網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

淘了幾年, 得前輩和各位網友指點迷津,發現自己有這樣的轉變:

1) 愛國情懷越趨濃烈
2) 家裡變了小型國貨公司
3) 人變得越來越斤斤計較, 因為隨時留意市場走勢, 隨時有低價殺出
4) 人開始追上時代與科技的步伐
5) 人的腦筋開始活動得比以前多, 有空找找家裡有甚麼需要革新, 修理, 自己上網找零件工具, 自己動手
6) 喜見祖國陸續進步,某些方面甚至超越了香港, 我變得謙虛要向國內同胞學習
7) 雖然國內某些東西未見完善, 仍然有甩漏, 但鍛鍊了自己的忍耐力, 儘管有些時候交了學費, 人會經一事長一智.
8) 留在家中都可以同外面世界有密切聯繫, 不會變了井底之蛙

不知道大家有否差不多的轉變??

supertvfans    發表於 17-2-11 13:38
333s    發表於 17-2-9 22:50

男爵府

saiwanho 發表於 17-2-8 16:40
淘了幾年, 得前輩和各位網友指點迷津,發現自己有這樣的轉變:

1) 愛國情懷越趨濃烈

仲有,存在感、成功感返晒嚟o添呀
每次買到平靚正嘅物品,都覺得自己好鬼醒 我仲試過只用幾十蚊人仔,就换咗全屋蚊網嘢防塵毛條。亦買咗個抽油煙機嘅風閘,解決咗人哋炒餸時,d油煙喺大厦嘅抽油煙機管道,倒灌入我廚房嘅問題

333s    發表於 17-2-9 22:50

男爵府

小李子 發表於 17-2-8 18:52
每次買到平靚正嘅物品,都覺得自己好鬼醒 ...
同意,真是会令自信返嘥来!!

可否把油烟机风闸那条link给我?

侯爵府

醒目開學勳章

小李子 發表於 17-2-8 18:52
每次買到平靚正嘅物品,都覺得自己好鬼醒 ...

好叻!

男爵府

saiwanho 發表於 17-2-8 18:55
同意,真是会令自信返嘥来!!

可否把油烟机风闸那条link给我?

我兩年幾之前買,只係 51 人仔咋!而家貴咗好多呀

复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【西蒙净味烟道止逆阀抽油烟机用防烟宝厨房公共烟道止回阀防味器C8】¥lKaciOcW0F¥http://c.b1wv.com/h.2HQ6vd?cv=lKaciOcW0F&sm=68ef8e
補相先~ 我單拖完成,係咪好叻呢

ty1115    發表於 17-2-8 19:37

翡翠宮

回覆樓主:

人際關係好咗,好多同事搵我買嘢

雞年第一單係幫公司淘咗塊舊款電腦底板,同原來嗰塊一樣,換完就乜都唔洗裝過就用到,如果喺香港買都唔知去邊度搵。

saiwanho    發表於 17-2-8 20:34

大宅

我又冇你咁嘅情懷,淘嘢係因為平,同埋佢真係幾乎乜都有得買,你諗到諗唔到嘅佢都有,真係萬能。

一向唔抗拒國產貨,係香港買都係國產嘅啦!只要係國貨,連埋運費都平過香港買嘅50-80%都會淘。

買到平靚正嘅嘢又真係好開心滿足嘅。最近滿意買嘅有無線可充電keyboard+mouse,同埋用usb嘅led書枱燈等。

侯爵府

醒目開學勳章

小李子 發表於 17-2-8 19:22

小李子真係好叻!

西蒙净味烟道止逆阀抽油烟机用防烟宝厨房公共烟道止回阀防味器C8

男爵府

小李子 發表於 17-2-8 19:22

喔! 原來您說的是那個位置入氣味,我倒沒有留意那個位置,因為是在櫥櫃裡面, 我覺得入氣味就是那個風扇的位置, 有朋友叫我用錫紙在抽油煙機不用的時候, 把風扇位置(外面)封密, 減少空氣對流, 從而減少氣味吸入.

謝謝您的介紹,我也會去看看.

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

淘寶令生活方便左係一定,我最有滿足感係,淘到d平過香港好多既野,叫老公估下幾錢
到我開估時佢係完全o晒咀嗰個表情,真係開心到唔知點形容

333s    發表於 17-2-9 22:52
saiwanho    發表於 17-2-8 20:45

男爵府

ty1115 發表於 17-2-8 20:09
我又冇你咁嘅情懷,淘嘢係因為平,同埋佢真係幾乎乜都有得買,你諗到諗唔到嘅佢都有,真係萬能。

一向唔抗 ...
小時候我媽常帶我逛國貨公司,對於國貨,我有特別的情意結, 但當同其他同學, 同事提起國貨公司, 國貨..... etc, 人人認為是cheap 野低級, 或認為我為人老土. 今時今日這種氛圍在香港社會為甚.

我仍然有個信念, 如果可以以較低價錢買到同名牌貨一樣的質量, 為何我要拘泥於品牌而要買貴些? 低成本能完成任務, 最開心. 這就是大家所說的滿足感.

這裡好多同好, I am not alone at all!

男爵府

saiwanho 發表於 17-2-8 20:34
喔! 原來您說的是那個位置入氣味,我倒沒有留意那個位置,因為是在櫥櫃裡面, 我覺得入氣味就是那個風扇的位置 ...

因為我哋楝大厦,同一單位,由一至十樓都係同一條抽油煙機管道。以前未装個閘時,每次樓下炒餸,d味都會由抽油煙機個風扇位湧走入我廚房 我亦曾問過裝修師傅,佢提議我封咗個管道口,再喺廚房另一面牆,鑽個大窿……將條抽油煙機管駁出外面

足足十年,樓下一炒餸,我都要開抽油煙機
某日無意中,見到淘寶有呢樣嘢,研究完一輪,就胆粗粗買嚟試吓,估唔到又真係得喎

saiwanho    發表於 17-2-9 00:29

子爵府

4) 人開始追上時代與科技的步伐<-------發現香港落後過大陸
5) 人的腦筋開始活動得比以前多, 有空找找家裡有甚麼需要革新, 修理, 自己上網找零件工具, 自己動手<------修理用嘅零件容易搵,仲要平香港好多

saiwanho    發表於 17-2-9 00:29
1號閑人: 外汇牌价再加1.5%手續費,簡化了的公式: 101.5/"港币现汇买入价"

別墅

回覆:愛國情懷越濃.....

我就膽生毛,乜都試……&#128561;
見到便,就咁洗錢&#128534;
但係真係便,又乜都有,滿足不少我好奇心…&#128513;

saiwanho    發表於 17-2-9 00:30

水晶宮

saiwanho 發表於 17-2-8 16:40

1) 愛國情懷越趨濃烈

同意,淘寶有好多先進野同新奇野,淘寶後屋企開支少咗,

最正係炒菜機同洗碗機超好用,啲朋友都唔知有啲咁野好鬼out

333s    發表於 17-2-9 22:53

男爵府

ddkaka 發表於 17-2-9 00:52
同意,淘寶有好多先進野同新奇野,淘寶後屋企開支少咗,

最正係炒菜機同洗碗機超好用,啲朋友都唔知有啲 ...
家裡開支是否少了, 看情況!!

因為比較便宜, 偏向買左先算, 或買多些, 哈, 結果......

炒菜機, 我見識少, 可否介紹下?

男爵府

by the way, 我真的覺得自己更加討厭其他人崇洋, 尤其是崇日! (一直都很討厭其他人崇洋崇日的心理而大踩自己國家)

反過來, "我是中國人" 這個感覺更 strengthened, 因為國貨早已超英趕美, 超韓趕日!! 發展果然是硬道理!!!

同樓上有些網友感覺一樣, 好東西我有本事找到, 買到,更加是低廉的價錢, 令我自我膨脹滿足一番!!

水晶宮

saiwanho 發表於 17-2-9 00:56

因為比較便宜, 偏向買左先算, 或買多些, 哈, 結果......

复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【民杭炒菜机厨房电器全自动炒菜机第六代智能炒菜机器人无烟烹饪锅】¥AAfJyduK¥http://e22a.com/h.1TKBvN?cv=AAfJyduK&sm=4cba24

复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【民杭 第六代全自动炒菜机器人烹饪锅专用平底锅炒菜机专用】¥JPcJinhnt3¥http://c.b1wv.com/h.2tO3nT?cv=JPcJinhnt3&sm=6e04eb

333s    發表於 17-2-9 22:53

水晶宮

saiwanho 發表於 17-2-9 00:56

呢部野好盞鬼,佢煮啲餸又真係好入味又簡單,

例如炒菜,落蒜落菜落鹽,按炒菜制機響上碟,

例如菜心炒牛肉,落蒜落牛肉,按爆炒大約兩分鐘落埋菜同鹽按炒菜制,機響就上碟,

佢炒緊時就整其他材料,慳時間同真係好食,連我媽呢啲老人家都用緊,

好開心佢比起好多年經人更接受新部事物

333s    發表於 17-2-9 23:05

男爵府

ddkaka 發表於 17-2-9 01:11
复制这条信息,打开(emoji)手机淘宝(emoji)即可看到【民杭炒菜机厨房电器全自动炒菜机第六代智能炒菜机器 ...
謝謝介紹!! 真是開眼界!!! 原來有如此盞鬼的機器, 看來大家的生活越趨自動化!!

首頁

尾頁

跳至