懷孕前後

跳至

首頁
45678...52

尾頁

大宅

我都有擔心le個問題架...不過我見其他bk sisters都係咁用...又冇咩講有太多負作用...而且我又諗住唔係日日用...又可以係萬一唔舒服既時候check下...所以先買咋~~~

原文章由 rachel1224 於 08-10-28 19:46 發表
菜菜子媽媽,

已經bid左部機啦??真係好有效率呀!!!
不過我睇過某啲post,又話有啲醫生唔建議用,話啲電波有可能會影響bb喎~~
你會唔會都問下醫生意見﹖ ...

大宅

le幾日唔知做咩...成日都想食d香口既野...e.g...炸薯條...脆皮燒腩仔...薯片咁.......
真係好想食......但係le d野食得多又唔好...
真係好難忍~~~
你地有冇咁既情況呀?

大宅

FTFT,
咁你le幾日洗唔洗返工呀?
流啡野...都係休息下好wow...或者你講你既情況比醫生知...睇下佢會唔會比你早一兩日睇la!!!
我流血個陣個肚仔就冇痛...不過個排條腰就好酸lor!!!

siucandy,
我岩岩忍唔住食左半包薯片呀...haha!!!
過兩日睇中醫又比佢話架la!!!
我都盡量忍架la...不過唔食又唔知食咩好...但係成日食又怕熱氣又怕肥....sigh!!!

keio,
我都有個friend上年生又係咁呀...''順產辛苦一輪又生唔到再開刀雙重痛楚好慘''...佢仲要痛左幾日醫生先幫佢開刀.....
希望到時我唔會咁la~~~~

大宅

嘩~~~好快呀.....

原文章由 keio 於 08-10-28 22:10 發表
上星期已經book左法國喇 ...位都confirm左

大宅

keio,

你睇邊個c+呀?我想轉去余啟文...因為都想去仁安!!!我而家個個得浸會同法國...佢早幾個星期已經話好爆...特別係浸會...因為浸會一個月可以有成千個生產....而法國最多6百幾!!!

大宅

我都唔豬呀...不過都會bk余醫生睇睇既...因為佢係tko有clinic!!!近我~~~

原文章由 keio 於 08-10-28 23:16 發表

我睇美麗華商場既冼世源, 佢同余啟文係唔係同一個group 架?

大宅

咁又係wow...冇諗過le個pt tim!!!
到時要緊急開刀...條數又貴左...真係拿利~~~

大拿拿幾皮野....又真係好似好哂咁~~~~sigh!!!真係難諗~~~

原文章由 easymo 於 08-10-29 11:54 發表
我都諗住順產呀, 所以先唔揀私家醫院, 我怕在私家醫院順產唔到要緊急剖腹, 筆數好甘

大宅

wah...旺旺仙貝......我都好耐冇食過...如果屋企有就c la....我實停唔到口呀~~~

大宅

咁橙呀~~~人地話飲熱檸水會好d wow...try try la!!!

其實冇嘔...有時都唔多實在咁....見到人地嘔又好似似返d有左咁....但係嘔又真係好辛苦....sigh!!!!

原文章由 siucandy 於 08-10-29 12:18 發表
唉....呢兩日嘔得嚴重左,成日都想嘔,晨早又想嘔,空肚又想嘔,刷牙又想嘔,都唔知想點....真係好辛苦....

大宅

我都係先從個人意願考慮架咋...如果身體冇咩特別情況要開刀既話...我都係會揀順產...而且又想生完快e復原...唔洗care個肚dum傷口...!!咁有d人怕痛or想開刀快靚正...

我c6都有陪我去照b架...唔怕架...醫生都會比架!!!
係之前見過d topic講一個醫生叫鄧釗遠...佢唔比d爸爸入去架...因為佢係入面會抽人水lor!!!

原文章由 flytolittlemoon 於 08-10-29 12:42 發表
各位,我又返來啦!

我想問下大家係考慮d咩因素去決定順產定開刀既呢?? 定係到時都係醫生決定既呢?? 我完全唔識哦...

呢排我都仲係想嘔,尤其係朝早時候,所以好難食到早餐! 但又要迫自己食野喎... 呢排我淨 ...

大宅

Hello!everybody,
我今日去左聯合第一次產檢…用左個幾鐘...但係第一次真係只係去到D 產前橡查…e.g驗urine,度高磅重…抽血…聽左個講座…同見姑娘!問下history,講解下黎緊有咩做…
真係要等到睇醫生既…原來要下次…而下次就排到下年一月….我19wks時先去照第一次超聲波~~~wah!!!真係等政府就蛇都c~~~~

個姑娘都有教下點樣幫助嘔吐會好d…佢話一早空肚食梳打餅會對晨肚有幫助…我地要少食多餐同埋食完飯唔好飲水住…咁會好易嘔!!!
希望對大家有幫助 la!!!

我今晚去左食自助餐呀~~~hahahah~~~食左好耐都冇食過既野…少少壽司同幾片魚生…同埋d甜品…kakakaka~~~~雖然都食唔多…但係都好開心架la!!!

我聽日會返c+到照b la…希望見到佢又大隻左la~~~好緊張呀~~~

大宅

Kai_mi,
Welcome呀…我都係第一胎架…之前買左本書話第一次產檢最好係10wk前…大約6wks-8wks到…11-14wks就做oscar…28wks後就約兩星期檢查一次…到左36wks後就要一星期睇一次…
不過我估le個係c+既檢查方法…政府就唔知會唔會咁lu~~~

我有左冇耐都冇著牛仔褲lu…因為總係有d cool住個肚既感覺!

Joyfulness,
見到亞b郁手郁腳la…好開心呀 ….我都係9wks la…聽日都會照….希望都見到你見到既野la~~~~

雯雯媽媽,
唔好自己嚇自己la…可能真係日子錯lemouth: …既然都有胎long同bb…再比d時間佢長大la~~~

FTFT,
希望你聽日睇醫生冇事LA~~~而家岩岩有左…真係好易攰架…請假休息下都好架~~~~

Queenielai,
人地話陀b自己既血壓都會低少少所以會暈暈地架…所以真係要小心d…特別係一個人行街既時候~~~
不過至從有左之後就真係好易攰…以前行一日街都唔攰…而家行左3粒鐘就攰到cc下~~~~我d friend都唔信~~~~
你仲敢坐小巴呀….我有流血之後都唔敢坐….因為有時小巴真係好快同好dun…我契媽以前生都係咁…一坐完巴士同小巴就會流啡野…真係好險架~~~mouth:

Koyuki,
少少流啡都唔咁好架…姐係話個子宮留過血…不過好少!!!都係要多休息好d!!!你下次幾時再睇醫生呀?如果le段時間多左流啡就真係要早d睇la!!!雖然好多時都係冇野…但係都係小心為上好!!!

大宅

冇錯呀...見到流野個下真係...成個人呆左一呆...好驚架~~~
不過真係再擔心緊張都冇用...唯有提自己要放鬆d...我要努力亞b先會學我咁努力!!!

大家一齊努力la!!!

原文章由 FTFT 於 08-10-29 23:02 發表

原來陀bb時既心路歷程真係好複雜, 既開心, 又憂心, 雖然流啡情況唔係太嚴重, 但係都令我担心得很, 可能因為我之前小x過, 我已經盡量放鬆及以平常心對待, 但係當我見到流啡時, 我真係有d驚, 過去的經歷又在我腦海中 ...

大宅

電親?咁你自己有冇唔舒服呀????

原文章由 queenielai 於 08-10-29 23:04 發表
頭先沖涼,俾浴室個手抦電親 ,大約兩秒,唔知有冇野呢....mouth:

大宅

我而家d褲都唔岩著la....我都想買呀...你係邊度買架?有咩好介紹呀???
我今日係無良買左兩件長衫...諗住夠大件...生完又著得返...不過真係貴貴地...幾百蚊件!!!

原文章由 dora611 於 08-10-29 23:11 發表
我今日也買了一條dress及2條大肚褲. 也有少少想嘔, 不過也可以頂住. 不過真係好tired, 由1030訓到730也不足.

大宅

兩秒都幾係wow...係咪真係兩秒咁耐呀???
不過我估你自己都冇太唔舒服...都唔洗太擔心住既...不過如果聽日可以問下醫生就會好d la!!!

大宅

koyuki,
我都係冇咩嘔...之前又流過血...所以成日都覺得好唔實在咁!
而家唯一可以安慰下自己既就係谷胸...日日都會摸下仲谷唔谷lor!!!谷既痛既就會安樂d...
或者你而家咁舒服...你第時諗返起會覺得好開心...因為唔辛苦...唔洗嘔到cc下~~~

原文章由 koyuki 於 08-10-29 23:41 發表
QQ70,

我平時係零運動架! 之前試過成日join d fitness centre打算做運動,但係每次join都只可以維持幾個月會去……哎…哂錢……

我都有好似你咁話打算有半年前要調理好身體,例如做運動同睇中醫,結果兩樣都冇做… ...

大宅

easymo,
我個乳房就冇甩皮呀…不過就係深色左同大左lor!!!你係咪乾燥呀?

FTFT,
沖洗下面le個問題le…真係冇特別去注意tim…都係好似平時咁洗咋!!!我估唔係太大力都唔會整到亞b掛?

雯雯媽媽,
我覺得d醫生講解既技巧真係好緊要架…有時佢講一句佢以為好少野既說話…可能對我地就會好大影響呀~~~你不如consult下第二個…我而家睇緊張慧醫生…我覺得佢態度都幾好周埋唔難book…有與趣搵我la!!!睇下幫唔幫到你!

大宅

各位…
等我又報告下先…我今朝去左覆診…又見到菜菜子一面la!!!
係好抽象既黑白世界裡面見到一個人型物體…今次都見到閃灯…只可惜醫生話tko clinic既機唔夠靚…所以暫時未能清楚見到手仔同腳仔住…不過佢話見到佢郁緊 ….而我就梗係咩都睇唔到la!!!haha!!!!
佢見我睇唔到…就比我聽…聽到佢既心跳聲….好清楚…’’伏伏.. 伏伏.. 伏伏..’’好得意呀~~~ 都有成160/min架~~~
今日亞b有9wks…差唔多2.82cm!比上次又大隻左…感恩!!
今日仲bk埋oscar, 11月21日做…都係$1350…同pwh差唔多!!!

睇完醫生開心得濟…仲走左去新都城…一個日膽粗粗咁去左d孕婦專門店…就係大家講既…010…同埋媽媽世界la!!!當然…行一行就跌左$$$la!!!

我第一間行去010先既…因為之前有同事話個到買bra都ok!!!咁試左幾個…又真係舒服過而家個d wow…不過我感覺上有少少鬆…不過個sale就話ok…因為遲下會再大d…跟住又介紹我買個訓覺著既…又叫我買托腹帶…又叫我試衫…試裙…又介紹肚紋膏….wah!!!太熱情la!!!
不過我覺得佢d衫款ma ma地…所以冇幫襯…結果就只係買左d bra 咋!最平個bra折左 $178…最貴個個成3百蚊!!!
買完出門口….真係鬆左一口氣….我好怕太熱情既招乎!!!
算la…都買左…跟住隔離就係媽媽世界…心思思又行左入去!!!
點知…恐怖既事情就發生左……我見到佢而家做緊sale…
d bra都係$239…仲要買一送一呀~~~~mouth:
晴天霹靂呀~~~忍唔住再試下…又ok wow…幾舒服…所以又買左…haha!!!我見有d仲賣緊$50蚊一個…不過sales話個d係斷碼所以平d!!!不過買一送一已經好感人la~~~
冇咩做又睇下d衫…佢le間d衫褲款…我就覺得ok…
有d都幾新潮wow…同而家既娃娃裝差唔多…
不過佢有d款係餵人奶design…而且有d後面挷繩既…條繩係可以拆架…拆左就唔似大肚衫架la!!!
我見d質地都幾好…可以for冬d既時候著架…結果買左3件長身衫…同一條leggings…
佢而家新款都有做緊8拆…舊款就半價…而且買滿一千蛟仲可以減$200…真係幾低wow!!!
我同係010買bra既價錢就可以係媽媽世界買左幾件衫同褲同bra…
我覺得係媽媽世界跌$跌得開心好多呀~~~~

大宅

如果你cycle係60days...姐係ovulation day係9見尾到...如果結合左...而家10月尾..姐係4wks 到lor!!!你排到政府11月6...姐係亞b都係得5-6wks...都差唔多...
如果而家照...好可能都係照唔到咩...可能只係可以照到一個小小既胎long...不過你可以照下胎long岩唔岩位既!!!

原文章由 zoebaby 於 08-10-30 15:27 發表
我想問下如果我cycle係60日,咁我既last m 係27/08/08,咁而家有幾多weeks呀?我好想去照,但中ec又話唔好咁早,之前d害喜現象而家又唔多覺有喎,政府約左6/11先睇,咁我應唔應自己book私家照一次先定等睇完政府果度先book ...

首頁
45678...52

尾頁

跳至