懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: ㊣ § 自家坐月飲食答問坊 § ㊣

曳媽咪,

謝謝你

大宅

一個好傻0既問題:

炒米茶其實可以用淡0既玄米茶代替嗎?

大宅

曳媽咪! 寫道:
依?!!
點解無啦啦會自己彈左上黎咁頭既?!
仲要係被大頭釘釘實左!?! ?-( ?-(

因為呢個topic實在太正...所以我私下要求版主把題目置頂方便查閱....希望你唔好介意 :wink:

大宅

邊度有南棗賣...點先係靓...大概幾錢 ?-(

大宅

曳媽咪! 寫道:
taurus_bb:
南棗我唸各大賣參茸既舖頭都有得賣,我估只係個價錢問題而已。而我果 d 南棗就係 "樓上燕窩莊" 果度買既,唔係好貴架咋,多數都係 $10~$20一斤左右架咋。
你見佢有 d 光澤唔係乾淨淨經已唔錯丫。

$10~$20一斤...余仁生要 $8 一兩

大宅

曳媽咪! 寫道:
[quote]
taurus_bb 寫道:
$10~$20一斤...余仁生要 $8 一兩 /quote]

嘩!!! 咁咪好貴!! 你覺得 d 南棗係咪特別靚或大粒丫?

好似西梅干0甘大粒....算唔算大...我未見過其他呀 ?-( ?-(

大宅

曳媽咪! 寫道:
:mrgreen: 咁多位,請不要再在此留 email,多謝合作! :mrgreen:

大家欲索取我曳媽自家編制既坐月飲食表,請前往以下 topic 度留 email 啦。↓↓↓
[size=small]★ 自家坐月飲食表及注意事項《公開版》★

不如你係第一版加插條link啦

大宅

曳媽咪! 寫道:
[quote]
taurus_bb 寫道:
不如你係第一版加插條link啦

一. 一! 你唔見我經已 SET 左條 星星 LINK 係度咩… 我連箭咀都出埋啦…… 唉…[/quote]

我指第一個posting...

大宅

曳媽咪! 寫道:
哦~~~~ 皆因果時我又仲未另新開過間房丫。
我又無唸到媽咪們入黎都唔係傾計交流既… 又可能佢地都無睇返之前 d 舖屎… 吾…

所以見狀咪唯有又開多個地方比媽咪們放底個 email add 囉。點知都… 吾… :-|

傻豬
你可以去第一個posting, click 編緝, 再加條link嗎

大宅

產後湯水- click here

大宅

Re: 多謝回覆

曳媽咪!

我開刀後日日都飲雞湯...我醫生叫我唔好食燕窩住...怕會出血...我上胎順產留血...同怕傷口長肉芽

我個小寶都係黃....依家19日大...聽日都仲要返健康院follow up...星期六仲係12度黃...我差不多係entirely人奶...之前小寶都照左3次燈...我都唔知好唔好堅持人奶... :cry:

大宅

spellinbee 寫道:
曳媽咪,

if you dont want us to leave email here, how can i get your 食譜ar?

click here for the link

大宅

點解你呀 b 得12 度黃都要 follow up? 我 b 係出院時 18度黃,姑娘們話低架啦啵! 唔係 2 字頭都唔算偏高!
================
因為我小b已經20日大,所以唔應該太高...同醫生好似還未肯定係咪生理性黃疸 :cry:

大宅

曳媽咪! 寫道:
哦…… 但連醫生都未肯定到呀? 咁你咪好擔心囉…… 因唔知發生咩事嘛…

係非常擔心...今朝到醫院抽血驗膽紅素同肝功能...膽紅素依然係高...好彩肝功能正常...星期三到健康院跟進...下星期一要再到醫院驗血...

大宅

滿月後餵人奶媽媽食淮山燉牛'剪'會不會太懆...

另外,我餵奶時會好熱,但其他時候又好似好怕涷,有甚麼辦法...食鹿'庸'得唔得

首頁

尾頁

跳至