婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 20-9-18 12:08
回覆 almondo 的帖子

不好死忍,直接寸她。等她收口。
我當場黑面,黑到佢5敢出聲。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

別墅

唔知係咪逢係奶奶都係咁, 我個個都係咁, 做親咩, 整親咩都有彈無讚!買親野返去食問佢, 都話唔食, 唔食都算, 個樣仲要好似話你洗多左錢咁.痴九線~咩都要認叻!個時我媽教佢煲薑醋, 明明係佢話自己唔識, 之後人地教佢, 又HEA人地, 話得喇得喇, 都費時理佢, 之後我叫阿媽唔好理佢!咁大個人蒸蛋都唔識, 你教佢, 又話你賴醒,呢D人真係好難頂, 而家佢唔識個D, 我都費事出聲.!

伯爵府

回覆樓主:

我99都係,佢買嘅用嘅永遠係最好,佢覺得自己放個屁都係香嘅。而我買嘢俾佢見到,就會好冇禮貌一手攞去睇,跟著好大力放低,再對住我講呢樣唔好嗰樣唔好,對住佢心好累

侯爵府

自己個仔咩都好,人地個女係垃圾

大宅

有, 買咩都話唔好, 我當聽唔到

水晶宮

kwhkwh 發表於 21-6-22 22:34
我當場黑面,黑到佢5敢出聲。

面黑佢不會get到架。佢會扮傻。我那件要直接開口寸先得。

水晶宮

iriskiukiu 發表於 21-6-23 11:58
唔知係咪逢係奶奶都係咁, 我個個都係咁, 做親咩, 整親咩都有彈無讚!買親野返去食問佢, 都話唔食, 唔食都算, ...

就算你有野做得好,佢提都不會提。

別墅

檸檬檸檬 發表於 21-6-30 15:42
自己個仔咩都好,人地個女係垃圾

見到呢句我諗起我99成日用佢個仔,同我個女(即係佢個孫)比較.....好似好唔like 我女咁...我女喊又話佢個仔細個好小喊,鐘意笑.... 問我bb打針後有冇喊,我話塊面谷到好紅之後喊左幾聲,佢就一句達埋黎話bb反應慢... 又加多句佢個仔細個唔會喊...

男爵府

Astra00 發表於 20-9-18 07:59
回覆 galboss 的帖子

我奶奶係咁,我求其hea佢。我樣樣都話,係,哦。佢有次彈我買燕窩碎,我話,我不喜歡 ...

你就好啦,可以串返佢轉頭

男爵府

我99同大家嘅都一樣啦,但係我真心想知道點解?而家係死咗都唔知咩事

我哋買乜都話係垃圾,食乜都話唔好食或者話自己都識整。

不過好多jm其實你哋c6係企喺你嗰邊,唔會偏幫佢阿媽。

如果我好似啲jm咁,送嘢俾佢話唔鍾意咁我收番佢、出街食飯唔鍾意咁唔好出去食,我c6一定係幫住99。

莫講話出聲話返佢轉頭,如果我黑面我c6都只係覺得我唔啱。

我已經好盡力麻醉自己,同自己講佢係無心,係佢無文化無禮貌唔使尊重人,但係鋪鋪見完6299都好唔開心。

複式洋房

回覆 Astra00 的帖子

真係做乜都吾滿意,冇一次讚嘅。我呢樣嘢,會記在心上,遲d一定吾會咁乞新抱憎!

水晶宮

Showy 發表於 21-10-1 12:06
你就好啦,可以串返佢轉頭

自己爭取的,你預左最壞情況,你都受得起就可以開口寸佢。

水晶宮

peterlikongsang 發表於 21-10-2 05:42
回覆 Astra00 的帖子

真係做乜都吾滿意,冇一次讚嘅。我呢樣嘢,會記在心上,遲d一定吾會咁乞新抱憎! ...

我如果將來做奶奶或外母,我都費事理下一代咁多野,最緊要佢搞得定不好煩我。我退休都大把世界,不會圍住啲仔女同孫係度轉。仲未捱夠呀?佢哋如果沒本事養孫,不好生,我真心沒所謂。不好製造咁多麻煩。

水晶宮

Showy 發表於 21-10-1 12:07
我99同大家嘅都一樣啦,但係我真心想知道點解?而家係死咗都唔知咩事

我哋買乜都話係垃圾,食乜都話唔好食 ...

我那件都係媽寶架。我都受好多氣。係呢幾年爆發及寸返轉頭及企硬,先叫好少少。我呢幾年不再提佢哋咩大時節,不理,老公搞,佢地話點就點,不買任何禮物或賀利是,省銀包,要買佢仔買。咩都問我就彈比佢問自己仔,咩都話不知,返工湊仔好忙。沒野你收線。有咩找你仔問。我教埋工人咩都答不知。咩都不知最好。

不知,答完即係沒答。吹呀?

男爵府

Astra00 發表於 21-10-2 08:06
我那件都係媽寶架。我都受好多氣。係呢幾年爆發及寸返轉頭及企硬,先叫好少少。我呢幾年不再提佢哋咩大時 ...

我我唔係媽寶,仲非常照顧屋企人,但係就係佢咁就屋企人嘅性格,佢阿爸阿媽無論有啲咩無理取鬧,唔講道理嘅嘢,佢都唔會糾正佢哋。有時我哋兩個返咗屋企,我攞返件事出嚟講,佢一係就話聽唔到佢哋咁講,一係就話我咁記仇,記住佢哋講嘅嘢,總之就唔覺得佢哋有問題,有問題嗰個只係我。

我都想尊重佢哋老人家,但係有啲嘢明明係佢哋唔啱,或者係佢哋就算講出嚟嘅態度都唔使咁差。

其實我同我c6講過好多次,但係咁多年未都冇改善,只係越嚟越唔開心。

子爵府

Showy 發表於 21-10-1 12:07

我哋買乜都話係垃圾,食乜都話唔好食 ...

我屋企人感情好close,特別係父母,親如朋友,相反C6同99感情淡薄,所以我初時唔明,拍拖時C6 已經叫我唔駛買 禮物,旅行唔駛買手信比99,果然英明。日本生果會話阿XX都買過啦,食物又話都食過啦,貴價護膚品就放在雜物堆,我旅行揀咗好耐嘅手信,就放工人工作間柜桶底,真係咁PK嘅人都有。

有次忍無可忍爆咗佢,而家唔駛見倒佢,聽唔倒佢把聲真爽!

男爵府

sambebe 發表於 21-10-2 11:32
我屋企人感情好close,特別係父母,親如朋友,相反C6同99感情淡薄,所以我初時唔明,拍拖時C6 已經叫我唔 ...

你咁講可能都係我同c6唔同步嘅關係,佢自細屋企關係都好好,但係我就係單親家庭長大,雖然我知呢個都唔係藉口,但係就正如佢可以完全包容佢屋企人無理取鬧嘅事,就算好多時我選擇隻眼開隻眼閉,但係其實我都過唔到自己個關

雖然我唔使同佢地住,但係一個星期都有兩三四日上去食飯,就算食飯前我嘅心情幾好,或者點樣催眠自己,我見完佢哋都會好唔開心

我諗除咗因為佢哋無理取鬧嘅事,我唔開心嘅地方係覺得我老公係唔會幫自己

水晶宮

Showy 發表於 21-10-2 09:16
我我唔係媽寶,仲非常照顧屋企人,但係就係佢咁就屋企人嘅性格,佢阿爸阿媽無論有啲咩無理取鬧,唔講道理 ...

咁咪即係媽寶囉。我嗰件死佬以前都係,又係乜都講呢一啲說話,一模一樣!後尾真係爆完,同埋講到好嚴重,佢先至識醒。要冷待佢囉,唔好對佢咁好。佢偏幫佢屋企人嘅,佢有咩求你嘅,你咪話佢,你咪叫你阿媽你阿爸呢啲阿妹幫你囉,佢哋咁幫得手。我自己都好忙喎唔好意思。佢後尾知衰就會對你好啲㗎啦。

子爵府

Showy 發表於 21-10-2 11:38
你咁講可能都係我同c6唔同步嘅關係,佢自細屋企關係都好好,但係我就係單親家庭長大,雖然我知呢個都唔係 ...

咁就真係好辛苦,要一星期三四晚上去食飯,唔去得唔得㗎? 好在C6幫我, 知我唔鍾意,會出街食。 有一次我話, 真係開心,唔使返地獄, 佢都黑面唔開心, 咁係呀嘛,我都有阿媽生,我都係我媽個貝寶貝女嚟㗎, 做咩要受氣喎

男爵府

sambebe 發表於 21-10-3 09:23
咁就真係好辛苦,要一星期三四晚上去食飯,唔去得唔得㗎? 好在C6幫我, 知我唔鍾意,會出街食。 有一次我 ...

有得揀嘅我都唔想見到佢哋會唔開心,就算出街食都冇分別,上星期同佢哋出去食飯,好開心去屯門食海鮮啦,由頭彈到落尾,掃興到一個點。

咪就係,佢哋鬧人唔使本,雖然佢哋真係好似慣咗口吻,提點同鬧只係一線之差,我c6就會話佢哋都係講吓啫,永遠大哂。

唯一可以揀唔去嘅,就係同佢哋去飲早茶,大佬呀,我唔想日頭住佢哋,夜晚又對住佢哋。

首頁

尾頁

跳至