母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

子爵府

陪月勳章

引用:無訓勒,訓完都五點,改左一疊作文(我教書)

原帖由 lorrainesywong 於 12-10-30 發表
無訓勒,訓完都五點,改左一疊作文(我教書)夠鐘換衫返工,日日都系甘,朝朝唔系改作文就改測驗。。。唉:sic ...
你真係好犀利呀, 咁咪日日得5個幾鐘訓囉,又要泵奶又要改簿,要向你致敬

別墅

引用:Quote:我都岩岩泵完,勁眼訓,無法子,星期

原帖由 pikupi 於 12-10-30 發表
好犀利呀,你幾時開始儲?我到返工果時應得21包,希望到時返工泵到3次就應該夠食。 你快d休息啦,早抖:slee ...
我10月頭儲架,兩三個鐘泵一次,但我轉左做全泵媽,所以真係追奶追到人都癲,因為一路儲一路又要準備一日內既奶

男爵府

大廚勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆 pikupi 的帖子

我都想佢瞓5個鐘, 佢2點先肯瞓,半個鐘就ee un un聲,醒醒地,拍佢一陣就瞓返,跟住4點就喊醒喇

大宅

回覆:半夜泵奶揮手區

你地就好啦…我見大部分都係全人奶媽,我只可以半人奶,自己又唔多,阿囡又食得麽加食唔清…我宜家每次埋完身補完粉先可以再泵清…我儲奶都係一早起身唔埋身餵儲起,大約得100-130ml only…
阿囡就快兩個月,未戒夜奶,呢幾日朝8晚8係唔多瞓,琴晚6點個餐食完仲唔願起身,我應該點樣調整時間好呢?

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-30+發表好犀

原帖由 唔多露脾 於 12-10-30 發表
我10月頭儲架,兩三個鐘泵一次,但我轉左做全泵媽,所以真係追奶追到人都癲,因為一路儲一路又要準備一日內 ...
我打算下星期開始跟返工時間,朝早6點零餵, 之後既時間全泵, 到夜晚7:30之後先埋返身, 希望中間時間泵密d,可以追下。

子爵府

陪月勳章

引用:回覆+pikupi+的帖子 我都想佢瞓5個鐘,+佢

原帖由 1130 於 12-10-30 發表
回覆 pikupi 的帖子

我都想佢瞓5個鐘, 佢2點先肯瞓,半個鐘就ee un un聲,醒醒地,拍佢一陣就瞓返,跟住4 ...
咁你咪無得休息? 我阿女初出世頭兩個幾星期就係咁, 訓一個鐘就e e ur ur,搞到我成晚醒無得訓,我一訓著佢又喊醒要食,簡直人都顛。 果時我一趁佢訓我就訓, 日頭我媽媽幫手睇住,抱左佢出廳係high chair訓又同佢玩,咁先有得休息多d,否則真係捱唔住。 你要加油呀

子爵府

陪月勳章

引用:你地就好啦…我見大部分都係全人奶媽,我只

原帖由 米米豬 於 12-10-30 發表
你地就好啦…我見大部分都係全人奶媽,我只可以半人奶,自己又唔多,阿囡又食得麽加食唔清…我宜家每次埋完 ...
我阿女d時間都好飄忽,日頭一時時肯訓,唔訓就兩個零三個鐘扭食,訓左就3.5-4個鐘。暫時唯一控制到夜晚12點零,最遲1點前訓著

子爵府

陪月勳章

引用:你地就好啦…我見大部分都係全人奶媽,我只

原帖由 米米豬 於 12-10-30 發表
你地就好啦…我見大部分都係全人奶媽,我只可以半人奶,自己又唔多,阿囡又食得麽加食唔清…我宜家每次埋完 ...
唔記得問, 咁你有無飲炒米茶/ 黑豆茶?我當水飲,朝早仲會飲一杯通草煲奶,晏晝同夜晚飲一大碗湯(有時魚,有時豬腳)。前排6星期大猛長期,啜極都好似唔夠,我都堅持唔補粉,因為好多有經驗既媽媽話要啜多d先會多奶。 日頭差不多無離開過我心口,好彩夜晚1點肯訓,咁我就算嗽。

大宅

回覆:pikupi 的帖子

亞仔10日大,未摸熟佢脾性,希望佢唔好晚晚係咁啦

子爵府

陪月勳章

引用:亞仔10日大,未摸熟佢脾性,希望佢唔好晚晚

原帖由 poonlydia 於 12-10-30 發表
亞仔10日大,未摸熟佢脾性,希望佢唔好晚晚係咁啦
咁細個係難搞d, 兩個零鐘就要倉,食一次又要成大半個鐘。你要掙取時間休息呀,我果時有媽媽幫手,老公有請假,所以我淨係負責餵奶,其他野就老公同媽媽搞掂。

大宅

我老公今個星期都放假,但下星期開始要返工。你老公返工時夜晚點樣安排?

大宅

引用:Quote:原帖由+天藍小妹+於+12-10-30+發表我

咁你幾時開始泵黎存貨呀? 我上星期先開始,因為如果半夜唔泵,驚遲d返工泵唔夠俾阿女食。 之前我半夜無泵 ...
我係三星期前開始儲貨啦,係日頭等囝囝食完再泵,不過懶,唔係日尸泵,有心情先泵,好在都儲到廿幾包

大宅

引用:Quote:原帖由+天藍小妹+於+12-10-30+發表三

我日頭全埋身, 無得儲只可以靠半夜哩次。 咁你返工泵幾多次呀?我打算3次,返到屋企即刻俾阿女食左先食晚 ...
發夢添,原來昨晚已經覆左你三個星期前開始儲奶!!
我返工只泵到一次,仲煩緊係唔係廁所泵好定係個位用披肩遮住泵好

子爵府

陪月勳章

引用:我老公今個星期都放假,但下星期開始要返工

原帖由 poonlydia 於 12-10-30 發表
我老公今個星期都放假,但下星期開始要返工。你老公返工時夜晚點樣安排?

...
佢係bb 出院後一星期先可以放假,放左2星期, 到佢返工果時bb開始可以夜晚1點訓,朝早5點半先食, 所以都係我自己搞掂,因為埋身餵,佢都幫唔到咩手。

反而佢放假果時,bb仲係兩個零鐘食一次,一晚起兩次身,阿女食完訓訓下又e e un un, 我訓開面一聽到聲就醒,無得訓超辛苦,所以佢放假果時俾我訓埋面,咁我就無咁醒,阿女真係喊先醒。

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-30+發表我日

原帖由 天藍小妹 於 12-10-30 發表
發夢添,原來昨晚已經覆左你三個星期前開始儲奶!!
我返工只泵到一次,仲煩緊係唔係廁所泵好定係個位用披 ...
唔係你講我都無為意, 大家傾偈唔洗介意覆左未啦。

你只可以泵一次咁少, 你怕唔怕勁谷呀?我應該可以泵到3次,公司有間房仔可以泵。 你公司有無殘廁?殘廁好似大d,同埋係咪會少d人用?

公爵府

畀面勳章

引用:見隔離產前產後有個夜奶揮手區,想係到開個

見隔離產前產後有個夜奶揮手區,想係到開個post 睇下有無jm 同我一樣係半夜泵奶。

我bb就快兩個月 ...
我都係半夜泵奶,留黎當晚臨果餐、做冰奶for 我返左學時老公餵架!不過我係谷醒先泵,有時可能2-3點,有時可能差唔多天光6點!

各位服用任何中藥前,應先向中醫師請教為宜!

大宅

自動起身或調鬧鐘?

子爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+pikupi+於+12-10-30+發表見隔

原帖由 siutreasure 於 12-10-30 發表
我都係半夜泵奶,留黎當晚臨果餐、做冰奶for 我返左學時老公餵架!不過我係谷醒先泵,有時可能2-3點,有時 ...
嘩你好勁呀,仲有去返學, 你bb幾大呀?

子爵府

陪月勳章

引用:自動起身或調鬧鐘? +

原帖由 BonPong 於 12-10-30 發表
自動起身或調鬧鐘?
我係自動起身架, 因為了掛掛有野要做, 所以3:30最遲4點就醒。 你通常幾點呀?

男爵府

回覆:BonPong 的帖子

頭先阿仔搵奶咀喊,所以起咗身泵奶,大家好呀,但可能未瞓夠,而家得好少奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊