婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我同99住,我老公九代單傳,人人都將希望放系我身上,可惜我本來就晚婚,加埋上年小產過一次就再無著落了。今年我媽主動向男家提出不如做試管盡快生翻一個啦,我99當初唔系好願意,一來要洗十幾萬重唔系包得,二來我老公怕我比自己壓力大,一直都推。直到前幾日,我99同老公傾好決定做ivf,我老公怕再唔生就無機會了。依家我未做都已經感受到好大壓力,原因一定來自老人家的希望,上一代唔明白年過40就算比左錢都只得30%成功率。我老公就好直接,如果唔想做就直接推,我問心系想生的,就系怕將來唔成功,留下同奶奶相處的禍根!

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

盡快試下先了~

子爵府

回覆 ann520 的帖子

放鬆啲,我都做過IVF,明白一定有壓力,但唔試就咩機會都無,最緊要係你同老公都清楚唔包成功。

水晶宮

回覆樓主:

1.點解做唔做IVF 係同阿媽同奶奶商量?!
2.同埋你九代單傳,做唔做 IVF都係咁大壓力㗎喇,做咗都唔得叫做好交代。
3.大把人4 字頭生,我身邊好多包括我自己。唔使刻意放大自己歲數。

男爵府

我有朋友經醫生轉介去威爾斯排期睇不育科,聽佢講排左1年就到佢做ivf,萬幾蚊。

男爵府

siugocandy 發表於 21-2-26 19:26
我有朋友經醫生轉介去威爾斯排期睇不育科,聽佢講排左1年就到佢做ivf,萬幾蚊。

...

年過35,政府醫院不接受的,因為成功機率低,要私家做!

男爵府

ZetaGundam 發表於 21-2-26 19:37
年過35,政府醫院不接受的,因為成功機率低,要私家做!

我朋友35歲排,過左年齡就唔清楚了

子爵府

宜家咩年代!生唔生小朋友自己兩公婆可以決定,點解要自己阿媽同奶奶去決定!
定係男家好有錢,九代單傳咁嚴重有好多錢分

男爵府

ann520 發表於 21-2-26 16:26
我同99住,我老公九代單傳,人人都將希望放系我身上,可惜我本來就晚婚,加埋上年小產過一次就再無著落了。 ...

每個做IVF 既夫妻其實都大壓力,you're not alone。同朋友傾訴吓。但如果你自己都想生既點解唔試?一路驚只會更加冇,正面啲。有IVF 做好過幾十年前連IVF 都冇得做,全部靠自己。

男爵府

即係 ivf 要包生仔你先肯做?

既然你咁 concern 年齡,自然又好 ivf 又好,越遲只會啲卵越唔靚,身體狀況越不比年輕時

別墅

honeybid2 發表於 21-2-26 21:22
每個做IVF 既夫妻其實都大壓力,you're not alone。同朋友傾訴吓。但如果你自己都想生既點解唔試?一路驚 ...

多謝你的正能量,我會積極面對!

別墅

uckukuku 發表於 21-2-26 21:34
即係 ivf 要包生仔你先肯做?

既然你咁 concern 年齡,自然又好 ivf 又好,越遲只會啲卵越唔靚,身體狀況 ...

明白的,我下星期會預約了解!

別墅

popolun 發表於 21-2-26 21:19
宜家咩年代!生唔生小朋友自己兩公婆可以決定,點解要自己阿媽同奶奶去決定!
定係男家好有錢,九代單傳咁 ...

主要我身邊朋友做左唔成功,壓力大又大,女方又受好多苦,我老公就一直反對做ivf,但我奶奶以為系錢的問題,佢話佢出錢,點都想我地去試一次,所以我老公就提出得唔得都好,做一次!

別墅

Nbs 發表於 21-2-26 17:43
1.點解做唔做IVF 係同阿媽同奶奶商量?!
2.同埋你九代單傳,做唔做 IVF都係咁大壓力㗎喇,做咗都唔得叫做好 ...

我明白的,我會下個星期打去了解!

別墅

HOPEFORBB 發表於 21-2-26 17:27
回覆 ann520 的帖子

放鬆啲,我都做過IVF,明白一定有壓力,但唔試就咩機會都無,最緊要係你同老公都清楚 ...

嗯,我會盡力一試!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

隨離生仔版做IVF 之前做足功課增加效益, 建議JM 去睇下做功課!
另外, JM 提到4X歲, 講真, 我5知你們經濟係點, 而家生件野出來, 真係要考慮好多野
我同屋係獨仔,佢阿媽問我們做乜5生, 同屋回佢一句「係米你養?」收佢皮。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

大宅

我同99住,我老公九代單傳,人人都將希望放系我身上,可惜我本來就晚婚,加埋上年小產過一次就再無著落了。 ...

試下啦,盡左力就無悔

cathngai    發表於 21-2-27 23:10

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

你如果真係想同老公生, 就要快手....

另外, 如果年40可以去台灣做, 可以考慮借卵, 成功機會大好多....但個BB你無份. (但好似話懷孕因為血脈相連, 個BB會慢慢似你), 好處唔駛領養咁多手續, 仲有係你老公的血脈.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

別墅

Manwah 發表於 21-3-1 14:57
你如果真係想同老公生, 就要快手....

另外, 如果年40可以去台灣做, 可以考慮借卵, 成功機會大好多....但 ...

我老公接受唔到,佢連人工都傾左好耐先決定去做,佢有冇BB都可以,只系屋企希望我地生翻一個

大宅

ann520 發表於 21-2-26 21:49
嗯,我會盡力一試!

點都好 祝你成功

首頁

尾頁

跳至