Pooh very much.

So many things being offered for kids on flight. I am jealous. :tongue:

上次子進係 stitch, 我鍾意 nemo 多啲呀! 不過去程佢竟然比啲真係 for baby 既 gift set, 入面兩條尿片如果子進一著就會迫爆

其實有無分要買小童票 (2yr 以上) 先有 gift set?

咁港龍有無? 我哋黎緊會搭港龍, 又無得 online check-in, 又無得揀位 :tongue:

男爵府

原文章由 diaperb 於 07-9-28 15:55 發表

I've a feeling that fsy very soon will tell us good news

等下啦你! :tongue: :tongue:

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-9-30 09:02 發表
報告

上週五再睇中醫,佢話我上次感冒,未清晒,現在BB又感染了,今次佢話係BB心胞,話如果唔睇會上腦,有時佢講D野好跨張,但當佢幫我按心胞個穴位時,我即刻覺得個肚鬆左,我返屋企覺得唔舒服又試下按,又真係得。中醫真奇!

今次佢怕我唔睇 ...

咩係 "心胞"? 講到好似好嚴重咁喎...

唔好咁懶啦衰鬼, 我都明成日睇又日日食藥好麻煩(我果陣連續睇咗幾個月無間斷過架), 但係如果你覺得睇咗真係好啲既就睇啦.

男爵府

hayesmama,

你上次買啲牙膏有無預子進? 點解 cyntoby 同安兒媽都收到但係你無比我既? :-(

子進支牙膏就黎用晒嘞!

男爵府

我本來都係諗住 gathering 先攞, 不過見你無提過嘛.

我怕而家個支頂唔到 19/10 呀, 你又未必到, 點搞呢...寄一支郵費貴嗎? 不如寄住一支先?

男爵府

原文章由 bbpooh 於 07-10-2 16:02 發表

衰野!想同你講好耐.支青草膏其實有預埋你份,但次次帶次次都唔記得,我唔知屋企仲有冇新咖,因為丁丁成日係又用唔係又用,見到支青草膏就話痛痛,等我返屋企再睇下有冇貨先,有就比你啦. ...

我都放棄咗唔問你咯, 由得子進個頭瘀完又散, 散完又瘀吧啦 :-(

用完青草膏, 仲駛唔駛碌雞蛋? 每次同子進碌雞蛋都好似劏豬咁.

首頁
45678...16

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊