夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

背景係一家五口連工人姐姐,我媽媽,老婆 大仔11,細女8. 住公屋,媽媽戶主.其實同太太一向感情唔太穩定,有時會有唔同意見,但大多爭吵後我妥協。因為為了家庭和睦,我唔想家吵屋閉。
我有時會同同事或朋友男性,週末星期六或日下午chill飲少少或者夜晚飯後返屋企,一個月1-2次但太太一直覺得我係外面見唔到人唔知搞咩。早半個月前我發現佢手機有男人不停撩佢約會,太太回應唔要..我刪除左果個人,其實當時選擇左原諒佢,冇提呢件事。直接尋晚太太深夜四點返黎,佢飲左酒,手機有信息黎,我打開見到佢同一個男人有親暱對話。入邊提及咩開房 飲酒 掛住對方 在乎呢類嘢..
我忍到今早同佢傾,太太講話識左幾個月,只有一次性行為,原因係我地感情有問題,唔夠關心佢,性生活少,(2023年約2-3個月一次),所以外面搵到關心佢既人,但只係因為寂寞,我問佢:已經幾個月,其實好難冇感情,幾個月靠咩維持,但太太堅稱話冇感情..亦都口口聲聲話以後唔會再犯呢d錯誤,但唔想離婚,唔想影響小朋友,感情慢慢修補,大家都改吓大家d做得唔好地方。但如果小朋友願意讓俾佢照顧,佢係想同我離,已經對我愛剩好少

加上最近通知我8年前申請的公屋派到,太太又要我拎左公屋先,我內心好矛盾,搬出去住,太太咁樣,我真係冇曬信任

好難抉擇,離婚傷害小朋友,家離破碎。唔離婚傷口太大,我腦海全部係佢同男仔開房d影像,刺太深

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

寧願等多一陣,先離左婚,剔除淫婦個人名,才上公屋。以免仔女公屋都俾「前妻」攞哂,再益埋奸夫。
話時話,點解會幾個月才一次性生活?你有冇外食?

大宅

回覆 soso1227 的帖子

因為有時要佢又唔想,加上下面有少少異味,佢又鐘意用口,我會有d作嘔唔舒服。踏入40歲 慾望降低,有時寧願diy解決公屋呢個問題我反而冇考慮到,因為太太話願意就今次事件同我佢社會福利署搵婚姻輔導,假如真係離婚,我都私下問過小朋友意願,小朋友話唔想跟媽媽,媽媽成日唔陪伴佢地,加上婚外情呢樣嘢,(如果社署有紀錄呢件事)離婚小朋友好大機會都係跟我
只係好難去做選擇 呢刻心痛到手震,連阿女都話爸爸你手震

伯爵府

太太平日係咪都返工好少陪小朋友?

大宅

回覆 花花b 的帖子

太太家庭主婦,但多飯局,鐘意去打牌

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

YffY 發表於 24-2-26 06:59
回覆 花花b 的帖子

你老婆係內地人?
家庭主婦有工人有奶奶已經冇乜嘢做,
咁都唔陪小朋友,
同小朋友又唔close,
仲同其他男人搞過,
Sorry講句真係要不得…

別墅

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

既然你唔需要靠佢,而小朋友又唔願意跟媽咪。咁你老婆留喺度都冇咩價值可言。。

加上勾佬事件。。話就話得一次。。但幾個月嘅來往。真係唯一一次?!

點都好。既話佢冇做好老婆同媽咪嘅責任 此人留不得了。。

洋房

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

珍珠宮

2024年龍年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

家庭主婦但唔湊仔
用時間去打牌飯局再勾佬
要不得
做男人比返份尊嚴自己
襯間公屋未上樓
我會同個姣婆斬立決不要益左佢
以後自己湊大對仔女算數

子爵府

回覆樓主:

我男朋友因前妻出軌而離婚
他說,(同你一樣)刺太深,無可能行落去

伯爵府

babyhoi 發表於 24-2-26 07:32
你老婆係內地人?
家庭主婦有工人有奶奶已經冇乜嘢做,
咁都唔陪小朋友,

同你第一個感覺一樣,係咪內地人?
好少香港主婦唔返工又唔陪小朋友….
仲要出去玩…

多飯局唔等於同人搞埋一齊…

伯爵府

我係女人都係咁話,唔洗返工,但又唔湊小朋友,小朋友又唔痴佢,仲要出軌 。其實離婚啦 。我接受不了 。

調轉如果我老公出軌我都會華麗轉身,離婚係比個機會自己再遇上懂得珍惜你既人

ying_mail    發表於 24-3-3 23:37
la_source    發表於 24-2-26 16:43

複式洋房

YffY 發表於 24-2-25 20:42
背景係一家五口連工人姐姐,我媽媽,老婆 大仔11,細女8. 住公屋,媽媽戶主.其實同太太一向感情唔太穩定, ...

咁就要睇樓主對太太的愛仲有幾多了
選擇原諒佢
大家一齊行落去
太太要改善同改變而家的生活習慣
減少不必要的應酬
專心照顧子女
亦要睇婦科醫生做檢查
有臭味可能係細菌感染
有藥物可醫到
逝去感情如何留得住?

珍珠宮

回覆樓主:

先考慮自己接唔接受到佢
再諗小朋友 反正小朋友無咗佢都ok

大宅

回覆 花花b 的帖子

係內地人 不過都黎香港生活10年

伯爵府

YffY 發表於 24-2-26 13:12
回覆 花花b 的帖子

係內地人 不過都黎香港生活10年

佢地既思想仲有身邊朋友既圈子都係大同小異,當然亦有好賢妻良母既 。

最後係,男女都好,本性好難完全改變

男爵府

YffY 發表於 24-2-26 06:59
回覆 花花b 的帖子

呢個FTM咁唔稱職, 白养

洋房

YffY 發表於 24-2-25 20:42
背景係一家五口連工人姐姐,我媽媽,老婆 大仔11,細女8. 住公屋,媽媽戶主.其實同太太一向感情唔太穩定, ...

重點係佢都話愛剩返好少, 將來陪你到老嘅係老婆。佢陪唔到你到老,就離啦,都無心維繫,FTM都唔湊仔,你拎到公屋,分分鐘佢同你爭小朋友,佢唔係想要小朋友,係想要屋,唔係點喺香港生活,如果佢想要小朋友,平時就會陪好多時間啦。

最怕最後你小朋友又冇,公屋都冇。

大宅

回覆 stella00 的帖子

就呢樣嘢我約左佢聽日 去家庭綜合服務中心見社工接受婚姻調解輔導,太太想修補關係,自願同我一齊見社工,相信會開file,如果紀錄在案,他日真係不幸要搞離婚,我相信決定小朋友撫養權都會參考今次事件

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊