在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

現況:小朋友4歲今年k2.工人姐姐湊。工作穩定已做了7年,收入ok. 不用ot. 朝9晚六冇ot. 不過冇得升而身邊朋友個個升晒。近家,不用跑數
新工: 比依家人工多15%。朝845晚6:30。會忙可能ot. 大公司。有得升

新工前景好不過可能小左時間照顧小朋友。舊工易做但一定冇得升,所以吾知點好。救大家救命!

大宅

回覆樓主:

多15%加埋可能ot, 其實即搵緊ot 錢,小朋友k2, 要準備升小一,要多投放時間落去, 我會以穩定行先, 除新工係升職加薪另計。
我小朋友都k2, 我都想搵多個錢但唔敢博, 寧願返份可控制的工,多d 幫小朋友準備,因為係15分家長

cwmanna    發表於 17-9-12 09:52
wcpcelia    發表於 17-9-11 11:49

象牙宮

yyycheng 發表於 17-9-10 01:02
現況:小朋友4歲今年k2.工人姐姐湊。工作穩定已做了7年,收入ok. 不用ot. 朝9晚六冇ot. 不過冇得升而身邊朋 ...

收入多了.... 帶來直接得益是什么?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

julilee 發表於 17-9-10 01:26
多15%加埋可能ot, 其實即搵緊ot 錢,小朋友k2, 要準備升小一,要多投放時間落去, 我會以穩定行先, 除新工 ...

所以內心考慮好多,來緊一年我哋要去搵學校同面試,應該要請好多假期,都怕新公司未必放假比我。

大宅

333s 發表於 17-9-10 09:33
收入多了.... 帶來直接得益是什么?

其實家中冇經濟負擔。只是這次是一個很好升職機會,和對自己工作能力一個肯定。

象牙宮

yyycheng 發表於 17-9-10 10:40
其實家中冇經濟負擔。只是這次是一個很好升職機會,和對自己工作能力一個肯定。
...

那轉工吧。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

yyycheng 發表於 17-9-10 10:38
所以內心考慮好多,來緊一年我哋要去搵學校同面試,應該要請好多假期,都怕新公司未必放假比我。
...

既然宜家無得升,
我係你會take risk 轉新工,因為係大公司。

男爵府

現況:小朋友4歲今年k2.工人姐姐湊。工作穩定已做了7年,收入ok. 不用ot. 朝9晚六冇ot. 不過冇得升而身邊朋 ...

升職係未真係對自己咁重要先? 對我嚟講, 生仔後, 只想搵份穩穩定定, 無乜壓力, 準時收工既工。

PR15    發表於 17-9-12 15:33

大宅

julilee 發表於 17-9-10 01:26
多15%加埋可能ot, 其實即搵緊ot 錢,小朋友k2, 要準備升小一,要多投放時間落去, 我會以穩定行先, 除新工 ...

因為系升職加薪。

珍珠宮

長琦良美 發表於 17-9-10 12:18
升職係未真係對自己咁重要先? 對我嚟講, 生仔後, 只想搵份穩穩定定, 無乜壓力, 準時收工既工。
...

男爵府

辛苦工作都係想家庭幸福生活美滿, 應以家庭利益行先, 唔止小朋友, 仲有老公呢~

你小朋友咁細, 相信你亦年輕, 我覺得...工幾時都有得轉

子爵府

我唔會轉,尤其近屋企

男爵府

畀面勳章

考慮吓自己年齡和性格是否可承受突然轉變的大壓力,再加上照顧家庭,要知道健康比起升職加薪為重要,了解吓新職位是否流動性很大,如覺得自己可承擔一切就去馬﹗

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

早幾個月, 我同你一樣.

我係因為唔想留係舊公司, 先搵份新工.

到我搵到份新工, 人工高咗, 福利好咗, 有機會升職.
但返工車程遠咗, 要加班, 個人就 1516,
最後, 舊老闆加人工比我, 所以留係舊公司.

但我好後悔, 因為舊公司令到我想走既問題,
根本解決唔到....

你細心諗下. 要點揀.

別墅

回覆樓主:

咁要睇下你追求d乜野,我生左bb後,只想準時收工,飛奔返去見囝囝,可惜我份工成日要OT. 如你做開份工可準時走人,你轉工會好唔習慣,新工壓力又可能大d, 可能得不償失。

瑪瑙宮

比我會揀不用 OT, 容易請假的. 我唔會揀長工時, 要出差的工. 我咁揀, 當然有得就有失.

大宅

Valais 發表於 17-9-11 11:34
早幾個月, 我同你一樣.

我係因為唔想留係舊公司, 先搵份新工.

你老板米知你有離心,會吾會都差左對你?

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yyycheng 發表於 17-9-11 16:18
你老板米知你有離心,會吾會都差左對你?

唔係, 我老板人人好好

只係我上司唔係好體會到做人父母既問題.

男爵府

其實我的情況和你差不多,我選擇留低,準時放工對我來講太重要

民房

回覆樓主

我同你case差唔多
轉左去listed co
要求高左、忙左同壓力大左
適應中

有機會,後生唔博幾時博

如果呢年係好critical要選學校咪等多一年lor
睇下job ad、砌下cv warm up自己

首頁

尾頁