懷孕前後

跳至

首頁
23456...11

尾頁

大宅

BabyMeow:

祝一切安好! 最緊要好好休息,放鬆呀! 你既情緒都會對bb有影響的!

rachel1224:
我都覺我冇之前咁易嘔啦! 希望遲d會再舒服d! 而家擦牙都仲係會嘔呀...

呢幾日生左個超大的飛滋,痛到訓唔到...今日都要睇下醫生了...

大宅

好多媽媽陸續做oscar喎,希望大家都順順利利,又過一關!

我都好想快d見到bb周圍游,郁手郁腳呀!

菜菜子媽媽:
我覺得既然醫生都話low risk,咁我地就要信佢專業判斷架啦! 恭喜你又過一關!

Joyfulness:
我都將會係威院做oscar呀,希望同你一樣有個好經驗啦!

大宅

我又出現~

上星期六去TMH聽左個講座,講BB常見問題.有興趣知既可以八下個個BLOG
http://www.baby-kingdom.com/?uid ... wspace-itemid-38867

KSMAN:
真係好抵咁喎,我係大埔返工架,等我得閒去開睇下先!

大宅

好熱鬧呀!!!

呢排我都成日把下兩邊脈,睇下有冇發現!

我尋日去左健康院覆診(11WEEK幾啦),我又輕左呀!!! 點解人家陀B越來越重,我就越來越輕架?

不過姑娘同醫生都有用胎心機CHECK下,好容易就聽到BB強烈既心跳聲! 都係第一次聽到,所以覺得好得意! 都好,BB冇瘦,係阿媽瘦啫...

LAUYAU:
希望你多多保重,好快上天會再俾機會架!

BabyMeow:
祝福你同bb! 希望一切順利!

大宅

原文章由 白兔太太 於 08-11-25 12:02 發表
我而家10week,比較瘦(47kg)。呢幾日將手放向子宮肚皮上,安靜時幾清楚感覺到bb心跳(over 100b/m),老公都感覺到。好感動啊!

feel到o個下一定係好開心了! 我仲瘦過你,但都未感覺到呀! 等我今晚再feel下先...

大宅

原文章由 060905 於 08-11-25 12:36 發表
咁如果係仔仔咪叫番小兜羅!

或者唔理係仔定女都叫[番兜]!

大宅

原文章由 060905 於 08-11-25 12:40 發表
唔怕啦, 我早排都係同你一樣, 人地陀bb會重, 我反而愈黎愈瘦, 我最近先追番未有bb前個果磅數咋!我地努力呀!

一齊努力啦~ 我要努力食多d! 訓多d! (即係做隻豬? )

大宅

原文章由 joe12211981 於 08-11-25 17:49 發表
想問下各位威爾斯 oscar比支票,抬頭寫咩? 我聽日要去 了

我記得上次電話預約時,個小姐話,支票抬頭唔駛寫著,佢地有印仔[給].
祝你聽日順順利利!

[ 本文章最後由 flytolittlemoon 於 08-11-26 09:18 編輯 ]

大宅

原文章由 cat-ee 於 08-11-28 00:37 發表

政府醫院幫我抽羊水係150元,我約左12月30號呀,我都生左個瘤呀,好似係水瘤,兩星期後再照下有無大到囉,家下個瘤6.5cm到啦...

cat-ee:
原來你都有水瘤? 咁你擔唔擔心呀? 我都有一個係左邊,約3CM到,所以12月中係政府可以再照多次...希望唔會大左啦!

大宅

各位媽媽:
今日下午終於輪到我去威院做oscar啦,希望一切順利!

不經不覺原來已經夠12週...呢12週真係唔易過! 又唔同人講得,又嘔得辛苦喎,不過而家總算過左幾關,也開始冇咁嘔!

反而呢...我而家唔知點開口同99同c6o個邊一大堆親戚講,又唔知點同我個邊屋企人講... 我驚大家反應好大,個個一次過唔知會煲d咩俾我飲...mouth: (尤其我媽,一向都勁擔心我身體!)

菜菜子媽媽:
你介紹o個個補身好似幾好咁喎...等我研究下先,多謝介紹,唔講唔知有呢d野!

大宅

各位媽媽:
我尋日都係威院做左OSCAR啦! BB係到訓緊,久唔久彈一下咁,好得意! 醫生都算幾細心照,數埋手指腳指俾我睇! 最初照得唔係咁好,後來醫生係肚皮度彈幾下,BB就好乖咁俾醫生照,仲一張靚過一張,攪到醫生忍唔著手影多幾張! 仲送左兩張相俾我! RESULT都好好,係1:9760呀! 總算又過一關!

但我又有另一個問題呀!!! 我頭先打去我私家婦科到問,佢地有冇得照結構超聲波... 點知個姑娘話[我地有普通o個D超聲波,每次照超聲波都係照結構架啦!!! 每個週數都照到唔同結構喎,咁係想照D咩結構呀?!! ] 我唔識答佢呀! 有冇人可以幫到我呀?!!! 咁我即係點好呀???mouth:

[ 本文章最後由 flytolittlemoon 於 08-12-2 12:06 編輯 ]

大宅

原文章由 joey211 於 08-12-2 10:51 發表

昨晚同c6去supermarket, 買左2杯雪糕, 原來食得架..佢巳經食3左一杯啦, 我今晚要搶另外果杯至得!

我都好想食雪糕...但驚俾c6鬧!

大宅

菜菜子媽媽,麥兜MaMa:
多謝你地答我呀!!! 我都知照結構係唔同普通O個D照超聲波,但係個姑娘講到好似唔知我講乜咁,係咁強調[照(普通)超聲波已經係照緊BB結構架啦!] 真係無計!

睇黎我都係要搵另一個醫生照啦~ 我聽聞好多人會搵巫醫生喎,有冇媽媽都係約巫醫生?如果唔係係佢度產檢開,淨係預約照結構,係咪都OK呢??

唉~ 好彩有呢度,可以同大家傾乍...如果唔係,好多野都唔知頭唔知路呀!

[ 本文章最後由 flytolittlemoon 於 08-12-2 14:34 編輯 ]

大宅

原文章由 maggiess 於 08-12-2 14:22 發表
hi,各位,吾知你地有無好似我一樣,成日覺得吾開心,我前兩日無啦啦喊左幾次,我都吾知自己喊咩,只覺得自己好孤單好似無人理咁...你估bb在肚內feel吾feel到我喊我吾開心呢? ...

你唔開心,一定會影響到BB架! 醫生都係咁講! 所以要唔好俾自己咁DOWN,同大家傾下計,做D令自己開心既野,唔好諗得太多呀!

大宅

原文章由 麥兜MaMa 於 08-12-2 14:50 發表

多d上黎傾, 真係識多好多野家. 仲可以防止比人老點.
我都係由一舊云, 睇住d sis先知 Oscar, 結構 etc. 仲有成日多口問醫生, 味識多d. 連我有個生左2細佬既同事都話我識野多過佢 ...

你講得好啱呀! 黎呢度真係學到好多野,大家傾下分享又開心D! 大家要做個精明既媽咪呀!

冇黎呢度學野,我肯定會好驚,俾人嚇一嚇,勁唔開心都似!

我見好多媽媽都BOOK左結構,所以頭先都打左去巫醫生度問,佢話巫醫生冇期啦~ 好彩林醫生仲有期,咁我梗係BOOK左先算啦!

大宅

原文章由 麥兜MaMa 於 08-12-3 09:14 發表

我都成3wk冇見小番兜 (c6都覺得個名好攪笑), Fri 又見啦. 之前淨見到佢頭令令, 希望好似你咁活潑在跳彈床之類啦.
c6係12/8 Oscar 1st 見佢, 佢好祈望呢....因只見到d外星人相片, 幻想唔到 ...

[小番兜]呢個名真係好得人鍾意!

親眼睇真係同睇相差好遠呢!! 可以一齊睇真係好開心架! 我都想我上次照oscar時,c6都睇到呀,可惜佢好難請假!
希望下次照結構佢會請到假啦!

大宅

原文章由 kvi 於 08-12-2 17:17 發表
我星期一係PWH做左Oscar喇! 未到我果時真係好驚! 因為岩岩播緊個video…
BB頸皮2.2mm, 係low risk…1: 1萬幾….總算又過左一關!!
講返照Oscar … 約左2:45, 3點就有得睇喇! 我以為政府oD姑娘會好惡…又唔係wo! 幫我 ...

恭喜你,我地又多一個媽媽順利過關!

大宅

無黎幾日,要努力追追追呀!

尋日終於同99講左有bb既消息! 估唔到佢真係唔發覺! (我地同住架!) 跟著佢就打電話通知晒d親戚,公開左,唔晒收收埋,總算鬆一口氣!

菜菜子媽媽:
我呢排有胃口食晒啦! 但係擦牙仲係有困難,朝早都係口苦好易嘔... 不過食到野都好開心架啦!

大宅

原文章由 sillyhp 於 08-12-5 11:23 發表
每晚臨瞓我同會摸住肚仔同佢傾計,c6有時都會同小b講下野。其實個肚會有少少拿住拿住的感覺 ,唔住各位sis有無呢﹖

我冇乜同佢講野,始終未好實在咁feel到佢既存在...不過c6成日對著佢講野呀!
有時我會有少少作m痛的感覺,應該係子宮增大緊?

大宅

原文章由 雯雯媽媽 於 08-12-5 15:47 發表
我想問你地個PATPAT組肌肉有冇好痛呀,我呢幾日痛到行路都痛呀...都唔知做咩事!!

原來都有幾位媽媽有呢個問題架? 我仲以為係我先咁添!
我淨係右邊痛呀,行步路都會痛,我覺得係肌肉太累啦! 但又唔敢亂揸野喎,好慘~

首頁
23456...11

尾頁

跳至