懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我依家17週6
由大約8 ,9week開始訓係到都會摸到個肚對落少少會間唔中硬左一舊野 要打側個人先會消失 間中有透明或者白色水狀分泌物 冇味

有時會肚陰陰下痛 賬住痛 感覺好似食濟左果種唔舒服咁 睇過婦科佢話係宮縮 照到子宮入面都腫起 好似迫住bb咁
我好擔心會陀唔穩 會早產依家先17週。。
請問有冇jm都有依種情況而bb冇事順利出世?

大宅

我都係訓訓下有時凸起一舊喔,通常急尿,情況問過醫生,但佢話正常喔

子爵府

透明或者白色分泌物係正常,如果分泌綠綠黃黃, 癢又或者有懷疑, 要俾醫生睇下

複式洋房

麻利麻利哄 發表於 16-12-5 22:55
我都係訓訓下有時凸起一舊喔,通常急尿,情況問過醫生,但佢話正常喔

你都係10幾week?
我好擔心呀

複式洋房

Vin828 發表於 16-12-5 23:02
透明或者白色分泌物係正常,如果分泌綠綠黃黃, 癢又或者有懷疑, 要俾醫生睇下 ...

明白Thank you

大宅

我而家13週幾,12週開始都係咁,一痾完小便就縮埋一舊,醫生話有機會早產或流產,開醫放鬆子宮藥,但話食左會心跳手震,我本身已經心跳氣喘又暈又嘔,所以唔敢食,驚食左頂唔順,但唔食又驚有事,好煩惱好擔心。。。

複式洋房

Tingting1205 發表於 16-12-6 00:58
我而家13週幾,12週開始都係咁,一痾完小便就縮埋一舊,醫生話有機會早產或流產,開醫放鬆子宮藥,但話食左 ...

我睇果個e生冇開藥比我呀只係叫我放鬆啲同埋休息 你睇邊個e生?有冇開假比你?

大宅

chrisicy 發表於 16-12-6 03:24
我睇果個e生冇開藥比我呀只係叫我放鬆啲同埋休息 你睇邊個e生?有冇開假比你?
...

靳嘉仁呀,我無叫佢開假呀

大宅

chrisicy 發表於 16-12-6 00:45
你都係10幾week?
我好擔心呀

係呀,我都係17w

別墅

chrisicy 發表於 16-12-5 22:22
我依家17週6
由大約8 ,9week開始訓係到都會摸到個肚對落少少會間唔中硬左一舊野 要打側個人先會消失 間中 ...

產檢時check下子宮頸長度。

我都間中宮縮,醫生開咗藥比我看門口。

大宅

Tingting1205 發表於 16-12-6 00:58
我而家13週幾,12週開始都係咁,一痾完小便就縮埋一舊,醫生話有機會早產或流產,開醫放鬆子宮藥,但話食左 ...
adalat Or volmax? 我好早4-5個月左右已宮縮尤其晚上,醫生開adalat毎日吃,keep住check子宮頸長,但我自己時食時不吃因為怕影響bb,之後再頻密,甘就乖乖一日吃2次adalat 再加volmax口覆!both medications 我冇乜大不適感!
之後我覺得好似少了宮縮,自己減1天一次!
點知之後終於32週多D子宮頸1星期短了1cm多,胎頭已低,立即入院安胎吊薬至35週多生
所以最好問清楚,照醫生說話食!及keep住產檢

男爵府

我現在15週 昨天覺得小腹好聚同好漲有些小壓迫感 請問是否官宿?

複式洋房

SusanTam 發表於 16-12-6 12:31
adalat Or volmax? 我好早4-5個月左右已宮縮尤其晚上,醫生開adalat毎日吃,keep住check子宮頸長,但我自己時 ...

你睇邊個e生架?
你果時除左宮縮 會唔會肚痛?
唔知係咪心理作用呢 我有時行多幾步都覺得要坐下先舒服 好似個肚好“聚”好 墮咁
我book左聽日睇高e生 希望佢肯幫我度長度同開藥比我啦。。咁我會放心d。。我15week果時睇第個e生 佢好似唔係好想幫我度咁 又話咁早度唔準 又話通常18-20week先會度。。。

複式洋房

yoyocandy 發表於 16-12-6 12:49
我現在15週 昨天覺得小腹好聚同好漲有些小壓迫感 請問是否官宿?

我係會摸到個肚或度個肚落少少有舊野硬左 少少突起

男爵府

chrisicy 發表於 16-12-6 13:10
我係會摸到個肚或度個肚落少少有舊野硬左 少少突起

明白 吾該你

大宅

chrisicy 發表於 16-12-6 13:09
你睇邊個e生架?
唔知係咪心理作用呢 我有時行多幾步都覺得要坐下先舒服 好似 ...

抱歉我的主診醫生已經不收新症,我不開名了,其實我當時自己再求安心、再出去找另一位醫生毎2星期测宮縮及度長度!仁安荃灣診所張耀昌醫生! 他不錯的!但不知他肯不肯開藥!但一定肯度長度!他给了我很多信心!
我有時太密宮縮及大力,會有小小肚痛跟住肚or

宮縮時最好立即坐下休息下!我宮縮時肚會硬及凸起!

我又真係20多週後才度長度

總之太频繁宮縮要注意!

大宅

chrisicy 發表於 16-12-6 13:09
你睇邊個e生架?
唔知係咪心理作用呢 我有時行多幾步都覺得要坐下先舒服 好似 ...

FYI-我6/7個月時宮縮時肚會凸尖起硬左之後鬆番

別墅

宮縮頻繁,加痛要特別注意,因為我就係甘我無佐我仔仔。我醫生叫我下次有,就要mon住度宮頸長度,宮縮頻繁就一定要即刻返去睇佢。睇公立幫唔到手,因為冇藥開

複式洋房

BB辣 發表於 16-12-6 14:11
宮縮頻繁,加痛要特別注意,因為我就係甘我無佐我仔仔。我醫生叫我下次有,就要mon住度宮頸長度,宮縮頻繁 ...

唔好意思 sorry介唔介意講下你係幾多week冇左架?
我好擔心會發生呀不過我依2個星期多數都係坐同訓 希望可以順利啦。。。
不過病假就尼完 就尼要返工

複式洋房

BB辣 發表於 16-12-6 14:11
宮縮頻繁,加痛要特別注意,因為我就係甘我無佐我仔仔。我醫生叫我下次有,就要mon住度宮頸長度,宮縮頻繁 ...

唔好意思 我睇返你之前啲post 你好似係睇婦健 唔知係唔係?係冇左bb之前佢地照超聲波有冇見到咩異樣?

首頁

尾頁

跳至