婆媳關係

跳至

首頁
12345...46

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆:内地媳妇和香港婆婆

其實你既問題同內地與香港冇關係!
你仲住係奶奶屋企,燈油火爉你都唔洗比錢,你就冇得要求咁多!想有得自己安排生活,唯有搬出去!針冇兩頭利,自己諗下啦!

chocoling    發表於 11-11-1 21:57
yi_arashi    發表於 11-11-1 20:02
mrschan69  其實可以幫仔女申請回鄉正返大6住  發表於 11-11-1 17:19
月亮BB  yes  發表於 11-11-1 11:28
piggiejai  同意!  發表於 11-10-31 21:46

象牙宮

2024年龍年勳章

唔明,甘你老公有無俾家用 99?

yi_arashi  係喎  發表於 11-11-1 20:02

男爵府

妳地自己一家申請公屋先....

fairyfairy    發表於 11-12-18 20:54
chocoling  AGREE  發表於 11-11-1 21:57
yi_arashi  AGREE  發表於 11-11-1 20:03
mrschan69  yes!  發表於 11-11-1 17:19
月亮BB  自己租屋/買樓啦!  發表於 11-11-1 11:29

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

呢個問題,唔關內地新抱同香港99問題,只係單純婆媳問題啫!

唔好怪我坦白,之前好地地,你都係有咗之後胃口變先唔鍾意食既煮既野,咁99煮得唔好你唔可以煮返轉頭既咩? 佢一定要服侍你咩? 仲話99比面色你睇,將心比心,當99煮得好好食但煮完唔預你又開唔開心呢? 係你自己唔食99煮既野,自己煮自己食當正99係外人唔預埋佢,跟手仲要扣埋家用,燈油火柴米油你一毫子都唔出,實在太自私!

你係香港都生活咗幾年,都應該2000千水電媒一個家庭都係啱啱好,如果你老公都無比家用你叫一個老太婆點搞!

yi_arashi  咁又係AR  發表於 11-11-1 20:04
stesuk  講得好  發表於 11-11-1 13:49
piggiejai  有道理。好嘅關係唔係雙方都要付出嘅。  發表於 11-10-31 21:49

男爵府

畀面勳章 貢獻勳章 BK Milk勳章

係囉,呢D問題無分香港OR 內地,永遠都存在!
其實樓主你C6有無另外輪侯公屋?一日唔搬,問題一樣唔會解決的.
另外,你C6唔可以因為你自己有生意而唔俾家用你囉~大唔食;細都要食,自己唔夠駛都要佢俾錢養D小朋友啦!佢唔可以製造咗D小朋友便拍拍屁股!你一定要同C6講清楚呢!

fairyfairy    發表於 11-12-18 20:56
toto_maggie  AGREE  發表於 11-11-6 01:52
yi_arashi  AGREE  發表於 11-11-1 20:05

禁止訪問

水晶宮

你湊住三個奌搬出去住呀,你申請到公屋就話啫。你老公有冇俾家用99呀,
如果冇你99在生活費都幫咗你-把,甘你忍下都無可厚非喎,甘你仔女跟邊
個食呢?

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆 oooCeciooo 的帖子

同意, 其實我唔係好明, 樓主又話1蚊都冇比, 全部靠佢地.
但又唔想靠佢地, 想出去住..
其實香港地住唔係容易, 仲頂唔順囉...

我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

回覆 alicemic 的帖子

這不是婆媳問題, 只是媳的問題

bongbongpatty  agree  發表於 11-12-2 01:53
wsyggk  agree, 睇到有d O咀...咁既人都有  發表於 11-11-18 13:26
jackco-mami  agree X3  發表於 11-11-5 11:52
vvnvvn  YUP  發表於 11-11-4 00:55
sibylyau  agree...  發表於 11-10-31 17:29
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

回覆 ketin 的帖子

其實樓主你都懂得說, 是你令到她們的生活質素下降。
哪難道就不能大家和諧相處嗎?
家用是必須給的, 因為相信你奶奶也沒有收入..
但3個孩子是你及C6的, 你們去負責是很正常不過的事。

另外, 根本沒可能又湊3個小朋友, 又可以搵錢, 除非找別人湊..
香港現在住都很成問題, 其他加起來的數目很可觀的!
公屋也需時間輪, 但你要想想, 你搬到另一屋公, 你C6同樣是要照顧2邊家庭嗎?
租要給2份? 生活費, 水電都要給2份嗎?
會否更吃力?
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

大宅

love822rita 發表於 11-10-31 15:57
係囉,呢D問題無分香港OR 內地,永遠都存在!
其實樓主你C6有無另外輪侯公屋?一日唔搬,問題一樣唔會解決的.
另 ...

认同妳既讲法,住得唔开心米申请公屋罗,我地都准备申请喇。我同樓主一样系内地 媳妇同香港99,其实响照顾小朋友既方法上都有D分歧,所以有時為左BB都會搞到唔開心。我既情況系99一直都幫我湊BB,而我反而系日日煮飯,我由一個唔識煮飯既人變到都煮得OK既,其實自己系好唔中意煮嘢架,不過都無辦法喇,唯有自己安藯自己,甘99都煮左甘多年,距都想休息下有人接班架。反正BB可以返學甘我就一定會出去做嘢,唔會一直做FTM。

bbtammy    發表於 11-11-8 14:57
yi_arashi    發表於 11-11-1 20:07
alicemic  你真係識諗!  發表於 11-10-31 16:30
命里有時終須有,命里無時莫強求。

禁止訪問

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Jolin_Yuen 發表於 11-10-31 16:17
回覆 ketin 的帖子

其實樓主你都懂得說, 是你令到她們的生活質素下降。
其實樓主結婚咁短時間就生3個,唔好話佢唔適應,其實99都一樣,先要接受一個陌生人一齊住,新抱有咗又要照顧佢,明知就算未必得到新抱歡心都要做,到生完又多2個,啱啱叫適應咗樓主又生第3個,根本2個女人都辛苦! 樓主都仲好少少,話晒後生啲,99點都老一大節,加上樓主老公又縮龜,要呢2個女人單打獨鬥,搞到99同樓主都唔開心!

不過我都覺得樓主好好同99改善一下關係,始終大家一齊住有多個人幫下眼都好,加上原本樓主同99關係都無野,都係錢作怪同態度既問題,有得改善既! 就算搬咗出去99果邊都要比家用架啦,所以樓主更應該同你C6好好傾下,養育小朋友同99佢都有責任,要負返做男人既責任!

JJMumMum  其實...我唔覺得99有責任幫個仔湊仔lor~  發表於 11-11-5 10:27
yi_arashi  X2  發表於 11-11-1 20:09
芝芝妈  系羅,最大問題系C6無企響中意度做協調。  發表於 11-10-31 16:43

禁止訪問

翡翠宮

ketin 發表於 11-10-31 16:30
回覆 Jolin_Yuen 的帖子

如果搬出去住,我要承担租金和我自己的生活费用, 一直以来 都是我自己赚自己吃的 ...

你自己搬出去咁3個小朋友點算呀?

大宅

回覆 芝芝妈 的帖子

其實做左媽媽之後先知道做阿媽真系唔容易,甘99都為左頭家服務左甘多年,甘做媳婦既理應系要甘樣做既,我C6成日同我講:99始終會老架嘛,甘你都要樣樣野先學定架(畢竟以前無響呢度生活過,咩都唔識架)。不過最難頂就系我99有時好煩成日催我做家務,比如:有時一見我上網,D衫洗好就會叫我浪左D衫先喇(就算當時距坐響度睇報紙,距都唔會去浪),我有時響度林:好似D家務奉旨系我做既甘,甘呢個時候就會唔開心羅。

~仔仔媽咪~  都明白既,始終大家一齊住,奶奶幾廿年黎做開母親角色,自然會當您係女咁睇.  發表於 11-12-21 17:55
ching070707  所以我會一早做野所有野,,,  發表於 11-11-29 15:12
三順  後生做得咪做囉,第時你老左都想個女或者新抱幫你手做家務啦。  發表於 11-10-31 18:48
sibylyau  你心態係幫下手咁你就吾會吾開心...咁d衫你都有份架ma...  發表於 11-10-31 17:34
命里有時終須有,命里無時莫強求。

禁止訪問

翡翠宮

芝芝妈 發表於 11-10-31 16:37
回覆 芝芝妈 的帖子

其實做左媽媽之後先知道做阿媽真系唔容易,甘99都為左頭家服務左甘多年,甘做媳婦既理 ...

好似D家務奉旨系我做既甘,唔好話你係內地新抱會唔開心,比著係我呢個香港新抱都唔開心架! 有時啲野,根本唔關內地或本地問題,唔好下下自己整個框框焗限自己,根本從古到今婆媳都係一個大學問! 你C6講得好啱,加上你又識諗,自然就少好多婆媳問題,就算我唔係同99住,有時都同99既對事方式唔同,所以C6真係一個重要人物,如果佢公道啲中立啲,婆媳關係真係差好遠架!

首頁
12345...46

尾頁

跳至