醫護健康

跳至

首頁
12345...6

尾頁

已刪除用户

引用:Quote:原帖由+toljai+於+16-03-04+發表我最

子爵府

引用:大左會好d,我以前個同學仔一年365日無日皮

原帖由 mwmyway 於 16-03-04 發表
大左會好d,我以前個同學仔一年365日無日皮膚靚過,大左又白又滑
幾大先又白又滑?

子爵府

引用:Quote:原帖由+mh1001b+於+16-03-04+發表請

原帖由 toljai 於 16-03-04 發表
塵蟎就定係預期中事。最估唔到係小麥,芝麻,果仁(呢幾樣係輕微d),但好多野都小麥

...
請問係邊做測試?我都想帶丫仔做

子爵府

回覆:快樂 的帖子

我個仔都係長期敏感 氣管敏感皮膚敏感鼻敏感乜都有
好困擾已經兩歲幾了成日都係比敏感煩住
密密搽cream都唔得

子爵府

回覆:敏感兒家長揮手區

我仔兩歲 濕疹加皮膚敏感,一起對眼就紅哂,成日捽眼,我都諗緊幫唔幫佢做敏感測試,有無有經驗既媽媽可以分享下。

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

引用:我個仔都係長期敏感 氣管敏感皮膚敏感鼻敏

原帖由 MYSONPY 於 16-03-04 發表
我個仔都係長期敏感 氣管敏感皮膚敏感鼻敏感乜都有
好困擾已經兩歲幾了成日都係比敏感煩住
密密搽 ...
我女3歲先開始都好煩,好幾日又起,不過夏天會好啲

公爵府

畀面勳章

引用:我,由細敏感到大,你講得出可以敏感嘅地方

原帖由 cffw 於 16-03-04 發表
我,由細敏感到大,你講得出可以敏感嘅地方我都出過

但大左,生活飲食健康左就好 ...
幾歲開始好啲,咁你點處理,戒口?眼敏唔敏感

公爵府

畀面勳章

引用:建議去睇敏感科做脫敏治療,我做完療程後冇

原帖由 moogoo 於 16-03-03 發表
建議去睇敏感科做脫敏治療,我做完療程後冇曬事
咩價錢?

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 快樂 於 16-03-03 發表本來就

我最近忍唔住帶啊囡做敏感測試,雖然過程好流,但報告一出就令我吃驚,我一直以為啊囡係蝦,奶, ...
我女一咳又勁耐

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 mh1001b 於 16-03-04 發表請

塵蟎就定係預期中事。最估唔到係小麥,芝麻,果仁(呢幾樣係輕微d),但好多野都小麥

...
請問戒左有冇好度

公爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 快樂 於 16-03-03 發表我女類

原帖由 hayley_leung 於 16-03-03 發表
其實小朋友好易敏感,只要平時好好保濕,大大下會好D
有冇咩補濕介紹

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔鼻敏感,幾歲發作時眼都腫埋,夜晚訓唔到係度喊,做skin test係塵蟎敏感,要噴類固醇同盡量避開致敏原,而家十歲雖然未斷尾,但好好多了

珍珠宮

BK Milk勳章

我一家都係敏感底,𠱼喘、鼻眼敏感、濕疹。阿女4歳前亦試過因哮喘入院,濕疹長期睇政府同私家醫生,佢5歳暑假做左天炙,幾個月後已見到成效,果年冬天終於唔洗食青蛙仔。之後keep住1年做2次,佢敏感症狀少左好多,傷風感冒1年一、兩次。見佢效果好,上年我都開始做天炙,希望我嘅氣管同皮膚敏感好d,我聞到勁香水或煙味就想喘,啱啱小巴隔離坐正個香水少女,好想轉位,但全車滿座,條氣管即刻收縮,好辛苦

另外,食益生菌對免疫系統都好好,只要腸內有益嘅菌多,壞嘅細菌就冇地方企,敏感症都少d。

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章

我仔係濕疹仔, 對色素, 味精敏感. 有鼻敏感, 在他小二小三時期, 不知怎的, 竟然有眼敏感. 那時時間係我最辛苦的, 眼敏感會無緣無故發生,會流眼水, 眼睛紅紅的, 發生在早上, 上學中... 那時候學校經常打電話給我, 我又要去學校處理, 給他敷冰袋.... 後來在葯房買了一隻FOR眼敏感的眼葯水, 叫PATADAY, 有唔舒服的時候, 就用. 捱過一段長時間後, 就沒有再發了.
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

子爵府

我女係敏感皮膚(冇鼻敏感冇氣管敏感之類),BB時超白滑,上小學之後突然發作,本來以為食物敏感,但驗血報告1-5敏感評分幾乎全部零,只有一項"鼠毛"係1,屋企冇養鼠,但一年到頭皮膚都唔好,轉季,考試週,運動出汗就痕癢R到出血,睇中西醫,戒飲食,衣服全手洗,潤膚補濕都做齊,睇到好心痛,我傻到甚至去求神睇風水,都冇用,幫唔到個女仲搞到經常自責係我生成佢咁

男爵府

引用:Quote:原帖由+mh1001b+於+16-03-04+發表請

...
9成以上患者都係對小麥敏感架,所以我比米粉米線小朋友食

男爵府

引用:我仔係濕疹仔,+對色素,+味精敏感.+有鼻敏感

原帖由 Rita 於 16-03-04 發表
我仔係濕疹仔, 對色素, 味精敏感. 有鼻敏感, 在他小二小三時期, 不知怎的, 竟然有眼敏感. 那時時間係我最辛 ...
我果個又係咁,小二小三開始眼敏感,咁細個滴得唔得?可唔可以影個成份比我呀?唔該!

首頁
12345...6

尾頁

跳至