懷孕前後

跳至

首頁
34567...37

尾頁

大宅

小虎與點點, pls check pm, 我收公就offline架喇!
原帖由 小虎與點點 於 09-2-20 17:39 發表

睇到呀. 好可愛!!

大宅

e, 我第一個話要架, 唔好意思呀, 因為sat同sun我offline專心湊仔呀, 可唔可以通融下呀!

大家好!!
一齊BUY toys大行動(準媽媽發起)-已截止
由於交收問題好煩, 希望大家同意以下安排先一齊買
1.可找速遞到我公司取
2.我見3月kln有媽咪活動可以出來取呀!
thanks
1. Dk_family - [email protected]
2. [email protected]
3. [email protected]
4. [email protected]
[email protected]
6. [[email protected] (pls][email protected] (pls[/email] check the e-mail)
7. [email protected]
[email protected]
9.準媽媽(欠e-mail)
10.小bMa ([email protected])
原帖由 DK_family 於 09-2-21 20:20 發表
大家好!!
一齊BUY toys大行動(準媽媽發起)-已截止
由於交收問題好煩, 希望大家同意以下安排先一齊買
1.可找速遞到我公司取
2.我見3月kln有媽咪活動可以出來取呀!
thanks
1. Dk_family - [email protected]
2 ...

大宅

組長果然有效率, 抵讚 ! 睇見你地已經開心, 下次我一定join!
原帖由 meimeimami 於 09-2-22 19:18 發表
今日Hayden好鬼失禮呀, 因為唔夠訓, 所以差不多影親合照都喊, 激死!!!! 請各位auntie唔好見怪!!!!

雖然呀仔唔多開心, 不過mami就玩得好鬼開心...hehe....仲識了好多新mami

今次我好有效率, 已經upload相到faceboo ...

大宅

咁勁? 幾$? 等我又試下...
原帖由 kelok 於 09-2-23 08:53 發表
早晨丫~睇左阿mei d相 你地玩得好開心哦

我尋日就留係屋企又玩煲粥仔
今次煲"甘荀木瓜廋肉粥" 有廋肉所以好香
今次值得推介"一田超市" 買左一pat
泰國出產既廋肉: 無打哮喘藥, 無打增肉素, 不經人手處理 ...

大宅

mug 咁失策呀!
原帖由 applesimon 於 09-2-23 00:54 發表
HI~~~~~

今日有去半歲PARTY的各位MAMA

因為我忘記帶相機,如各位影到我兩個仔嘅相,可否SEND返比我呢~~~~

THX....

E-mail [email protected]

大宅

hehe, sorry, 我手快快reply 錯左個post咋, 不過你都抵讚 !
原帖由 小bMa 於 09-2-23 09:10 發表
組長果然有效率, 抵讚 ! 睇見你地已經開心, 下次我一定join!

大宅

HAHA, 又一個失策mami !
原帖由 irene0410 於 09-2-23 09:48 發表
早呀, 各位媽咪,

我都想同各位有參加爬地既媽咪講聲,如果大家有同我家既大小姐同二小姐影相,麻煩e-mail番俾我, 因為我大懵唔記得將memory card入落相機度, 100000000個thx.

E-Mail: [email protected] ...

大宅

唔緊要, 唔緊要, 老豆緊要嘛, e家無事嘛?
原帖由 準媽咪 於 09-2-23 10:32 發表
Calling DK-family

你係咪落左 order 買布 book 呀
但 chingching123 可以幫手喎
我仲有好幾位 mami 既 pm order 未攪 ga
唔該見 post 即pm 我
比你 mobile no. 我吖

唉, 真係唔好意思呀
落左 order 既 mami 們
因 ...

大宅

oh, too bad!
原帖由 Snoopywy 於 09-2-23 10:44 發表
呀女昨天瞓左覺...我都好少同吾識既媽咪影相啊....得佢起身,又差吾多走人

大宅

pls check pm.

原帖由 準媽咪 於 09-2-23 13:06 發表

仲好講
咁多人面前落我面
死野

calling 小 b媽
請問你係咪比左 pm 我落 order ga?!
未見呢

大宅

唔係bor, 至低限度佢都後知後覺, 儒子可教, 算吧啦!
原帖由 準媽咪 於 09-2-23 17:29 發表
早幾日
我 already 話勁攰
尋晚
例行公事
去暗呀仔訓
出到黎
c6 仲打緊機 (10 點幾)
咁我咪發囉
做乜唔自動去洗樽
係都要我喊晒咁先死去做

大宅

e, 你咁唸就唔對喇, 眾生生來係平等架嘛, 唔應該存在階級觀念bor....
原帖由 ccleung 於 09-2-23 17:32 發表

bb耳原來仲勁半山區人士
我地0808mami 真係勁, 又有高尚職業人士. 又有高尚住宅區人士..
同比我lee d 低下楷層工作既人事. 我真係冇面同你地玩...

大宅

到佢咁主動時你又驚啫...都唔知係咪身有???hehe.
原帖由 心予 於 09-2-23 17:38 發表

同意, 大部分男人都唔會主動

大宅

不過你老闆數口都幾精, 炒個full time才+你半day....小心小心
原帖由 心予 於 09-2-24 09:24 發表
tracy,
你老闆唔炒你, 證明左你係佢心目中的地位, 咁你真係要俾心機, 加油加油

大宅

真抵c, 比你地笑c
原帖由 meimeimami 於 09-2-24 09:29 發表
比我搵到張合照....呢張算唔算?ib_____DUlahgjO.

真係好似Sammy仔個頭大d喎....haha.....咁我估Sammy ...

大宅

原帖由 心予 於 09-2-24 09:41 發表
史小姐,
你咁野咁直接既?mei媽含蓄好多喎.......唉吖, 大工程未結束喎......同埋呢, c6話如果有好消息, 佢退休後又做看更喎

大宅

咁勁?????
原帖由 frender_chan 於 09-2-24 09:51 發表
係喎..呢到都有個大頭妹架喎
cindy話boey個到都過左100線架喎~~~哈哈

大宅

係啦, 我都好有興趣想知件緊身衣向邊樹有得買, 同埋d中醫o既details....
原帖由 manmanpetpet 於 09-2-24 10:29 發表
我本來想揾返條LINK俾你睇,不過好似未擺上網!
宜家無乜記性,但都記到少少既!
其實佢話宜家研製咗啲緊身衣,係夜晚瞓教著既,濕咗水俾佢著瞓,咁夜晚有啲水份,就唔會係咁"R"啦,但一件要400幾蚊港紙!
另外就係話有唔知邊 ...

大宅

向隔離0807版睇到, 分享一下吖
摘自Dr張傑既blog文章
http://hk.myblog.yahoo.com/dr-kit

如果我們遇到別人說不著邊際的話,我們會說這些人「發牙痕」,亂說話。雖然這是句戲言,但是的確有箇中含義。原來嬰幼兒在幾個月大時,乳齒慢慢長出來,會導致牙肉出現發炎反應。因而出現一系列的不適。對父母而言,這些表現就是牙肉痕癢不適的情況。固稱為「發牙痕」。

在醫生眼中,「發牙痕」並不是甚麼毛病,只是生理反應的一種。可是,對於每天都照顧孩子的父母而言,這些不適的表現可真惱人。

「發牙痕」的表現可於乳齒生出來前幾個星期出現,並且一路維持至一歲多。令父母最困擾的是引起相關不適,最常見的是:

l 皮膚發紅:由於口腔周圍及頸的皮膚經常被唾液刺激,就算用上口水肩和經常清潔也幫助不了什麼。

l 大便稀爛:許多父母都會觀察到孩子在這段時間會「無緣無故」有輕微肚瀉的情況。在醫學上沒有直接的關係,但是應該是與經常把外物放進口中因而感染有關。父母很難完全防止。

l 出現低燒:可能是因為與腸道感染的有關,也可能是牙肉發炎引起的相關反應,孩子會出現低燒和不安的情況。由於發燒原因不明顯,反而令父母更擔心。

l 耳朵不適:由於牙肉、面頰和耳仔的神經來自同一源頭,所以牙肉不適可以導致孩子以為是耳面和耳內不舒適,因而不停摩擦和拉扯耳朵和面頰部份。如果舒緩不了不適的牙肉,任何外塗藥物也幫不了。

l 拒絕進食:牙肉發炎時,稍有質地較硬的食物接觸牙肉,皆可引起不適。但是,同時孩子又正正要學習進食半固體食物,所以父母會經常因為不能成功餵飼食物而感到失望。

對於新手父母來講,只要有心理準備孩子將會出現以上的情況便可。原因是情況只會維持一段時間而且不會影響孩子真正的健康。更重要的是,父母可以幫助孩子的。

l 冰凍牙膠:一來可以直接以冰凍溫度來舒緩不適,二來咬著時的壓力也可達按摩的效果

l 蔬菜水果:質感柔軟的蔬果在咀嚼時口感不錯

l 經常清潔:玩具固然要注意清潔,孩子手指和指甲也是病菌的溫床。一塊隨身携帶的濕毛巾或一些用完即棄的消毒紙巾是旁身的必需品。

l 保護皮膚:除了經常清潔外,必須在皮膚未發紅前塗上保護性的乳霜。而且使用的毛巾必須柔軟,切勿忘記塗頸部的位置。

l 按摩面部:透過按摩,也可以減輕牙肉的腫痛。而且也可同時舒緩相關面頰和耳朵的不適。當然,在過程中,表現你的關心也很重要。

l 中溫食物:溫度太高的食物會令牙肉充血,繼而增加不適。稍涼的食物不但不會影響營養價值,也令孩子口腔裏更容易接受,減少抗拒感。

總結:「發牙痕」是每個孩子必經的階段,父母只是多了解背後的生理變化便能夠幫助到他們。更重要的是不會把所有孩子的不適都只歸咎於「發牙痕」,以免延誤真正的病情。

多謝各位比我向呢樹發牙痕 !

大宅

片得好爽咁bor! haha.
原帖由 gumgum 於 09-2-25 10:42 發表
我終於尋晚upload咗阿囡片車既video上blog同facebook, 有興趣就睇吓啦!
http://hk.myblog.yahoo.com/gumgum-yamin/article?mid=59

首頁
34567...37

尾頁

跳至