懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

剛驗到bingo, 想問下有無jm 搵過張耀昌/劉俏芬/董志偉產檢或接生?

我打算在中大/仁安順產的。
因為第1次懷孕,唔知那位醫生較細心?
平時產檢等好耐嗎?會唔會趕時間求奇照?接生手勢如何?
最怕醫生忙到生完先到場做縫合(emoji)‍(emoji)

複式洋房

推一推先。請問有冇媽咪可以分享下?(emoji)

複式洋房

請問有無媽媽有睇過呢幾個醫生?

別墅

回覆 tiff.w 的帖子

我兩胎都係董志偉醫生開刀生,兩個bb分別喺仁安同中大醫院出世。
董醫生產檢多數都等得耐,我喺沙田診所睇通常都係上去報到後過新城市行街食嘢,差唔多時間先返上去。但產檢過程感覺董醫生好有經驗同細心,而且有問必答,開刀手勢都好好,開咗兩次刀條疤痕都好靚。

洋房

我最近睇咗劉醫生,好差好差,冇耐性,唔耐煩,全程都係極度受氣,我哋有一份form問佢可唔可以幫我哋填,佢話如果以後每次都要填form嘅,就叫我哋搵過第二個醫生。其實話唔填或者要收費都得㗎,點解咁講嘢呢?
我係高齡,早期懷孕又有少少出血,佢話超聲波照到bb心跳偏慢,咁就冇下一句喇,又唔耐煩,又唔肯講解,何必要做婦產科醫生呢?
我本身上網見佢冇乜負評,就一心諗住跟佢真到生啦,費事揀嚟揀去,自己有心大心細,點知第一次就咁喇

複式洋房

Joycetoffee 發表於 24-2-9 00:24
我最近睇咗劉醫生,好差好差,冇耐性,唔耐煩,全程都係極度受氣,我哋有一份form問佢可唔可以幫我哋填,佢 ...

我琴日去睇劉醫生,都有一樣的感覺,好似冇乜耐性,因為我第一次懷孕,有啲問題想問佢,但佢都好似冇耐性聽我講嘢。
Booking前一日姑娘打嚟話劉醫生臨時有手術要做,所以將我的時間改早上,我見佢將全部Booking堆晒早上一次過睇晒,lunch time都keep住有媽媽排隊登記,我老公話可能佢真係好心急趕住快啲睇完所有病人做手術先會趕收工咁。
我老公話,再book睇多一次佢。如果都係咁就唔再睇佢-,-
我下星期就去睇董醫生。比較吓

大宅

我上月剛剛生咗,由第一次產檢到接生都係搵劉醫生,我覺得佢好有耐性好nice,有問必答,當然我每次都唔係問好多問題,係臨近預產期,個B又有啲大,要討論催生時先問多啲,劉醫生都好耐心講解。接生時非常順利,覺得佢係一位專業嘅醫生,好慶幸自己搵咗佢接生。

大宅

tiff.w 發表於 24-2-9 16:14
我琴日去睇劉醫生,都有一樣的感覺,好似冇乜耐性,因為我第一次懷孕,有啲問題想問佢,但佢都好似冇耐性 ...

我第一次產檢都係睇佢,之後就轉左董醫生,感覺唔好,好趕時間,第一次產檢係咪應該要提孕婦有咩注意,乜都無,得兩張相,仲要收得貴過董醫生(emoji)

大宅

tiff.w 發表於 24-2-9 16:14
我琴日去睇劉醫生,都有一樣的感覺,好似冇乜耐性,因為我第一次懷孕,有啲問題想問佢,但佢都好似冇耐性 ...

我覺得可以直接轉另一個醫生,翹康另外仲有個吳醫生都好好,好細心,不過我睇開董就無再轉

複式洋房

2022 搵張耀昌醫生接生

張醫生 細心貼地, 無花巧野, 鼓勵順產, 但聽講開刀手勢都好好!

最感動上次生, 星期日下午入院待產, 等足12個鍾到凌晨先生到, 全程張醫生都留係醫院陪住我,
唯一缺點平時產檢等好耐, 太多customer .average 要等 1.5鍾

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊