婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

啱啱新婚,因為我地都無能力買樓,所以同6299住,請問下有咩要注意?
暫時住左一個月,朝早同99打招呼都當透明
有時買生果返去,99又話唔啱食
仲有好多年要捱,唔知有咩方法增進下感情

水晶宮

低頭過日子 發表於 23-1-6 21:50
啱啱新婚,因為我地都無能力買樓,所以同6299住,請問下有咩要注意?
暫時住左一個月,朝早同99打招呼都當 ...

一新婚就當你透明?!結婚前奶奶係點對你㗎?佢本身唔讚成呢頭婚事?

複式洋房

Nbs 發表於 23-1-6 22:05
一新婚就當你透明?!結婚前奶奶係點對你㗎?佢本身唔讚成呢頭婚事?

...

本身雙方家長見面當日,99面色都麻麻地 問點解咁早結婚 疫情之下都未必結得成之類
仲係男女朋友果陣間唔中見下都關係ok
99最想佢細仔結婚多啲,雙方家長見面當日係咁踩我老公,讚佢細仔

水晶宮

低頭過日子 發表於 23-1-6 23:22
本身雙方家長見面當日,99面色都麻麻地 問點解咁早結婚 疫情之下都未必結得成之類
仲係男女朋友果陣間唔中 ...

戥你慘
始乎一開始就唔鍾意你
你仲要搬埋入去同佢住,佢實唔會比好面色你睇了
快 d 搬喇,可以租屋嘛,唔一定要買嘅

lovebobo    發表於 23-1-9 10:43
cathngai    發表於 23-1-7 10:09

男爵府

我首先一定買個迷你垃圾筒係厠所先 , 原因應該明啦
另外透明行為 , 我覺得未必喺你所想 … 試想自己對父母會否早晨打招呼? … 其實6299都喺度適應近 , 唔好諗多 ~

複式洋房

Nbs 發表於 23-1-6 23:24
戥你慘
始乎一開始就唔鍾意你
你仲要搬埋入去同佢住,佢實唔會比好面色你睇了

99自從我搬左入去住,佢就唔同我同枱食飯 唔知點解? 佢夾哂餸坐埋一邊食
我諗我好快頂唔順搬走
但唔想係搬走前關係愈黎愈差
所以我都唔知可以點
99仲話如果我生bb都唔會幫我湊
其實我又無諗住生 唔知點解佢咁快同我講

複式洋房

零食狂 發表於 23-1-7 00:46
我首先一定買個迷你垃圾筒係厠所先 , 原因應該明啦
另外透明行為 , 我覺得未必喺你所想 … 試想 ...

62唔太鐘意我買啲野返黎擺
佢連我間房點擺設都好多意見
其實我都唔想打招呼 禮貌上見人就要打招呼咁

水晶宮

低頭過日子 發表於 23-1-7 00:53
99自從我搬左入去住,佢就唔同我同枱食飯 唔知點解? 佢夾哂餸坐埋一邊食
我諗我好快頂唔順搬走 ...

話"生bb都唔會幫我湊" 我諗佢係講定先啫
大部份人都覺得結婚就會生bb, 你已經住咗入佢屋企,佢驚佢要幫你湊埋係合理嘅擔憂嘅

男爵府

回覆 低頭過日子 的帖子

意思喺隨意自然相處 , 日久見人心 ~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

努力儲錢,盡快搬先有好日子。

複式洋房

Nbs 發表於 23-1-7 01:00
話"生bb都唔會幫我湊" 我諗佢係講定先啫
大部份人都覺得結婚就會生bb, 你已經住咗入佢屋企,佢驚佢要幫你 ...

都係既~
62仲要話擺bb床係廳,屋企已經好細,去廁所又要排隊,心好攰

複式洋房

cecelc 發表於 23-1-7 01:28
努力儲錢,盡快搬先有好日子。

希望下年可以願望達成

複式洋房

零食狂 發表於 23-1-7 01:10
回覆 低頭過日子 的帖子

意思喺隨意自然相處 , 日久見人心 ~

明白~慢慢了解下6299
希望關係唔好太差

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

低頭過日子 發表於 23-1-7 00:53
99仲話如果我生bb都唔會幫我湊 ...
都好丫, 老人家一早講明, 你就5好打佢主意幫手帶小孩。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

好似JM 話齋,無能力買樓既, 不一定要痂老人家既。
我都住過套房、劏房既, 買5起樓, 自然要低頭。道理不難明。我相信樓主都做足。
尤其樓主的老人家仲有個拉心肝的叔仔, 我敢講, 樓主做大嫂既做乜都一定不會令老人家睇得上眼。
而家同一屋簷下, 只能做到冇野冇人俾老人家入俾老人家話,否則老人家出聲你仲難受。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

早結婚?你好後生?
有無工作?同老公租屋住啦!你要適應,99都一樣要適應,可能老人家唔慣
佢話唔幫手湊最好,講明唔洗有誤會,而且多個人湊,多個爭拗,我覺得長老唔插手係最理想既

子爵府

BK Milk勳章

低頭過日子 發表於 23-1-6 23:22
仲係男女朋友果陣間唔中 ...

未搬走前,千祈唔好生bb
6299根本都唔鍾意你老公,又點會鍾意你?你老公咁多年都攪唔掂佢父母。
所以你都唔洗太在意,平日有基本禮貌就ok。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

唔好咁快生
趁呢段時間儲多d錢

你同佢打招呼,試喺你老公面前叫奶奶早晨
若佢都唔應係佢冇禮貌
水果方面不用特別討好,可買放在客廳,佢唔食就由佢,你地食

不用特別增進感情,但也不交惡

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-1-7 12:49
都好丫, 老人家一早講明, 你就5好打佢主意幫手帶小孩。

我99直頭叫我搵我媽湊 唔好搞到佢

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-1-7 12:54
好似JM 話齋,無能力買樓既, 不一定要痂老人家既。
我都住過套房、劏房既, 買5起樓, 自然要低頭。道理不難 ...

因為結婚前99話出去租樓/供樓好蠢,叫我地留係度住
原本未嫁間唔中上下黎以為6299好好相處,自己執到寶(emoji)
點知一入門就好多說話聽,管我地兩公婆好嚴格,食完飯一定要食生果/返到屋企要即刻沖涼/曬衫要曬入6299房等等,以前未嫁果陣我都抖下先沖涼,要重新習慣下好攰

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊