懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

ok 喎, 我覺得呢個媽媽生得幾順利無乜野喎
好多人生產過程總有 d 野唔妥架...
我有個朋友在威院生完, 產後檢查發現個胎盤未出晒, 要再入院開刀攞番個胎盤出來
有朋友在廣華生, 穿出羊水醫生護士都唔信, 結果穿水穿左21個鐘醫生先check到佢真係穿左羊水呀, 先即刻同佢催生(大佬, 穿水24小時內要生架嘛), 試產左12個鐘先同佢開刀...., 好彩bb無事咋
又有個朋友在廣華生, 姑娘縫針縫得唔好, 在c+產後檢查醫生話 d 線縫得唔好, d線唔溶要拆線

原文章由 joey211 於 08-12-7 16:02 發表
http://hk.myblog.yahoo.com/bonboncrafts/article?mid=176&fid=-1&action=next

我摷摷下生仔野搵到架..唔知c+係咪好好多呢? 我怕到我生時都係咁我會頂唔順...

特別鳴謝blog的主角, 我無問過當時人, 不過我諗佢唔 ...

別墅

好耐無上o黎喇, 追唔到 d post 了.....

呢幾日病左, 好慘, 睇左1次醫生, 依家病情仲好似嚴重左, 今日要去睇多次了, 嗚嗚嗚...要阿b 食藥真係過意唔去....

我都有睇乞痴島大減價, 好想好想買, 但又覺得太早....., 都係等過年睇下再有無減價先買啦

rachel,
你睇仁安霍醫生架? 係咪霍詠儀醫生呀? 我都係喎, 我在荃灣分科診所睇的

別墅

小K,
你懷孖胎呀? 一次過生兩個都幾好喎
我都覺得小腹間中有扯下扯下咁, 又試過好似feel到心跳, 不過可能係心理作用或者係自己脈膊, haha
不過我expect 20週先有胎動
唔駛咁擔心, 每個月有產檢嘛, 擔心反而唔好呀

rachel,
其實我本來睇開盧乃本醫生, 因為想轉去仁安生就轉左睇霍醫生, 霍醫生我其實淨係睇過1次咋, 你覺得霍醫生好唔好呀?
霍醫生開左粉紅色的多種維他命, 另外仲有鈣片俾我, 我呢個星期因為病, 唔想食咁多藥所以無食呀

carka,
我買左托腹帶了, 其實想開始用, 不過用過1次又覺得好似紥住個肚咁有 d 唔舒服, 我諗住過多兩個禮拜再試用啦
我朋友話越早用越好, 越有效預防妊娠紋喎..

別墅

coffeelam,
我都係在廣華登記左, 第1次產檢我做左了, 大概係14週時做的
第1次產檢會抽血(驗血色素, 地中海貧血普查, 乙型肝炎抗原, 德國麻疹抗體, 梅毒反應測試, 血型及Rh因子), 又會見醫生同做一些婦科檢查(檢查乳房、陰道及子宮), 你可以選擇照唔照超聲波, 不過我覺得如果在私家照左唔駛在廣華照, 因為廣華照得好求其, 浪費時間, 你可以帶你在私家照的超聲波俾廣華的醫生睇就得
另外廣華產檢次次都要驗小便先, 姑娘會鼓勵你自己帶樽尿液樣本去

生之前廣華都會keep住1-2個月會約你做1次產檢架, 臨近生會兩星期左右1次產檢, 唔駛擔心。20週時廣華都會盡可能安排結構性超聲波俾第一胎的媽媽照架, 不過當然都要睇下多唔多人爭, 名額有限架, 好彩我分配到個quota, 唔係去私家照又要駛多千幾蚊

別墅

carka,
你有公務員福利, 梗係去政府生啦, 住頭等二等房都咁平

Norley,
我會去仁安生, 不過都book左廣華做後備
政府無得揀開刀架
政府醫院二等房好似同私家價錢差唔多

別墅

Norley,
其實好多人都係怕bb出世有咩事要send 番政府或要支付龐大的醫療費所以揀在政府生架
針當然無兩頭利啦, 我都諗左好耐先做到決定

菜菜子媽媽&rachel,
我都聽緊莫扎特效應呀, 不過有時諗, 用earphone聽 bb聽唔聽到架呢?

別墅

sillyhp,
我都聽過人哋話飲得多牛奶bb會容易有敏感呀
可能依家 d牛奶溝左好多雜質卦
不過我唔鍾意飲牛奶,所以都無乜飲..

別墅

coffeelam,

唔駛客氣
上次產檢等緊o個陣有個姑娘開咪做briefing,佢都有少少提過丈夫陪產係可以的,但無講實有咩手續,淨係話有個講座的topic,好似咪分娩的認知,如果想丈夫陪產的話,丈夫一定會出席。丈夫出席呢個講座之後醫院會有番個出席証明,咁佢到時先可以陪產

原帖由 coffeelam 於 08-12-30 20:24 發表
thank你先!!
咁你知唔知道廣華依家有無得陪產之類既野架??
如果有 個手續應該係點呀?

別墅

cat-ee,
其實點解你要抽羊水?check 唐氏?
抽血都做到就唔好抽羊水了,始終有風險
加油呀,一切順利呀

別墅

sara118momo,
乜qe d 姑娘咁架.....
咁佢哋有無安排你照結構呀?

原帖由 sara118momo 於 08-12-31 02:49 發表
我上次去qe 又係勁求其, 咩都無check , 剩係抽血, 佢仲要話我之前有係私家抽過, 所以唔再同我抽,, 我話我都無record 係你處, 你幫我抽多次, 佢至幫我抽。 又無幫我聽bb心跳, o個時我都3個月第一次去睇, 佢地不停同我 ...

別墅

我病左個幾星期了,仲未好番, 今日睇第3次普通科醫生了...
食咁多藥, 有 d 擔心會影響bb....

別墅

你未驗過血? 咁你check左oscar未呀?
血液檢驗係一定要架, 我會在仁安生, 但係我在廣華驗血的, 仁安話生bb前佢哋要有我的驗血報告先可以在佢哋度生架, 所以我都要廣華send番份驗血報告去仁安
我諗c+同政府check d 野大致一樣, 血液檢驗包括: 血色素, 地中海貧血普查, 乙型肝炎抗原, 德國麻疹抗體, 梅毒反應測試, 血型及Rh因子

原帖由 fion-mama 於 09-1-5 16:00 發表
我想問下係咪應該個個都要驗血架?
我個醫生無同我提過要驗血, 上星期產檢我開口問醫生,佢又話要, 會寫紙比我, 之後攞藥我又唔記得左, 佢又無寫比我
究竟係咪一定要驗? 有無時間限制要邊個週數驗?
我問醫生時,佢答我: ...

別墅

咦~~ 我都係22號在廣華照結構喎

原帖由 麥兜MaMa 於 09-1-5 17:11 發表

廣華比我1/22個期原來係照結構, 我早你1day 年27

別墅

nic_bb,

我依家18週, 都重左9磅呀!!!
我同你情況差唔多喎, 我宜家1星期都仲要嘔1, 2次,

原帖由 nic_bb 於 09-1-9 20:46 發表
各位,
請問我宜家17週, 已經重咗8磅啦,
正唔正常呀?
P.S. 我到宜家1星期都會嘔1、2次架

別墅

今日產檢, 終於都照到bb 性別了,
有慈姑頂, 老公同奶奶都好開心, 不過我有 dd 失望, haha

今日仲首次feel到佢在肚入面彈彈下, 好開心呢

別墅

盈盈媽媽, kc1016,
我諗住生一個咋...所以先有 d 失望
雖然我鍾意女, 但其實都覺得仔好

cat-ee,
我聽過廣華個姑娘講, 結構係會照到bb面為止,如果政府醫院照左結構無同你講有咩問題, 咁應該就無問題, 有問題佢哋先會出聲

keio,
我都完全未執間屋.....

別墅

maggiess,

唔駛驚, 上次我去產檢抽血都唔痛, 姑娘手勢幾好喎
廣華第1次產檢有得照架, $60, 可選擇照同唔照

原帖由 maggiess 於 09-1-11 23:55 發表
我過兩日就要去廣華做產檢,係第一次,之前都係睇開私家,請問有無人知道會做啲咩?要吾要抽血,因好怕痛,好驚啲姑娘粗魯~係咪政府無得照超聲波嫁?

別墅

盈盈媽媽,

係呀, 想將最好的留晒俾佢

我都有諗過生一個個小朋友會好寂寞, 不過唔想經濟壓力太大

原帖由 060905 於 09-1-12 00:10 發表
easymo ,

點解只係生一個呀?? 打算把最好既留晒俾佢?? 我以前都係諗住生一個, 不過當想到我同老公兩老走左, 得佢一個孤零零, 就決定生多個!

別墅

今日醫院產檢, 姑娘講番份驗血報告, 我血色素輕微偏低呀.....

眩暈 疲倦 喘促別輕忽
認識孕期貧血

採訪撰文/黃薇潔
諮詢/國泰綜合醫院婦產科主治醫師 葉紹錡
耕莘醫院新店總院婦產科主治醫師 黃文郁

孕媽咪在孕期中,由於生理改變而不可避免會出現症狀或輕或重的貧血現象,針對孕期的貧血原因,可粗略分為生理性貧血、缺鐵性貧血與海洋性貧血三項。本文也將就這三項孕媽咪常見的貧血原因做介紹,希望提供您更了解孕期貧血原因,也有助孕媽咪改善孕期貧血的現象。

許多孕媽咪就算是在孕前身體狀況良好,從無發生過貧血症狀,卻也都會在孕期發生四肢無力、注意力不集中甚至是心悸的情形,難道懷孕就真的會與貧血劃上等號嗎?又是為什麼會發生孕期貧血的症狀?原來孕期貧血的發生是與腹中胎兒的生長情形息息相關,若能將孕期身體調理好,胎兒也將在孕媽咪的腹中順利生長呢!

孕期貧血 的種類
孕媽咪體內的鐵及蛋白質等成份,是製造胎兒血液的重要材料,在孕媽咪對於鐵、蛋白質及各項維生素的需求量大增的情況下,如未多加留意各種營養素的攝取,則有可能會發生孕婦最常見的缺鐵性貧血;因懷孕而影響到孕媽咪的血容量增加,反而使得血液濃度被稀釋,因此血紅素也將會降低。耕莘醫院新店總院婦產科黃文郁醫師表示,由於孕媽咪在孕期的帶鐵因子會減少,紅血球的減少與血紅素的降低,使得血中帶氧濃度不夠,因此比一般人更易有貧血的問題。因懷孕或與懷孕有關的貧血,通常皆可在孕期貧血的篩檢中檢驗得知,若依照MCV(紅血球容積大小)來分類貧血種類的話,可分為三種:
1. MCV數值小於80,有可能是缺鐵性貧血、慢性疾病貧血、或是海洋性貧血等,必須再做進一步篩檢。
2. MCV數值大於100,可能為缺乏維生素B12或葉酸,須多補充該種維生素。
3. MCV數值介於80~100之間,通常是因如慢性發炎性疾病、腎臟病等慢性疾病造成的貧血最為常見。

事實上,多數的孕媽咪都會在孕期感到有症狀輕重不一的貧血現象,但並不代表孕媽咪若出現了如眩暈、易喘等症狀,就是貧血,黃文郁醫師指出,貧血只是造就這些症狀的其中原因,之間並非有著絕對關係,仍須會診其他專科醫師以進一部了解是否有心臟方面或是凝血方面的問題。
國泰綜合醫院婦產科葉紹錡醫師表示,孕期貧血皆能在初期甚至是孕前優生的時候便可檢驗得知,尤其海洋性貧血更是對寶寶影響甚巨,理應被欲生兒育女的爸比媽咪們重視。且現今健保給付的常規孕期篩檢便包含了貧血篩檢,可幫孕媽咪做初篩的動作,先確認自身是否有貧血問題,再進一步思考寶寶與遺傳的問題。

孕期貧血對孕媽咪及胎兒的影響
黃文郁醫師與葉紹錡醫師皆指出,若孕媽咪有孕期貧血的症狀,其對於寶寶的影響會依照孕媽咪的貧血嚴重度而有所不同。症狀較輕的孕媽咪可能只會有頭暈、疲倦等現象,但並不會對寶寶有著過於嚴重的影響。但由於胎兒的氧氣也須靠孕媽咪供應,因此若嚴重貧血的孕媽咪,則可能會發生胎兒缺氧、早產、出生後低體重、生長遲滯等各種併發症,更嚴重的甚至會沒有胎動、死胎的情形;而孕媽咪本身也會因貧血而直接影響子供的收縮而造成產程拉長、產程(或產後)大出血、血液貫流較差及產後復原不易的狀況。

改善孕期貧血
黃文郁醫師與葉紹錡醫師皆表示,一般而言孕期貧血可藉由調整飲食及營養素的補充獲得改善。建議孕媽咪可多吃瘦肉、動物肝臟、雞肉、蚌類、葡萄乾、牛奶、黑木耳、海帶、菠菜、蛋黃、芝麻、蝦米、烏賊、紫菜、豆類、穀類等含鐵的食物,或可依照醫囑服用鐵劑、葉酸以及維生素。且番茄、綠色花椰菜、馬鈴薯、空心菜等富含維生素C的食物,也能夠幫助鐵的吸收。

葉紹錡醫師並指出,孕媽咪若是平時便要預防貧血現象,可在孕前就開始多吃上述含鐵量豐富的食物,但同時也應避免食用過量,以免造成心臟或肝臟的過度負荷。另外,提醒孕媽咪避免在孕期喝茶,除了其中的咖啡因對孕婦不好外,茶中所含的鞣酸也會影響身體對鐵質的吸收,因此應盡量避免在孕期飲用茶。

結語
貧血對於孕媽咪及胎兒都有著重大影響,且貧血的預防比治療更為重要,因此孕媽咪若能在孕前便積極且均衡地攝取各類有助於造血、凝血等功能的食物與營養素,除了將有助於提升孕媽咪及胎兒的健康狀況,更能使得產程更為順利。從日常飲食開始,幫孕媽咪及腹中胎兒踏出健康人生的第一步。

(詳文請見2008.3月號嬰兒與母親雜誌)

首頁

尾頁

跳至