婆媳關係

跳至

首頁
45678...31

尾頁

大宅

回覆:一條刺的開始

和事佬續4

兩位姑奶,諗住繼續官腔下去就可以學人做和事佬。一輪無無謂謂既官腔,我都巳經有足夠空間思考下。佢地官腔其間,其中有一句係:老人家你tum下佢,佢就好開心架啦。

我打蛇隨棍上,點tum?
兩位姑奶靜哂。
我其實大約估到點解群腳會甘唔妥我。
其實我大約估到點解99會成日挑剔我。
(不過我老公一直唔係幾信,我估既呢個原因,我之前同佢老公提過,佢成日覺得係我諗多左)
我就係要問落去,問出答案來,
可以同老公如實報告。

我追問姑奶點tum呀?你教下我吧啦。
我真係唔知點tum wo.
係唔係比對仔囡佢湊,先叫tum佢呀?
係唔係要13個人一齊住先叫滿意呀?

我特登唔比機會佢地喘息,思考。
一輪咀,我無比99湊過呀囡咩?
未出世時我一心諗住繼續做野。pt都好。
因為唔想全職湊囡。可以幫老公又好。
幫父母又好。
繼續自己既工作轉pt時間都好。
(但當然呀囡出左世之後,就唔同講法啦,
原來bb出世後,真係好想自己一手一腳湊番架)

但我決定唔比99湊,唔係因為私心。
我直接了當講出黎:我唔哂兩份bb野,全部double,99一樣都無用,全部都係用番幾十年前d舊野。。。。。。。講。。

姑奶:可以睇開d既
我:睇開d? 點睇開d呀? 你見到自己幾個月既bb,比人用揹帶揹住係背隻,含住支煙係屋企打住麻雀。你會點先?

一個姑奶就話,一次半次姐。甘岩比你睇到。
另一個交情好既姑奶,就好似真係唔知情。
佢個樣都好錯愕。

我地唔比99湊,當時係禮貌地徹退。
無講過原因。所有原因全部都係佢地自己估架姐。我地啞忍左無出聲 ,唔再比bb佢湊就算。
但致於99自己會點同d仔囡演繹成件事。
唔洗講都估到啦。99一定唔會話自己錯架啦。

聽到其中一個姑奶甘講,話一次半次姐。
我火都黎。見到既係一次。見唔到其實係幾多次呢?你唔係唔知99煙引幾大,一陣佢或者就會忍,但如果佢打緊麻雀甘長既時間佢忍唔到係人都知啦。就算佢唔係成日係屋企打麻雀。
你比我見到你抱住我bb食煙。
你會令我有懷疑,如果你推埋我bb落街玩紙牌既時候,我點知你會唔會照食?仲要一堆呀婆係到一齊食 。甘點?我有懷疑好正常。
因為佢公園基本上係每日必去。
除左落雨打風。
(初初以為佢會為左個孫,如果要食煙會行去第2度食,完全無諗過佢夠膽死揹住照食)

兩個姑奶甘本就唔夠我講,事實上道理就係我到。而我睇佢地表情,又好似真係唔知道我講既事實甘樣。我覺得99,唔會講自己錯處一d都唔出奇。

我再講:我唔尊重佢既意願既話,我唔會去賞試比佢湊,係佢自己唔諗個孫。最後失去左呢個權利。難聽d講係佢自己唔珍惜。所以唔好再同我講咩拉仔拉心肝。

交情較好既姑奶,又再眼濕濕。
佢比我感覺係,知自己呀媽令到我地一家唔好受,而家聽到真相覺得好錯愕同內久。

另一個姑奶就話:大家拎出黎商場下丫麻,何必一家人攪到甘。
我話:成個慈禧太后甘,郁d又黑面點商量?
你地做仔囡既都唔敢出聲啦。我出咩聲。

姑奶無野講。

我再講,有邊個唔想一屋一主?
有能力搬開既,成家立室個個都想一屋一主架啦,我地有邊樣野做錯過?自己搵錢,置業,自己生既小朋友自己湊番。
全部我唔覺得係錯事,但係99眼中全部都係錯事。就算係錯,都係我同你細佬一齊錯既事,點解淨係j住我?
況且你答我,一屋13人點住?
唔伸請公屋係錯,換車係錯,唔住佢隔離都係錯。我滔滔不絕。
甘點解佢初初比個仔結婚?
我將所有心低話講哂出黎。
其中一個姑奶住公屋。我話,甘你唔將間公屋交番出黎?又可以交小間屋租喇。你搬埋番去加埋一屋14人同99住囉。

姑奶:你唔好燒埋我啦。
我想出黎勸交姐。我又無惡意。

Ok我話,我認我好唔冷靜。
但我確定左係呢兩個原因,所以群腳仔同99甘樣之後,我決定同老公打小報告
因姑奶默認左。

大宅

樓主要俾個

大宅

別墅

追~

大宅

和事佬 完

講哂要講既野之後,
好明顯交情好既姑奶,
真的面上係流露歉意。
另一個姑奶種面口就唔係歉意,
係好無奈,都唔知可以講咩好,既感覺。

散bang , 番媽咪到接番d仔囡。
等老公黎接我。

上到娘家,巳經收到姑奶msg
內容大致上係表示歉意,話會好好處理呢件事,希望我地都唔好再記係心之類。
Msg內容唔止一次表示歉意,亦提起62,
大約係講,62真係好小同新抱會兩句。
你係唯一一個,當比個面子62。
盡量去忘記99既問題吧。

一提起62,我唔知點解就想喊。
明明個msg我見到係姑奶。
巳經唔想睇住。因為唔想係媽咪面前露出馬腳。但又忍唔住好想即刻睇個內容。
所以食緊飯時就眼紅紅。

其實我唔想比父母知,唔係因為驚佢地擔心佢地唔會擔心我架。
我只係唔想佢地哦我,同唔想再講一次發生左咩事。不過父母還是察覺了。
我就講左幾句,父母不出所料,依依哦哦。
媽:一早話你知,做人新抱唔容易。
唔係個個好似你呀麻甘好。
(我媽同我麻係勁好感情。)
我成日叫你,唔岩聽,就唔好聽。
人地無修養人地既事。
你唔好理人甘多。做好自己本份就閃。
唔好比機會人地話你無修養。
況且你要做好本份比對仔囡睇。

我媽同我講既野
我真係倒轉背都識背番出黎
我老豆就話:鬧交唔係一定要駁到最尾先叫贏

當然佢地問我咩事,我無講哂出黎啦
甘短時間都唔會夠講啦。
我只係簡短講左幾句,同大伯噪左幾句。
而原因係:佢成日j住我。

我呀媽問我,甘點算丫,攪到xx難做有咩意思丫。你99又唔開心,大家唔開心,相處唔到最多咪小d見,你博佢咀做乜,贏左無得分。
(我無咩特別表情,因為我知道我父母都唔知真相,所以先甘講。我無咩野,仲話得啦得啦得啦,你唔好理我啦)

其實我父母都唔會相信,我係會比人蝦既人。
因為我以前真係有公主病。
但真係隨著年紀,又有細路之後,就慢慢先無左公主病。

我呀媽所以由我就黎嫁開始,知道我婚期開始個一刻,巳經成日日哦夜哦,將以上既言論講一百萬次,佢唔係驚我得罪人,佢係驚我咩都沉唔住氣,又驚我咩家頭細務都唔識做。

老公上黎禁鐘,我媽提醒我唔好再提唔開心既喇。驚我老公難受wo.(佢驚我發洩在老公身上)
又留左飯餸,靚湯比老公。
呢d咪奶奶同外母既分別囉。

大宅

小報告

老公接番我地回家途中。
我真係好想快d番到屋企。
然後拎兩碌棍卜暈哂仔囡就掉哂佢地上床。
因為我真係好心急要打小報告。

我最心急報告既內容係:兩個姑奶默認左,99同群腳因為我地唔比孫佢湊,亦唔肯同一屋簷下,所以對我不滿。

我叫老公係7仔停一停。
我要買酒。我預左要毫無修飾情況下,想講咩就講咩,飲d酒講野會順暢d。
仔囡訓哂。平時有咩傾既話,都會係廳到傾。
我今次直情捉左我老公出花園傾,老公話:好熱wo,又有蚊。番入去講啦,我話唔得。
我驚我大聲得際會噪醒d仔囡

大宅

小報告2

我如實報告每一隻字,
沒加多也沒減少。
我講多過老公講。
只見佢不停飲。

講左一陣得唔到佢回應,
我有d唔耐煩。
我叫佢比d反應。
佢靜左一陣,答我:我都唔知講咩好喇。
唉。我都唔明點解佢兩個係甘樣。
佢地甘樣,其實我對住你媽你爸你屋企人
都好抱歉。

講到呢到,我就眼淺。
老公話:唔好理佢地啦 ,總知唔想返就唔好返去啦,好無?我呢排都唔會返住。佢地好煩。
唔好再諗喇,入番去涼冷氣先啦
我死唔斷氣,我同佢講,總知你要返你自己返。你唔好帶我仔囡返。

老公話:唔返喇,唔返喇。我自己都唔想返住喇。

我:拉仔拉心肝丫麻,你點可以唔返呀,拉 仔 拉 心 肝 呀,哈哈。

老公答得妙,小小勞燥甘講:拉乜春丫,拉柴就有我份。好地地安居樂業唔可以架咩?老既就話無得攪,但後世既都唔x化(群腳) ,係唔比好日子大家過,好地地就去挖爛塊地。有咩意思姐?讚你孝順咩,話你xx9咋。

聽完老公講條氣順d.
雖然佢只係對住我講,唔係對住群腳講。
但係睇得出,佢巳火滾。
亦比較遷怒於群腳身上較多。
我深信,黎到呢個地步,群腳再黎既話,
老公一定會出聲。

大宅

要俾個讚你c6, 唔係盲目地孝順, 仲要識保護個老婆。

大宅

清靜日子

發生事之後,到而家我地都無返過去。
發生事打後既一兩個星期,姑奶有問候過。
但只係在msg普通閒話家常.
我諗佢都明有d野唔急得,同無得迫。

但估唔到既係,其中一個呀哥。
都會sd mag黎問候。
佢係甘多大佬中,我對佢印象中最好既一個。
不過都係平時唔係點講野既。
所以無諗過佢會問候。
我禮貌地官腔回復。

99坐定粒6,以為好快所有野回復正常。
因為我知佢,實會覺得係我錯。
我竟然係甘多人面前甘樣同佢講野。
佢什至可能認為我會道歉都唔定

但大家都無聲無氣。
兩個姑9又空手而回。

99開始出招。
首先一定係姑奶。
姑奶都可能知道今次難攪。
所以無係我面前講d咩。
只係輕輕帶過問下星期返唔返去食飯。

繼而,另一個姑奶,姑爺。
最後99自己打黎。
不過佢自己打過兩次黎我直情唔聽 。

但我對於62,真係心都塞埋。
好唔舒服既感覺。
所以有兩日,老公放假一齊去左馬會撞佢。
(62無電話,99話said錢唔比人買比佢)
但撞唔到。

我同老公有一晚走去公園搵佢。
同佢坐左陣。我良心終於好過d.
不過62都係唔係點出聲。
仲好似有小小阻住左佢同d呀伯吹馬仔。
但我地約左佢某個星期日係酒樓飲茶。
約佢個時佢無話會唔會去架
佢只係答你,飲乜丫。放假訓下啦。
但最後佢會出現的
62好識做地無同99講,
我開籠雀甘同62講野。
(我巳經習慣左呢個模式)
我講10句62只會應2句。
但我地都覺得好開心。
雖然佢木無表情,但我地知佢enjoy的。
62一句都無提起之前的事。
我地同62約定,隔一個星期呢個鐘數
再黎飲過茶。62把口話,成日飲架咩。
但我答佢,下次你開位呀。你早d呀
佢62話唔飲喇。但最後佢拎埋位坐左係到呢個就係我62喇。

而我99。
我無理過佢。
但佢亦無親自打過比我老公。
99總共打過2次比我。

最後出動頭馬群腳仔。
我更加唔會聽。
我直接將佢兩個電話block埋。

群腳仔忍唔住要打比老公。

伯爵府

very simple, keep cut down monthly fee to her.

慢慢來, 吾洗急, 但最緊要快.

伯爵府

actually they already knew why u cut money well before but they just kept silence and observed u, jm u are brave but also needs to be careful !

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

樓主,努力
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

大宅

追追追!

大宅

大宅

又追

已刪除用户

回覆:mofox 的帖子

大宅