婦女醫護

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

因卵巢有良性水瘤(5cm)及子宮有肌瘤(2.5cm), 本人已更了年收了經,所以醫生建議全部切除。想請問有冇JM有類似情況,我睇開個醫生話開刀做,他不做微創,說開刀風險較細。
另外,全部切除,會有什麼後遺症呢?
如果,唔做手術,定期檢查mon 住,可以嗎?

大宅

回覆樓主:

我都是有個5cm水瘤,睇過2位醫生都可做微創,下星期会入院做手術,建議你可睇多位醫生。可pm了解

複式洋房

Mius0403 發表於 21-5-21 11:22
因卵巢有良性水瘤(5cm)及子宮有肌瘤(2.5cm), 本人已更了年收了經,所以醫生建議全部切除。想請問有冇JM有 ...

要睇停經後水瘤及肌瘤有無再變大,如果再變大要做手術,因為會壓住其他器官引致尿頻等不適,如果醫生都建議做就,不如後生D做復元得快D。
我的子宫肌瘤10cm都做到微創,主要睇醫生經驗,如果醫生經驗不夠,係有機會做到中途要轉返開大刀的。
你已經過了更年期,基本上雌激素都會逐步下降,全切應無太大的後遺症。如果未停經就要擔心無左卵巢會直接進入更年期。

大宅

ccmak2009 發表於 21-5-22 14:15
要睇停經後水瘤及肌瘤有無再變大,如果再變大要做手術,因為會壓住其他器官引致尿頻等不適,如果醫生都建 ...

上網睇到有啲資訊話全切會導致失禁,有這可能嗎?

複式洋房

Mius0403 發表於 21-5-30 08:45
上網睇到有啲資訊話全切會導致失禁,有這可能嗎?

做手術前的手術同意書會寫這個可能性,不過醫生話極少可能發生。當然實際情況要問返醫生。

大宅

ccmak2009 發表於 21-5-30 09:11
做手術前的手術同意書會寫這個可能性,不過醫生話極少可能發生。當然實際情況要問返醫生。
...

請問有冇JM做過全切的,可分享術後的情況嗎?

大宅

Mius0403 發表於 21-5-30 10:05

上年7月做左全切,保留卵巢,現在身體比以前還好,因為無再大量流M, 沒有失禁,你仲有咩想知?

複式洋房

Mius0403 發表於 21-5-30 10:05

去年做完全切保留卵巢,做完手術後大致上無什麽不適,仲無左貧血,尿頻和腹漲。

大宅

20101028 發表於 21-5-30 11:17
上年7月做左全切,保留卵巢,現在身體比以前還好,因為無再大量流M, 沒有失禁,你仲有咩想知?
...

謝謝分享,因我已收經,沒有月經貧血的煩惱,因之前身體做過不同的手術,都幾傷元氣,所以取向唔想做手術,除了想知做手術有否後遺症外,還想知唔做手術,定期觀察住,又得唔得呢?

大宅

ccmak2009 發表於 21-5-30 13:17
去年做完全切保留卵巢,做完手術後大致上無什麽不適,仲無左貧血,尿頻和腹漲。
...

謝謝分享

大宅

Mius0403 發表於 21-5-30 14:47
謝謝分享,因我已收經,沒有月經貧血的煩惱,因之前身體做過不同的手術,都幾傷元氣,所以取向唔想做手術 ...

如果問可吾可以定期觀察住,真係要問醫生,而你情況,醫生有冇話可以做微創呢?如果微創,真係對身體無咁傷身。我自己做完手術無後遺症,仲無左尿頻,自己身體除了多左一條疤痕,無其他不同,反而少左將來出現其他的問題或擔心,我覺得你想觀察住,真係要問醫生呀

大宅

20101028 發表於 21-5-30 15:49
如果問可吾可以定期觀察住,真係要問醫生,而你情況,醫生有冇話可以做微創呢?如果微創,真係對身體無咁 ...

謝謝分享,我今個星期睇第二個醫,會問問醫生有關情況的。謝謝。

公爵府

ccmak2009 發表於 21-5-22 14:15
要睇停經後水瘤及肌瘤有無再變大,如果再變大要做手術,因為會壓住其他器官引致尿頻等不適,如果醫生都建 ...

我有子宮肌瘤要開刀,切埋子宮,卵巢冇事,但醫生建議切埋卵巢,防止日後cancer!
但我未收經,4X歲,求意見

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-4 21:42
我有子宮肌瘤要開刀,切埋子宮,卵巢冇事,但醫生建議切埋卵巢,防止日後cancer!
但我未收經,4X歲,求意 ...

切埋卵巢的確可以預防卵巢癌,但同時也會馬上進入更年期。請問你家族是否有其他成員有子宮或卵巢cancer?

公爵府

ccmak2009 發表於 21-6-4 23:26
切埋卵巢的確可以預防卵巢癌,但同時也會馬上進入更年期。請問你家族是否有其他成員有子宮或卵巢cancer?
...
暫時沒有家族成員有子宮癌及卵巢癌

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-4 23:50
暫時沒有家族成員有子宮癌及卵巢癌

咁你不妨問清楚醫生建議你切埋卵巢的原因,又或者睇多個醫生。
我做手術前都睇左2個婦科。

公爵府

ccmak2009 發表於 21-6-4 23:59
咁你不妨問清楚醫生建議你切埋卵巢的原因,又或者睇多個醫生。
我做手術前都睇左2個婦科。
...
我巳睇咗3個醫生

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-5 00:22
我巳睇咗3個醫生

咁醫生有無解釋點解要你切埋卵巢?
3個醫生都要你切埋卵巢?
其實我身邊都有人切過卵巢,就算無生育需要,可以唔切就梗係最好唔切。但你見Angelina Jolie切左卵巢都仲好靚,咁如果實際上有醫生覺得你有卵巢病變的風險需要切埋卵巢,好似又唔駛太驚既...
切埋卵巢的壞處是馬上進入更年期,但據醫生說可以食低劑量荷爾蒙抒緩。
我做手術前打假收經針(以縮細肌瘤)經歷過一次近似更年期的感覺,會有半夜熱醒的情況,不過做完手術過左藥效已經沒有這個症狀。

複式洋房

littlehoneymum 發表於 21-6-5 00:22
我巳睇咗3個醫生

另外一個可能性是你的肌瘤長得很近卵巢,如在手術過程中發現有黏連是有機會令卵巢受損而無法保留卵巢。手術同意書中會有寫這個可能性。

公爵府

ccmak2009 發表於 21-6-5 09:32

咁醫生有無解釋點解要你切埋卵巢?

我卵巢應該冇事,係只有一個醫生想我切埋卵巢,佢話呢好多人幾年後卵巢又有事,或者會生瘤;到時又再開刀,都會大傷元氣,不如一次過切埋,防止日後有事
我4X,仍未收經,唔知點算 ?

我只係諗住切子宮同子宮肌瘤,冇諗過醫生咁建議,所以好愕然,唔知點算好

首頁
12345...8

尾頁

跳至