懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位,有無好的私家婦產科醫生介紹下?
最好係香港中環或銅鑼灣,因為近公司.
我剛剛睇完個婦產科醫生,因我有o的感冒,
佢開左藥比我,當我食左3日,我覺得有o的唔對路,
打電話問番佢,先知佢開錯,竟然係o的減肥藥。
嘩.....好離鋪.....
以後唔睇佢....好彩佢話我食得少,唔會對bb有影響...

我都係08年8月預產,頭一胎....

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

唔係呀 fa, 我岩岩 check 到 bingo, 都係因為感冒而去睇醫生, 同醫生講我m遲左1 week, 佢幫我驗孕, 結果 bingo左, 佢照開感冒藥比我, 但佢講明話有左食藥始終都係唔好. 佢話可以唔食 d 藥就唔好食, 我都冇食到呀.

你keep住 d 減肥藥呀, 有乜事告佢啦, 好離譜呀.

我第2胎, 第一胎都係8月, 很橋. 呢一胎估計係8月頭.

[ 本文章最後由 moonychan 於 07-12-23 12:45 編輯 ]

民房

有冇攪錯呀!咩e生,有乜可能可以攪錯呀!你下次做產檢時帶埋D藥俾醫生睇下,咁就放心D!

洋房

係在銅鑼灣,姓”馮”的私家女醫生,各位準媽媽都要小心呀!!

大宅

你個醫生真係太誇張啦! 咁都會攪錯.

我都係因為喉痛再加上流鼻水,睇醫生先知道bingo佐.

d藥我有照食,雖然知道實有壞處,但又怕唔能夠靠自己的抵抗力打勝仗,d菌會影響bb.

大宅

我周六己經响聯合度book左啦. 1月23號做第一次産檢. 會唔會遲左d呢. 如果响健康院做. 最快1月8號.
但其實响健康院做. 之后係未又要再去多次醫院做登記架 ??
好苦惱....

大宅

第一次產檢會做d乜?

我今個星期五會去健康院登記. 健康院的職員話會量體重, 血壓等, 仲要我帶埋小便去檢.

咁算唔算係第一次產檢?

原文章由 文狄 於 07-12-23 17:35 發表
我周六己經响聯合度book左啦. 1月23號做第一次産檢. 會唔會遲左d呢. 如果响健康院做. 最快1月8號.
但其實响健康院做. 之后係未又要再去多次醫院做登記架 ??
好苦惱.... ...

子爵府

育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 12pig 於 07-12-23 09:35 發表
yvonne200793你好!我同你同一日預產期,我想問下你而家有冇D咩唔舒服呀?我就成日覺得頭暈,尤其搭車返公時,因為要坐長途車,所以好辛苦。好似成日都唔夠氣咁,我唔知點解好怕吹風,你地有冇呢D感覺啊? ...

hi,你好呀!我都係成曰覺得唔夠氣呼吸好辛苦,而因最近無胃口食嘢又嘔好辛苦,我都好怕凍要著好多衫,頭暈就好少啦,不過好倦成日想瞓 ,係呢你會係邊間e院生呀,唔知有無機會見到你呢

複式洋房

董醫生唔接新症

我知道董醫生係唔接新症的.......

原文章由 shirley_mui 於 07-12-18 15:56 發表董曉芳醫生TST TEL:27221712(翹康醫務中心)

大宅

係呀. 第一次檢查通常係做呢d架. 同埋驗血嘛.
所以我至諗緊1月底去醫院做定係兩個星期后去健康院做好.. 响呢度見到好多媽咪好似都去左check. 但自己仲未.. :-(

原文章由 Double_A 於 07-12-23 22:00 發表
第一次產檢會做d乜?

我今個星期五會去健康院登記. 健康院的職員話會量體重, 血壓等, 仲要我帶埋小便去檢.

咁算唔算係第一次產檢?

子爵府

育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 文狄 於 07-12-23 23:33 發表
係呀. 第一次檢查通常係做呢d架. 同埋驗血嘛.
所以我至諗緊1月底去醫院做定係兩個星期后去健康院做好.. 响呢度見到好多媽咪好似都去左check. 但自己仲未.. :-(

...

文狄你好,係聯合醫院生bb係可以係醫院做產檢呀!我地去健康院係因某d醫院太多人所以要去健康院或者係醫院嘅決定,好似屯門醫院嘅產檢係你有問題健康院先會轉介你去,唔係你想就可以去,其實我覺得可以喺醫院做產檢好,醫院多d儀器同你檢查而且每次都係註院醫生幫你檢查有乜問題都可以立刻問,係健康院只有護士,你要見醫生要她們決定,她們覺得你無需要唔比你見呀!還有你係醫院檢查你嘅資料一早係產科,要生個時都唔洗問來問去呀!所以我建意你去醫院檢查

大宅

原文章由 12pig 於 07-12-23 09:26 發表
sundae525你好呀!我之前聽人講話QE好過聯合,所以我多數都會揀QE,

我朋友都叫我揀QE. 所以我都會揀QE.

子爵府

大家好!我也是0808的準媽媽啊!
上星期才check到有了小b,心情好緊張而且事事都好擔心.......
唔知係唔係受到小b的影響,我近來好易喊呀!
昨晚在bk睇到其他媽媽不幸小x左,我就不由自主地大哭起來,我覺得好好好擔心啊,老公見到咁已經不斷開解我,不過我好似都係不斷轉牛角尖!:-|
我已經book左08 JAN去睇私家,政府果邊仲未BOOK呀!如果等睇埋私家先BOOK會唔會太遲呢?

大宅

我昨夜將所有晚飯都嘔哂出來, 好辛苦, 個肚到宜家都唔舒服.

各位靚媽咪, 我覺得做媽咪真係唔簡單. 大家努力加油!

子爵府

我都係會成日嘔,不過唔食野個肚又會嘰嘰咕咕咁叫,好似好多風咁,真係好辛苦呀!

大宅

2008年8月

我近期敏感咳,咳到嘔就有,不吃西藥怕影響B,但吃中藥吃了2星期仍末断咳,各位有冇辦法?

禁止訪問

男爵府

個醫生咁過份既,明知有咗,都開錯藥...

原文章由 onnar 於 07-12-23 12:00 發表
嘩.....好離鋪... ...

大宅

咁等我照樣1月23號去聯合做産檢先. 但可能之前睇一次私家照照.諗住照左ok. 就同公司講.

今日放假响屋企. 因為老公話出面多人又凍左好多. 話今年唔好出去睇燈飾啦. 所以中午去吉之島買左牛扒,鵝肝,銀鱈魚扒,意大利飯. 响屋企二人世界就算.
但買完嘢番屋企. 食左個面. 隔左一個鐘. 嘔晒出黎..:-( 跟住勁眼瞓.. 惟有上床瞓覺.
點算一瞓醒. 原來老公已經放左工.仲煮緊嘢比我食.好sweet.. 雖然今年無得出街.. 但個心好warm.. :mrgreen: :mrgreen:

祝各位靚準媽咪. 聖誔節快樂 !!!!

別墅

原文章由 onnar 於 07-12-23 12:00 發表
嘩.....好離鋪... ...

onnar:
我已pm醫生資料給你, 如有需要可以試試.
我都係睇呢個醫生的, 覺得唔錯, 係銅鑼灣, 婦產科, 我知佢以前仲會幫人接生, 但而家就唔知啦...
嘩...你之前個醫生真係好離鋪喎, 咁你有無食佢d藥覺得唔舒服? 可以告佢喎...

首頁

尾頁

跳至