婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

公爵府

引用:Quote:原帖由 miu1209hk 於 14-05-30 發表

原帖由 fayfaychu 於 14-05-30 發表
我之前同你對手一模一樣!見到你咁我都感覺到痛
如果時間許可,一日浸多幾次啦!浸完用紙巾印乾就 ...
恭喜你而家有对靚手!

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

珍珠宮

回覆:困擾多年嘅「主婦手」

樓主你真係好嚴重

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

大得幫助, 我都懷胎後唔知點解嚴重左, 都要學習浸醋治療先。多謝分享

大宅

我之前都有好嚴重主婦手, 唔敢修甲, 搭地鐵唔敢拎對手出黎, 買化妝品都少左好多, 後來我唔理三七廿一, 一於唔煮飯, 唔做家務一個月有多, 全部比晒老公負責, 唔知係咪冇左果隻壓力和冇沾清潔劑, 對手景然好番晒 連個中醫都話 所以我覺得主婦手同壓力好有關係 !!!!

禁止訪問

大宅

我都係用浸醋方法,多謝各位媽媽介紹,記得係用"佳X選或特惠X"呢D化學醋先得。開頭真係好那,仲會嚴重左,每日浸兩三次,我加小小水㴆五至十分鐘,之後搽花士苓戴膠手套,有改善的。

複式洋房

我放棄左浸醋轉左睇中醫食藥加中藥浸手,因為浸醋太痛同好似灼傷左咁,所以放棄了!不過我已小濕水,連手頭都帶手套加戒口,現在都好番7成!

大宅

MiMa040187 發表於 14-5-28 01:42
我之前都有
但朋友介紹去左荃灣睇西醫
個陣隻手同樓主差唔多
可否PM資料給我. 謝.

大宅

請問主婦手同香港手點分ga? 用醋浸要先吉穿水泡先嗎?

大宅

咁係咪主婦手

複式洋房

天氣又濕又熱好容易「牛」菌嫁!我都試過好似你咁嚴重
我用開一隻舒緩主婦手幾好嫁,叫咩咩manuka magic
呢間買既 -> http://www.thh.hk
呢隻舒媛ok既,根治就減少洗手次數,對埋學樓上話齋,唔好畀自己咁大壓力!

複式洋房

用白醋。系五系開始时会手爛同嚴重左家,我都要主妇手,我害怕好似樓主甘,

別墅

我都是有主婦手問題, 有時痕到忍唔住不停抓隻手, 後來上網見有人介紹一隻藥膏, 買左試過work ~叫善X護手膏, 在藥房有得買.

民房

我都係!前兩年第一次發,完全唔知咩黎,唔識控制,成手成腳都係。乜鬼葯膏都買黎試,最後浸葯水搞掂。點知今年又番發,痕到訓唔到,嚴重影響社交生活。睇西醫,係立即好,不過醫生講明有口服類固醇,食完四日葯,一做Gym洗下頭又復發。我依家就係suffer中。

同埋我發現,一用勁化學物的洗頭水就出事:我係California做Gym,就係用咗佢地的洗頭水LSnP就番發!我依會自己帶洗頭水,盡量用天然材料做果尐,番發情況係無咁嚴重。所以各JM, 揀洗頭水同洗潔精都好緊要,用手套之外,都要小心選擇。

男爵府

引用:有無用過艾草油呀,我之前都係咁呀,看醫生只

原帖由 10wing 於 14-01-27 發表
有無用過艾草油呀,我之前都係咁呀,看醫生只比D類固醇藥膏我搽,但停用就發了,後來用了艾草堂艾草油好了,你可 ...
請問有無斷尾?

子爵府

樓主,先先要多謝你,我兩年前(2013年年頭)見到你呢個post...令我對手曾經好返
我原先都好似你咁,不過冇咁多傷口但就好痕好痕,我已經係冇做家務掂水,試過無數樣嘢都搞唔掂對爛手,密住搽handcream都冇用,有時搽完仲痕,有時寧願乜都唔搽等隻手乾爽啲舒服啲,睇醫生只會開類固醇,搽diprosone都唔知搽咗幾多年,好幾日之後又發得更嚴重,夜晚R到出哂水搵紙巾包住啲手指先訓到,第二朝啲膿/水乾咗又痴住哂啲紙巾,如是者好多年
直到我兩年前睇到你呢個post, 我都試下用白醋浸手,係好拿,拿到每次浸之前都要深呼吸,同埋拉布一輪先走去浸,個排心情真係好差,一諗起夠鐘去浸手就冇心機,因為拿之餘開頭會差咗, 啲水泡勁浮出黎,但好開心既係慢慢真係會好咗,最後我捱咗好似兩三個星期,對手好咗八成我就冇浸喇

子爵府

對好咗八成既手都keep到差唔多兩年,期間有翻發但唔嚴重,范圍都唔大,都接受到我又冇浸返醋,因為真係要鼓起好大好大勇氣
唔知好彩定唔好彩,我今年開始計劃要BB, 又好快有咗,但係我既惡夢又隨之而黎,濕疹係發到我直頭有輕生既念頭!係史無前例咁嚴重!我到忍無可忍就去浸返醋,浸咗一日啲水泡出哂黎我反而係好開心,因為我知道啲毒迫緊出黎,迫哂出黎就會好,跟住我去產檢時問起醫生濕疹既問題,醫生話我可能有霉菌,開咗啲冇類固醇既葯高我搽,個下我心諗,如果葯高搽得好唔使浸醋就好了,點知搽完醫生隻葯高,我簡直係來回地獄又折返人間咁痕,痕到我最后一R就R損哂,咁R損哂我就冇去浸醋啦,未死過咩,又走去睇醫生,又係開diprosone, diprosone係類固醇我有咗其實唔想搽,但走投無路都搽咗,又還原基本步,好咗幾日,又發過!終於我等到啲傷口埋咗口我琴晚開始再浸返醋,附上一張浸咗一次醋既相,我表面冇其他jm爛得咁勁,但係就十萬個痕!
我希望我今次會有恒心!

禁止訪問

引用:對好咗八成既手都keep到差唔多兩年,期間有

大宅

引用:今日...(雖然仲好乾,但已經唔痕、冇爛!

原帖由 fayfaychu 於 13-02-05 發表
今日...(雖然仲好乾,但已經唔痕、冇爛!要多搽handcream)
搽咩cream呢

首頁

尾頁

跳至