婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hinhofion 發表於 11-11-5 11:44
唉~~我個心都好苦澀,仲乜事e兩日同舊垃圾講道理開解佢呢都係好傷我....神
拿 ...

嘩....我呢幾日咪又係囉﹗﹗﹗

同ID叫RUBBISH 既鬼婆溝通........最後CHECK 番RECORD 先之REPLY 左8X MSG 俾佢﹗
點知佢唔SHOW我,仲話我歧視+針對佢﹗﹗

唉....又係佢問我意見﹗

我咪仲慘....

伯爵府

其實,要CHECK 都唔係好難姐,

搵個HACKER HACK入黎,睇下佢個IP,咁咪知住邊囉﹗﹗

呢D野好簡單架咋......不過我唔識~~~嘻嘻....:;pppp:

伯爵府

既然係咁,大家唔好俾佢停呀,唔好齋睇唔出聲,如果唔係樓主又誤會點撃率高,少人REPLY佢=多人支持佢呀﹗﹗

伯爵府

直頭要用FACEBOOK人肉搜索啦.....我都係學樓主架咋﹗﹗﹗

伯爵府

回覆 回覆:kathytam2000的帖子

咁我呢?我咪仲慘過你!!!

連隔離屋三姑隻狗都叫我改名呀。。。。。Lawrence,.

kathytam2000    發表於 11-11-5 12:51

伯爵府

到這裡,該寫總結的時候了
為什麼我一直說99可憐,我沒有說她不好.因為我已經知道結果,沒有理由再抱怨她。

你有什麼資格說奶奶可憐,最可肄的人是你呀

為什麼我一直對那些有意見的沒有回應 ,那些方法基本都使用過,問題沒有得到任何緩解,作用不大.
沒有回應但作出挑釁行為﹗人家在幫你,你卻挑釁別人﹗

為什麼一直沒有提過62,因為他去老人院已經有些時日,99去和女兒家也住了更長的時間了.
現在又說62一早就入左老人院,尋晚又話同老公商量係【暫時安排62入窕人院】到底你邊句係真架﹖
而家又話99去個女到住左好長時間,但之前又話奶奶日日都煲湯、煲中藥,搞到你要凌晨先用得廚房,搞到你一日先食得一餐﹗﹗

從頭開始,看的出回帖和那些隨波逐流的幾乎全部是香港女人,決大部分是喜歡看到內地人過來後,跪在地上求你們賞口飯吃,即使到了生bb的前兩天,還被姑仔拍抬,還居然有人拍手叫好,這只有兩個解釋,一是和那些見到bb就說好可愛的人一樣,慣性使然。另外一個就是,毫無人性。
你很搞笑啦,這裡有來自新加坡的、上海的、美國的……女人,你有聽書嗎﹖
你唔挑釁奶奶姑仔會唔會拍枱呀﹖唔通同你講,你而大住肚就生,等你生左我再黎拍你枱﹖到時你又會話姑仔嚇親你個B﹗
你真係好特別,唔鍾意人地話你BB可愛2鍾意人地話你BB XX﹗ XX 自己諗啦﹗﹗
人性係要對住人先有囉﹗

發帖的目的有三,
一是想瞭解香港本土普通家庭的情況
二是想看看本地人對外地人的態度
三寫出這些問題,收集一下本地人對處理此類事的能力和解決的方法。
結果是收益多多,大開眼界。
結局是必然的,難道要我搬走,留下一屋老弱病殘的,讓他們自生自滅?
下,我睇唔出你係呢個家有咩貢獻喎,一個賓賓都做到既野,你唔好睇到自己咁大啦﹗唔該﹗
姑仔要孩子的可能已經沒有多大,如果沒有這三個小朋友,6299就沒有了後代,要孩子也是他們自己的意思
下,姑仔生出黎架都唔會跟62姓,呢個後代唔係你62後代,係人地屋企後代囉﹗
你突然又咁聽2老既說話既,你唔係話唔鍾意做虛偽既人架咩﹖

趕走6299,他們完全可以去政府起訴
嘩,你咁都得呀﹗不如你俾我打左先,然後再報警拉我丫﹗

但是老人家選擇為了子孫著想,血濃於水,主動出讓,如果是為了我這樣一個毫無血緣關係的外人會這樣做嗎?
點睇都唔似佢地主動出讓囉,係你同C6 好有教養咁 請佢地【出讓】呀﹗
自古以來,婆媳間的矛盾就是千古難題,千言萬語,是是非非,誰對誰錯,說不清楚。
我自問沒有能力解決,辦法之有一個:分開住,老人有自己的生活,年輕人也有自己的世界。
前車之鑒,將來我也會有兒媳,現在要做的是努力工作,爭取將來有條件和兒媳分開,將可能發生的矛盾減到最小。
62是最可憐的一個,當初去老人院,我是反對態度的, 但是我留下他了, 我還有能力去照顧他嗎?現在只能抽時間帶他喜歡的孩子去探訪,再多督促老公常去看看。
別假惺惺了﹗

偶然過來的99,越來越精神了,前次見到,好像還新燙了頭髮,穿了新的衣服,比之前一直在家裡被bb不分白天黑夜吵鬧到憔悴不堪的樣子比起來,似乎還年輕了幾歲。
因為99不用再對住你,才會變得精神呀﹗﹗
今天大B不上學,都還在睡覺,老公換好小B的尿片,喂好奶後放回我身邊就出去做事情了,一個小時後給我電話,讓我把門口掛著的黑色環保袋拿進去,打開一看,有新鮮的麵包,瘦肉,雞蛋和奶,滿滿一袋,還找出了一合我很喜歡的霜淇淋。估計是怕我們娘四個今天在家餓死。。。
好幸福呀,連門都唔駛出就有野食﹗﹗
話外題:
說到香港人歧視內地人,我現在又有新的看法,這個歧視裡面其實包括有“怕”這個成分在裡面,前面有人寫了新家坡移民的條件,人家國家選擇的 “要不有錢的,要不就是有能力的”
為什麼? 要競爭呀,有競爭才有進步,這也是任何一個國家的要求標準,當然也包括香港,強肉弱食,優勝劣汰這個社會遊戲規則無處不在,那些週末要出國旅行的朋友,在飛機上好好想想,政府的保護傘能保你多長時間,你有主夠的競爭資本嗎?
對唔住呀,特區政府從來無保護過香港本土成長既市民囉,叫左你關心時事架啦﹗﹗

monkichi1022    發表於 11-11-30 02:30
芝芝妈    發表於 11-11-8 13:27
yi_arashi    發表於 11-11-6 23:55
anson2007  直頭講晒我想講ga野  發表於 11-11-6 21:43
cicicat  真想咀您一啖啊 ~~~  發表於 11-11-5 15:43
hinhofion  直頭講晒我想講ga野,每個反擊都拍案叫絕,直頭句句到肉,比10個叻  發表於 11-11-5 14:13
kathytam2000    發表於 11-11-5 14:11

伯爵府

我真係對事唔對人,我理得你黎自大陸定火星﹗

你自己睇下呢個婆媳版,如果有JM既行為不當,都會俾人插架,
唔係單單你一個大陸新抱囉,出得黎問人意見就要接受,唔係話方法行唔通就唔理人,你講到自己咁高素質咁好教養,就連咁基本既禮貌你都唔識﹖我誤會左你既意思我都有同SAY 過SORRY架﹗但你下下話挑釁,咁即係點呀﹖

仲有呀,你歷史咁叻,香港自80代年代開始就有大批堪南難民湧入黎,但當時既香港人都無而家既反應咁激,你知唔知點解呀﹖雖然,呢班越南人食我地住我地,但人地識得感恩呀,識得回饋社會呀﹗

中國唔係得我香港人成日籌款幫你地,你地有今日咩﹖可以有11億咩﹖咁多天災又咁落後,唔係我地D錢救左你既祖先,今日會有你﹖

仲有,香港都有好多印巴藉既人,點解我地又唔話佢地呀﹖

人地唔會搞到我地社會秩序混亂呀﹗人地會感謝我地俾個家佢地呀﹗

你扮到咁清高咁又點姐﹖可惜你既行為好傭俗囉﹗

講完,舒服晒,同嵐B出街玩﹗﹗﹗

芝芝妈  講得好~  發表於 11-11-8 14:05

伯爵府

同埋我終於明白點解你會唔小心意外懷孕

因為你有晒部署趕你6299走,所以先咁唔小心﹗﹗﹗

同埋,用D仔女黎威脅一對手無寸鐵既老人家﹗﹗

你真係好高招﹗﹗

伯爵府

ketin 發表於 11-11-5 14:40
呵呵,幾個文字就能讓一些人或笑或跳的, 這也只能是小朋友階段的智商。

香港市民若有很多不滿 可以遊行, ...

咁我又點可能同你比姐,你簡直係超出在人類既智商,達到外星人既級別啦﹗﹗

芝芝妈  真系唔知距咩人,只能講“無語”。。。  發表於 11-11-8 14:23
kathytam2000  好想同佢講句[你返火星啦~地球唔岩你架!!]  發表於 11-11-5 15:06

伯爵府

飞飞 發表於 11-11-8 21:35
汗。。。不得不说内地和香港在这方面的观念是有差距的。我99之前一直自己在上班,虽说工作辛苦,但每 ...

是呀,我阿嫂每個月給我媽媽1萬元多點帶2個孩子,還要幫我媽媽家裡交徜理費、電費、水費、煤氣費,另外,媽媽家裡和阿嫂家裡的日用品,都是阿哥阿嫂買的﹗阿嫂還要請一個鐘點回來幫忙做家務,還要每星期給媽媽2千元養生,就是去做按摩2千元一小時。

我媽媽幫我帶孩是免費的呀,諆買20元一個的蘋果給我快9個月的女兒吃,還沒三文魚刺身給女兒煮粥吃,還買一推的衣服給我女兒,但我媽媽是沒收我一分錢的呀﹗﹗

其實,國內的人也很現實啦,沒錢貪污什麼都做不了,就連車子的年審也要送錢送煙的,不送的別指望能通過年審。男人沒車沒房沒家底的也別指望能娶到個老婆。其實,國內拜金的人比香港還多呀﹗

再說就算是一家人又如何﹖你看這個樓主還不是把6299 "請"了出去,如果6299有錢就不會得到如此下場啦﹗

sibylyau  為何飛飛被停止發言了???  發表於 11-11-8 23:17
sibylyau  讚好.....LIKE  發表於 11-11-8 23:15

伯爵府

sibylyau 發表於 11-11-8 23:20
你嫂嫂無得頂呀.....好新抱....

雖然阿哥阿嫂俾左半份糧阿媽,咁人既野好簡單姐,你對我好,我咪對你好囉,阿媽會將D錢用番係個家,用係2個孫仔身上。再講丫,阿爸阿媽養我地咁多年,都無問番我地要奶粉錢啦,我地俾番家用佢地都好應該丫,4000蚊,就要睇下做D咩啦,而家買斤菜都要10蚊啦,今日去街市...豆苗20蚊一斤,姜都要10蚊斤,買條魚喎,好少少既都要2蚊襾,豬肉要成40蚊一斤,咁4千蚊真係少D喎。

再講丫,飛飛你又係同99計較住,計住佢幫你做過D乜,咁佢咪又計住你俾左幾多錢黎幫你做野囉﹗﹗我覺得好正常喎﹗﹗

BaoYue_BaoKun  飛飛飛走了  發表於 11-11-8 23:34

伯爵府

sibylyau 發表於 11-11-8 23:38
飛飛可能教育文化同我地香港有少少差異, 佢可能覺得香港人好現實啦比佢地大陸人.....

咁香港地係現實社會. ...

係全世界都係現實社會呢~~~~~不單單香港哦~~~

伯爵府

BaoYue_BaoKun 發表於 11-11-9 00:04
回覆 Bluessky 的帖子

我一定沒有錯 有錯都是社會的錯

而家都無人話你錯,你做乜對號入座姐﹗﹗

做乜而家D人成日都咁鍾意對號入座架

BaoYue_BaoKun  歧視我看清楚你們虛偽的咀臉  發表於 11-11-9 00:14

伯爵府

我想更正一下,如來樓主真係好可憐,原來係我太幸福,因為,2人公屋正確黎講係連200尺都無架﹗樓主住果區,只有百幾尺,7個人住百幾尺,唔怪得要趕6299走﹗樓主你真係陰功喇﹗﹗我幸福因為我一人公屋都有220尺﹗

我現在才知道10萬港元原來係好大既數字,原來俾左10萬出黎就可以打橫行,我們妁後大可以跟香港公務員說聲((包括特首)),我給了10萬港元出來的,你份糧都係我俾架咋,你閎態度好D呀,如果唔係好炒左你呀﹗﹗

唉~~~感謝樓主,感謝樓主~~~我大開眼界了﹗

再一次感謝樓主講左一個賺人熱淚既經歷俾大家聽﹗

沒有你,我們悶了很多﹗

有時間請多說說你的人生經歷﹗

或許,有出版商看中你的文筆幫你出書,咁你唔駛再住係2人蚊型公屋喇﹗

伯爵府

BaoYue_BaoKun 發表於 11-11-18 14:02
我一家四口住110平方米(不是平方呎)都覺得小 而且天天shopping facial 做spa 真的很沒新意

好像樓主 ...

妖.....我知你成日去養生,有車有樓有好老公﹗﹗

唔好係度晒命啦﹗﹗﹗﹗﹗

假以時日,我出街都會有保鏢,你而家歧視我,他朝一日我住111平方米既屋既時候,你唔好話我睇你唔起﹗﹗﹗

哼﹗

yi_arashi    發表於 11-11-30 20:16
luck_tang    發表於 11-11-26 17:29

伯爵府

引用:「越是成熟飽滿的稻穗,越懂的把腰身彎的更

原帖由 Superman-GF 於 11-11-18 發表
「越是成熟飽滿的稻穗,越懂的把腰身彎的更低.我一直都相信, 收入和能力素質是成正比例的,小富靠勤,大富靠德 ...
錯啦,連住既宇宙都唔同呀!!佢住果個宇宙無人類架!!!

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆 (版主提示於404樓)

仲有唔會娶/嫁大陸人,揾番個非洲人!

BaoYue_BaoKun  嫁酋長做夫人就可天天養生  發表於 11-11-18 18:42

伯爵府

引用:Quote:cjess111 發表於 11-11-18 18:23 你

原帖由 alicemic 於 11-11-18 發表
你無聽書! 人哋話自己個老公10前年已經入咗星籍,不過生意失敗要返嚟霸6299間200尺公屋比一家5口住之麻! ...
你又無聽書,有星籍既jm解釋左佢老公果個唔係戶籍,只係簽證,要五年續一次,仲要俾錢,仲要無福利架!!

BaoYue_BaoKun  要連續住在新加坡三年才可續簽 沒工作也不會被續簽  發表於 11-11-18 20:48

伯爵府

引用:Quote:Bluessky 發表於 11-11-18 19:57 你

原帖由 alicemic 於 11-11-18 發表
要呃人先要呃自己! 我有聽書架! 要知道呢個係樓主既官方解釋麻,至於係真定係假,就緊係有人解話既,其 ...
我發覺大家都高左

伯爵府

内地媳妇和香港婆婆 (版主提示於404樓)

算吧啦,我地等呢個post下沉啦,我唔想再見到樓主洋洋得意既文章。

首頁

尾頁

跳至