婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

4兄弟傾咗個共識先!要比同唔比,你地4個都要口徑一致!

如果其中一個贊成你62既諗法,做法,佢就唔會就範!

繼續落去,你姑仔個男朋友....可能都溜之大吉啦!

.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

hauhauhau 發表於 12-3-4 18:13
回覆 cotychan 的帖子

咁大家覺得兩個老人家要比幾多錢佢先合理?
真係好難答到你呢個問題....
純2個老人家,可以食幾多,用幾多呢?!但係你99又要去打牌!又要去同人TEA!去K做濶太!你62又話要還錢!!

以我角度,2個大人,唔駛交租,一人每月日用品同埋3餐駛費,6K夠晒啦!2個未12K~

4兄弟每人比4K,都16K,仲唔夠駛?!要還錢未自己慳番出嚟還囉!你62要還錢一定要逼仔女幫佢還,咁啲仔女要還錢,又逼邊個幫佢還?!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

係呀~4個傾好晒先~而家又唔係打工要出糧,養父母都係盡孝,點解佢地話幾多,就要比幾多?!而且比幾多,都要睇下自己能力架!下個月2老話物價高漲,要你地比夠6千咁點呢?!

一直係你地個個都話無錢,比唔到咁多,但係佢地咋下型,發下脾氣,又可以比到多啲喎!佢地點會認為你地真係無錢,只係覺得你地唔比啫!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,你應該好好咁同你老公去傾下,而唔係喺佢需要人地去支持既時候,去諗應唔應該離婚呀!

你去同佢傾出條底線先啦!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

yamaneko 發表於 12-3-5 20:58
唔知樓主傾了末?
我想男人都唔多識handle 人際關係同壓力,總之唔好麻煩到佢。 家事煩了咁耐, ...
樓主已經35歲架啦!要生真係唔可以再拖,而且唔係話有就有!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

放鬆啲先,你不如將想同你老公講既嘢,SMS或者WHATAPPS佢,希望喺佢同你6299傾之前,睇到&明白到你既諗法.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,你老公大哥既事,你老公知唔知架?!不如叫你大哥同你老公傾下啦!

佢父母根本就貪得無厭!叫人地借錢佢去威!

我係你,一定唔會再問外家借錢,佢父母唔係應急需要錢,而係拎啲錢去駛!錢就一定唔比架啦!

你老公又係唔應該幫既!佢父母要食飯,咁你父母唔駛食?!而且佢父母唔係單單要食碗飯去飽肚,仲要食鮑參翅肚!

唔好唔開心,我地個個都支持你架!衰啲講句,你地無兒女,他日佢只照顧父母,而唔去為你地着想,你走都走得更無顧慮!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

比你99激死!!

而家你係嫁比你老公,唔係嫁比你99!你已經去做份工,辛苦咁去支持個家,無理由仲要去養埋佢父母!養都唔係問題,但係都應先養自己父母先,之後有鬆動先去比啲6299囉!!

我自己係FTM,老公搵得唔算多,有2個仔,我真係能力比唔到錢我父母,我都唔會去同我老公講,我父母無飯食,叫佢養埋佢地啦!

你老公諗嘢真係搞笑....你媽咪有嘢做,就唔駛供養?可以去"借"佢啲錢嚟比自己父母去"FING"!衰啲講句,係佢亞媽唔做嘢等人養咋!如果你將養你而家個家,同埋比你6299既錢你媽咪,你媽咪同樣可以唔駛咁辛苦去做嘢囉!!

真係火都嚟!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,你一定要堅特自己信念,就算要返屋企,都要喺你老公應該比家用99之後!我怕你老公只係因為想要你呢個經濟支柱,所以先氹你返去!!

你無鬧錯你老公,你老公好無風度!就算叔仔女友已經同叔仔分咗手,但係佢都係受害者,點解無權出聲!!

唔好諗咁多,琴晚咁夜瞓,食晚早啲瞓,你既問題,唔係一時三刻可以解決到!

希望你老公可以清醒啲.

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我都覺得你叔仔講嘢好好笑.....可能佢真係飲多咗....

去借多二十萬即刻結婚,叫女友同番佢一齊?!

一結婚就要負多二十萬!連埋之前借嗰啲呢?!借咗唔駛還架?!

仲要之後每月還錢之餘,不斷要去滿足佢父母既苛索喎!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,你自己屋企啲家務邊個做?!

你老公話佢亞媽做唔到家務,亞妹亞爸未做過家務唔識做,咁叫你老公每日過去做囉!

邊個生出嚟乜都識做?

你老公真係好搞笑!要你問亞媽借錢去請個工人服待佢亞媽!

不如果你亞媽過去做埋工人,去服待佢亞媽!咁好唔好?!

成日都話第時鬆動啲比番你媽咪!唔係話我咒你媽咪或者你老公!點知你老公幾時先"鬆動"啲!你亞媽等唔等到佢鬆動啲既時候比番錢佢?!

到你老公真係環境好啲,你99仲唔再要多啲咩!點會鬆動!!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,睇到你媽咪同你講既嘢,我真係想喊....我媽咪都係自私人,但係佢都唔會好似你99咁!

你老公而家一直覺得你比壓力佢!我都係覺得...算吧啦!

我唔知你老公賣既嘢係唔係真係咁好賺,好賺既嘢,商家一定唔少!除非真係好獨市!否則商家多咗,賣既嘢就會變得無咁值錢!到時利潤就可能會變低架啦!

唔講佢係唔係本來可以去死掂5千去比佢媽咪,唔需要你咁辛苦去借先!養育父母我其實唔覺得天經地義,我都同我個仔講,將來大咗,做嘢賺到錢,夠佢生活之後,仲有錢鬆動既,每個月比幾百蚊我買下嘢食,我都好開心.如果佢搵得錢多,可以養埋我,梗係更加開心啦!不過盡力而為囉!因為結婚有頭家,一樣都要食飯架麻!

養妻而家都唔掂,仲講乜一定要比5千先!!又唔係話一啲都唔比,比少1,2千都話亞媽無飯食?!就算佢而家話,同銀行傾下,睇下可唔可以還長啲,啲錢鬆啲嚟佢比5千佢亞媽,我都覺得呢樣有問題啦!!無飯食就話借啫!有飯食都要借?!

同你老公講,可以同銀行傾還長啲,等啲錢鬆動啲既,叫佢先將你同你媽咪借嗰啲,比佢亞媽享受既錢,還番比你媽咪先!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

pwin 發表於 12-3-10 15:04
佢男朋友爭個十幾萬多數都唔關樓主6299事, 係姑仔使出嚟, 佢無增+屋企人欠債.
但係樓主C6係直情打劫自己 ...
姑仔男友個十幾萬數,係借嚟比樓主6299既家用嚟架!同樓主老公做梗既嘢,根本就係一樣!!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,就算你老公肯嚟睇呢個PO咁又點?佢會覺得大家去離間你同佢既關係囉!去教壞你!!

嗰邊既租,梗係唔好交啦!既然你老公話有辦法去搵5K,而家又話比3K99,咁叫佢每個月還2K比你媽咪囉!

佢搞唔掂啲租,要你返去交租既,咁叫佢返佢自己亞媽到住!駛乜怕佢知你住邊啫!佢煩你,你同佢講,問佢係唔係想即刻離婚!

就算要啋返佢,都等佢拎2K嚟還錢比你媽咪,同埋層樓真係賣咗先好返去!!等佢唔好得個講字!

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

樓主,佢同你講嘢,淨係亞媽話亞媽話!!有無講過你話既嘢!!

而家搞到咁大,佢亞媽應該都知你地既情況,根本就無去為你地諗過!!聽到都嬲!"而家細佬唔結婚,啲錢唔急用"!!淨係呢句都覺得佢亞媽根本就係自私人,有無去問過個仔而家用佢女朋友點?!佢好似好開心咁,佢地唔結婚,個仔未可以比多啲錢我囉!!

我唔係話叫你一定要離婚,始終多年感情,你老公又唔係對你唔住,但係你要同返你老公一齊,條路都好難行!你預咗你以後都唔好見你6299啦!否則佢地一定有說說比你聽.

咁你有無問過,佢比5K佢亞媽,咁你媽咪呢?!!見到你上一個PO話,你媽咪年紀好大啦!你之前老公竟然可以講,你媽咪有搵錢能力,而佢亞媽無!所以要比咁多錢去養佢!

你去同你老公講,"我媽咪話佢腰骨痛,又要請工人喎!我又要還錢比媽咪,佢又湊唔到小朋友,佢又無入息啦!咁你幾時還錢比我媽咪!"

就算你老公賣咗股,咁啲錢用晒之後呢?!搵工都唔係一時三刻啦!仲要搵到份工,可以養佢個富貴亞媽,比屋企開支,還呢2樣都唔容易啦!男人淨係覺得"我搞得掂"諗就完美既,做呢?!係唔係諗到就一定做到先?!

賣咗間屋買唔番,咁2個老人家要咁大間屋做乜?!要間細細地夠住未得囉!做唔到家務,未請個鐘點,一個星期兩次大執間未得囉!間屋又無小朋友,2個老人家,會幾DIRTY呀?!

首頁

尾頁

跳至