母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪月勳章

引用:唉,岩岩泵完第一round,訓落無耐俾蚊咬!激

原帖由 唔多露脾 於 12-11-01 發表
唉,岩岩泵完第一round,訓落無耐俾蚊咬!激死我
Oops..... 最慘莫過於此

子爵府

陪月勳章

引用:又見到d熟囗熟面嘅媽媽,例如:pikupi.大家

原帖由 sze.gloria 於 12-11-01 發表
又見到d熟囗熟面嘅媽媽,例如:pikupi.大家真係偉大喇!我阿b居然飲剩40ml,激死掃风後,我放了他在h ...
Yeah, 無錯我估會維持幾個月haha, 大家下偈d時間都過得快d,心情都輕鬆d~ 你仔仔飲淨左你會一陣俾佢食埋定係尤得佢訓呀? 都成1安幾,你咪好肉赤?

子爵府

陪月勳章

引用:頭先泵完奶,再餵埋仔仔! 而家可以瞓一瞓

原帖由 Monkey25 於 12-11-01 發表
頭先泵完奶,再餵埋仔仔!
而家可以瞓一瞓!不過4點又餵!
希望仔仔滿月去健康院重多d啦!
放心, 媽媽咁錫bb,一定會重得好好啫~ 我果時囡囡重左0.7kg, 唔算多,但醫生話好好喇,平時一個全人奶b 滿月大約重0.5kg。

子爵府

陪月勳章

引用:bb6個月啦! 現在泵ing! 天氣凍,真的唔太

原帖由 JYLYY 於 12-11-01 發表
bb6個月啦!
現在泵ing!
天氣凍,真的唔太想起身泵,哈!
咁你bb食固體食物未呀?你會唔會泵少d呀?我都諗緊6個月大開始食固體係咪可以懶d唔半夜泵

子爵府

陪月勳章

引用:pikuki,你係ftm?忘記了你bb幾大

pikuki,你係ftm?忘記了你bb幾大
我唔係ftm, 只係仲放緊假,囡囡後日兩個月大lu ~放埋下星期要返工, 諗起都唔捨得

子爵府

陪月勳章

引用:收工了,明晚再見

收工了,明晚再見
Me too, 聽晚見

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-11-01+發表如果

原帖由 siutreasure 於 12-11-01 發表
其實個籃都要換,家下岩岩好!你講得冇錯呀,如果放廳成日心掛掛,怕呢怕路,到時自己都會訓得唔好…佢響我 ...
我囡囡哩兩日都訓得嘛嘛地,今日晏左泵,4:30先起身,點知泵完5點半阿女醒左,到而家都未肯訓返, 好彩我唔眼訓

子爵府

陪月勳章

引用:我個仔又係,呢兩晩唔知做咩,今朝又四點幾

原帖由 denise333 於 12-11-01 發表
我個仔又係,呢兩晩唔知做咩,今朝又四點幾(我泵奶嘅時候)起身,我五點泵完,不過未擠清,之後比阿仔埋身 ...
結果搞到8點幾食飽左先肯訓,但十一點零又係到嗌, 希望今晚唔好案件重演,而家頭痛ing

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-11-01+發表我唔

原帖由 siutreasure 於 12-11-01 發表
會唔會唔捨得到辭職架?
辭職就未必會喇,我有媽媽幫我湊,都唔係好擔心既,同埋份工都算自由,老闆唔會管住,只要自己做掂d野就ok, 所以黎緊返工都可以抽時間泵奶。

子爵府

陪月勳章

引用:雖然阿仔身體手腳唔凍,但我懷疑係阿仔瞓得

原帖由 denise333 於 12-11-01 發表
雖然阿仔身體手腳唔凍,但我懷疑係阿仔瞓得唔夠冧(因為張床放窗臺),所以今晚會用厚睡袋同喺床褥上鋪多張 ...
同我一樣,阿女手腳唔凍,暖暖地,但背脊唔似得之前咁溫暖。佢張床係我大床側邊,但近窗同門口,可能涼d。所以我今朝8點零餵完就鋪左張薄毯係床先放佢上去訓,訓到11點零先醒。今晚要試下咁樣先, 大家加油呀~

子爵府

陪月勳章

引用:孖b媽……全泵全人奶……五个月了……二、

原帖由 ferrymama 於 12-11-01 發表
孖b媽……全泵全人奶……五个月了……二、三点會有一轉……好攰
孖b 孖仔定孖女定龍鳳胎呀? 雙份喜悅,但雙份辛苦,努力呀。咁遲d你對孖b6個月開始食固體,會唔會減產呀?

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-11-01+發表你係

原帖由 天藍小妹 於 12-11-01 發表
今日返工覺得自己好可憐,訓得少都唔緊要,lunch time 用左四分三時間泵奶,搞到食飯時好趕都唔緊要,但係 ...
你平時要泵幾耐呀? 係咪你太緊張, 唔夠放鬆所以影響左?就好似我咁, 平時夜晚泵120ml, 就算睇住bb d 相同video 都係咁上下。 但哩兩晚我上住bk 同你地傾偈, 竟然可以泵到140-150ml。可能我之前泵果陣間中望下個泵,睇下泵左幾多,但而家就掛住傾偈 你試下聽日放鬆d~ 加油呀~

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-11-01+發表你平

原帖由 天藍小妹 於 12-11-02 發表
平時都泵45分鐘左右,今日因為耐冇泵,奶量多過平時
ic..快d訓陣, 等陣見啦~ 我等阿女食完就訓喇

子爵府

陪月勳章

引用:估唔到原來半夜都仲有咁多媽媽上BK,咁冇咁

原帖由 Rubybear490 於 12-11-02 發表
估唔到原來半夜都仲有咁多媽媽上BK,咁冇咁悶,可以傾下
係架,3-4點應該仲多 傾住偈泵,心情煮輕鬆d

子爵府

陪月勳章

引用:hhi.+埋身中。+呢兩日凍++阿仔無啦啦四點左

原帖由 maggie625 於 12-11-02 發表
hhi. 埋身中。 呢兩日凍 阿仔無啦啦四點左右要食一食
我囡囡早兩日都係早左醒,前日6:30,琴日5點零搞到8點零, 今日我試下鋪張薄毯係床褥面先俾囡囡訓, 暫時到而家都好冧,希望佢今日可以8點零先醒啦

子爵府

陪月勳章

引用:大家努力呀 +

原帖由 denise333 於 12-11-02 發表
大家努力呀
我都開緊工喇, 加油

子爵府

陪月勳章

引用:我希望如果佢地開始食固体食物可以skip左泵

原帖由 ferrymama 於 12-11-02 發表
我希望如果佢地開始食固体食物可以skip左泵夜晚个轉
Yeah~哩個都係我冀望既, 咁就可以一覺醒天光

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-11-02+發表ic..

累到唔知醒起身泵奶,好在聽到囝囝叫,醒左 不過懶冇泵,比囝囝飲奶啜左就算,好過硬左,真佩服其他jm可以 ...
我都驚遲d返工唔知堅唔堅持到, 加上遲d天氣又凍d

子爵府

陪月勳章

引用:3點零泵完,家下又泵啦!琴日打針,醫生話

原帖由 siutreasure 於 12-11-02 發表
3點零泵完,家下又泵啦!琴日打針,醫生話個仔太細隻,叫我泵奶出黎睇佢全日飲幾多,如果飲得夠或多,都咁 ...
我都剛剛起身餵囡囡, 今日訓得到好左,7點半先起身,雖然6點鐘嗌過兩聲。

醫生有無話每餐大約飲幾多先夠呀?平時埋身食幾耐架? 唔好咁擔心啦。

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:pikupi+發表於+12-11-2+04:46+我都驚

係呀 !! 遲D咁凍仲好訓,哈哈。

仲要返埋工咁攰。我今日返工第二日啦 ~~ 個囝唔鐘意用奶樽,返工前都試過 ...
你今日返工返成點呀? lunch 泵奶有無好左?咁你返工前有無跟返工既schedule 實習下呀? 可能bb 一時唔慣, 俾多幾日時間佢適應下啦, 唔好咁擔心呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊