論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

你都唔洗挽留佢地,我菲姐都話去加國,因為佢地$12000,仲係5日工作,每天工作8小時,有OT 加紙5/小時,2年後仲可以叫埋屋企人移過去加國,佢地點會留低,就算留低,唔通你比到呢D福利/人工佢? 佢地就更加覺得無佢地唔得添......
你個菲算好,由申請時通知你,我個個做左只係2個月,仲話係2007年申請,我肯定佢講大話,最唔開心係我真係對佢好,到依家目前都仲係講緊大話.

原帖由 dendenmama 於 11-1-18 13:40 發表
工人琴晚通知我,已interview,有僱主請佢,今個要去驗身.
我同老公都估唔到咁快.......因為ok咗,2.5個月就走得.
佢話預咗做2年就要返菲律賓再等人請.
老公想挽留佢,我話算啦....你俾得幾多錢留人...人工多一倍,你都走 ...

男爵府

畀面勳章

我都明白,係人都想搵多D錢心態,但做人都要"好頭好尾"囉!!!
正如,到依家我都未搵到工人,再搵唔到工人,我都要跟我老闆講bye bye,返家湊囝先,我都要等我老闆請到人,攪得店先走囉,好黎好去.

如果當初工人跟我說申請過去加拿大,我會有定心理準備,同agent放定聲氣找定工人,唔會呢+無時間請第2個工人.

講真,佢都無良心,我都唔會比咩ref letter佢去加拿大,太過自私了.

原帖由 cclpoon 於 11-1-19 11:54 發表
搵工跳槽既野, 好難用"無良心"黎評論. 講真, 有邊個打工仔搵工會同現時老闆事先張揚嫁?

一句到尾, 真緊要係大家好黎好去, 咪攪出個大頭佛出黎就算罷~~ ...

首頁

尾頁

跳至