懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

岩岩知道有左第2胎...大B已3歲,9月開始返學(半日) ...
想知一個姐姐湊兩個會唔會好有難度?
THX

男爵府

你試想下當你一個人湊兩個時,會出現咩狀態?

可能係: 無時間休息,BB喊時大仔又嘈住晒;呢個未食完奶,果個又唔肯坐定定食奶....etc etc....

同上,你姐姐都將會出現一樣,仲要兩個小朋友都唔係佢親生,好可能發脾氣上來會打小朋友 / 唔會細心理會BB。呢D都係人之常情。就算幾掂的姐姐都好難處理得到。

最好到時叫定你媽媽 / 99 / 親戚上門幫下眼,幫下手。

大宅

媽媽同奶奶都要返工....我想像唔到到時係點....

伯爵府

畀面勳章

回覆:姐姐湊兩個有冇問題

我囡學校有時都見,有姐姐推住一個bb車,接一個放學甘樣。無話唔得既。
不過視乎平時姐姐ok唔ok?你自己信唔信得過佢?始終當要湊兩個既時候,又唔係自己既,可能會對其中一個hea小小,攪掂就算個隻,無以前一對一甘細心。

如果平時姐姐都係有責任心而又關係良好既話。都可以考慮下既

大宅

回覆:姐姐湊兩個有冇問題

如果大個已返學都好D,記住不要期望佢做太多嘢!平日主要要佢湊B同基本家務就好了!一一好似我咁,Kl二仔我c6送返學,工人7点前起身,会餵奶先(lO個月B),之後佢吃早餐,跟住基本清潔有吸塵抹地,抹櫃。跟住全程專心睇住BB,到四、五点準備晚餐材料同煮,如我c6沒空接仔,就会叫工人去接,每日就係咁嘞!

大宅

回覆:JANNASIN 的帖子

坦白講 做到o既 但一定唔會好好
講到尾唔係自己親生
最緊要快搞掂
唔好煩到佢
好似自己打工咁

首頁

尾頁

跳至