婆媳關係

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

我老公生病時, 佢一家人沒有問候, 又話不要給奶奶知怕佢擔心, 只有我姑間中問候下, 初初要見醫生傾治療方案, 姑9次次都話陪我去, 倒頭來每次都系話開會來唔到. 幸好我媽媽, 妹妹經常來幫忙, 總算捱過

大宅

呢D case根本除左去院舍無其他辨法, 佢地唔好以為同一個無病無痛既老人家同住一樣...

1. 你根本無專業知識去handle呢個病
2. 遲D到行動都唔方便既時候, 你屋企都無相關配套去照顧老人家

要請一個有nursing 經驗既工人, 唔會用minimum姐姐人工請得到...
情況嚴重要24小時照顧, 洗費仲勁過老人院...

九龍方便呀佢地探呀嘛?
九龍城個邊好多呢類既私人院舍, 大家輪流去探老人家啦!

[早10幾年我外婆趺到, 行動不便... 結果都要去老人院。
無論係女或新抱都無能力可以係屋企照顧到行動不便既老人家...
勉強去做, 要個50幾歲抱起個80幾歲, 一時失手就大家都唔想...]

侯爵府

2024年龍年勳章

可唔可以大家夾錢租地方俾99住,再請工人照顧
我係樓主會表明自己做唔黎, 樓主唔拒絕,大家以為你好蝦,
有苦自己知,你父母都會心痛你的~
人地阿媽由番人地阿媽照顧啦,呢個係佢地責任,唔係你~
同C6講清楚,接番黎你自己照顧番,我係你老婆,唔係你家族工人,99有養大你一班仔女既,
你仲有一個家要照顧,請佢地做番為人子女責任~

大宅

回覆 藍尾巴 的帖子

系呀, 大仔而家青春期, 開始反叛, 有時都會發皮氣.

大宅

回覆 hkgra 的帖子

奶奶現在仍住二伯到, 佢屋企好大, 有工人姐姐, 只是而家話我屋企人多, 熱鬧, 對奶奶病情有幫助

子爵府

虎到金來勳章

不如問返你老公及男家, 以你99既情況, 你有事要行開行埋或者想休息, 誰來照顧? 在照顧上, 住屋上也看不出你家為何會是最理想, 再唔係佢地夾返租屋俾你奶奶住, 請工人照顧, 每人輪流去多D睇下佢, 陪佢食飯囉, 己所不欲勿私於人, 佢地班人要學識呢句, 你都有父母要照顧吧
要照顧大小二便都不能自理既人佢地知唔知有幾辛苦? 始終呢個只係你99, 有咩事怇D仔女只會怪你, 吃力不討好, 唔通要仔仔長期訓廳或者三個迫一間房嗎?

公爵府

kenmay 發表於 17-4-6 10:42

奶奶現在仍住二伯到, 佢屋企好大, 有工人姐姐, 只是而家話我屋企人多, 熱鬧, 對奶奶病 ...

咁更加冇理由要搬過嚟你度啦!
二伯屋企環境好+有工人,已比你家優勝。你家空間細,人又多,仲要個腦退化病人重新適應呢個生活環境,真係唔覺對佢有咩好!

大宅

唉! 本來以為老公好番可以返工, 以為一家人可漸漸回復正常生活!

公爵府

你不要什麼都想老公如何不高興 ? 你有無當自己系人? 男家各人有無當你系人呀 ? 你也有自己感受的.你也是人.知道嗎?要愛自己多一些....大膽D告訴C6 "99來左我會搬走 " 再唔系你就去返工.(搵返D私己錢傍身都好呀?)總之不要留系屋企.(別人就系蝦你不用返工)

伯爵府

同佢地講!我照顧唔到!一係夾錢送去老人院,一係夾錢請工人!

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 美之選468 的帖子

對啊,小朋友都大,我都會揀去返工,
叫佢地照顧番自己阿媽,正如你都唔會將自己阿媽俾C6照顧一樣,
請嚴正拒絕, 一係你封返工,C6留係屋企照顧99

翡翠宮

其實你會唔會驚得滯? 你一路乖開?
你say no. 你老公就會病情惡化?
咁你真係無得say no喎從此以後.

琥珀宮

kenmay 發表於 17-4-6 08:23
奶奶要來我家住, 我好吾開心, 但又好無耐! 我家已有三個小孩,分別14男, 11女, 7女, 大佬自己一房, 亞二同妹 ...

明蝦你,有咩可能有三個細路仲放係你度?地方唔夠住,又唔比工人你,拒絕佢啦,話照顧唔到,到時有咩三長兩短點算?

日月水火    發表於 17-4-9 17:11

侯爵府

回覆樓主:

做人唔好咁"淋",你唔鐘意唔想奶奶黎住,直接對屋企人表明拒絶照顧,做次衰人都要,加上屋企真係無房比奶奶住

大宅

回覆樓主:

如果你船頭驚鬼船尾驚賊就只要硬食,又要怕你老公唔開心,又要唔想奶奶搬過黎,但又唔出聲,唯有到時啞子食黃蓮

日月水火    發表於 17-4-9 17:15
bebe12hk    發表於 17-4-6 20:14

大宅

kenmay 發表於 17-4-6 10:42

奶奶現在仍住二伯到, 佢屋企好大, 有工人姐姐, 只是而家話我屋企人多, 熱鬧, 對奶奶病 ...

非常簡單
答應二伯一得閒就成家上去熱鬧下間屋

如果果個係自己阿媽
把屎把尿都無問題
問題係奶奶
佢對自己冇養育之恩
一定無辦法

我屋企有長輩都有腦退化
有一日突然訓醒過老婆(9x歲)勾佬
去廚房拎把刀追住黎斬
最後佢去左老人院

其實有心都要講能力
畢竟我地唔係專業工人
咁多野要理 心理質素會好差

男爵府

畀面勳章

一定要say NO,如果唔係,最後你會捱出病,連自己C6仔女都照顧唔到﹗

侯爵府

2024年龍年勳章

扮到好軟弱,自己一定照顧唔到, 對住C6眼濕濕
辦法唔係無,要睇樓主肯唔肯做姐

翡翠宮

自己父母都唔會照顧到, 千萬唔好講到咁輕易.
唔好講要護理知識; 仲要夠力氣

已刪除用户

回覆樓主:

首頁
23456...12

尾頁

跳至