自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

6月就死約滿lar....一家4口加埋搵2萬蚊,亞媽c6返工返灣仔,自己就part time就九龍灣,上午湊女。
而家住旺角舊樓,女就大,想租大d....同而家o個邊包租婆一定加租.....
唉....出邊野野都萬幾蚊....如果2萬蚊用左1萬租屋,真係無$駛.....
唔通真係全家搬天水圍??車$又咪o係度,仲有時間呢??
c6已經放7點幾8點...
公屋又有排都未排到。
政府幾時幫下我地呢d人呀

大宅

畀面勳章

其實你搬元朗都ok吖 3-4千蚊都租到7xx呎3房,不過係村屋

慳左既錢你又唔駛做pt,同埋元朗出去唔係遠,你搵d近西鐵既,去邊都方便呀~

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

屯門有96x巴士去灣仔好快架
可以想想
你一家3個人做嘢得2萬蚊入息? 好少喎

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

你地是否等上公屋?

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

其實天水圍都好住 ~灣仔返天水圍 都係9個字車咋 ~咪係車度訓囉 (我以前都咁)
咁點解你唔~同99一齊住呀 ??慳好多 和

大宅

好媽媽勳章

同99不和。大肚時趕鬼左我走。唉...我之前o係婆媳關係都講過下。
主要係c6搵得唔多lor,大學畢業都搵唔到1萬蚊。
又唔止兩萬,兩萬幾la。都係緊緊夠用。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

香港地,,,唉..有人無屋住...有屋無人住...

大宅

好媽媽勳章

係呀....我地一家3口等緊公屋。
3-4年倒有gar lar....唔知d租再係咁升頂唔頂到呢
生活就唔大問題,但再係咁加租法....都唔知頂到幾時。
亞媽有份比一份租...唔肯住村屋。

大宅

MommyPanel勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

你簽2年, 1年生, 1年死

死約完左唔等如包租婆可以即加租, 係都要等第二年既合約完左先可以, 你問下人先啦,

另外, 你申請左公屋有多耐, 一般都要4-6年啦...
要平屋, 租唐樓啦...行多d身體又要
東區近Quarry Bay都有d係6000-7000左右, 都有700呎

希望幫到你啦 !!

原帖由 chungtwsam 於 10-5-8 23:24 發表
6月就死約滿lar....一家4口加埋搵2萬蚊,亞媽c6返工返灣仔,自己就part time就九龍灣,上午湊女。
而家住旺角舊樓,女就大,想租大d....同而家o個邊包租婆一定加租.....
唉....出邊野野都萬幾蚊....如果2萬蚊用左1萬租屋,真係無 ...

大宅

回覆 6# chungtwsam 的文章

點解你一家3口申請公屋 , 入息可以2萬幾??
我一家4口入息上限都係1萬5千wor ???

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 prettycutemama 於 10-5-9 01:36 發表
你簽2年, 1年生, 1年死

死約完左唔等如包租婆可以即加租, 係都要等第二年既合約完左先可以, 你問下人先啦,

另外, 你申請左公屋有多耐, 一般都要4-6年啦...
要平屋, 租唐樓啦...行多d身體又要
東區近Quarry Bay都有 ...

即使租約寫明二年內不可加租, 但死約一過, 業主可以同租客立過份新約加租, 如租客唔肯佢可以叫你搬.
而家租金高企, 隨時加到20%, 佢再放租比埋地產佣金都仲有著數, 所以我覺得業主多數會加租.

大宅

好媽媽勳章

唔同亞媽一齊申請。
C6+我+亞囡唔過限額。
有樓時亞媽都退休
等我去睇下QURRY BAY先我都唔知有D咁平。
THX

子爵府

馬死落地行!
要租平d又大d的話,
一係住村屋,一係住唐樓!
最慘唐樓真係行得好金~
所以如果我會揀住村屋!
起碼四四正正,空氣都清新d!

沙田d村屋都唔差~
不過你而家租開幾大幾錢?
我都有朋友做開旺角可以問下佢~
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

子爵府

原帖由 chungtwsam 於 10-5-9 01:56 發表
唔同亞媽一齊申請。
C6+我+亞囡唔過限額。
有樓時亞媽都退休
等我去睇下QURRY BAY先我都唔知有D咁平。
THX

住香港島呢邊電費身貴一倍!
我叫葉比比,英文名叫Tristin Ip!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

原帖由 newbiee 於 10-5-9 01:53 發表

即使租約寫明二年內不可加租, 但死約一過, 業主可以同租客立過份新約加租, 如租客唔肯佢可以叫你搬.
而家租金高企, 隨時加到20%, 佢再放租比埋地產佣金都仲有著數, 所以我覺得業主多數會加租. ...

而家咁o既樓市一定加啦..
我之前住元朗近yaho2期...
個新業主連租約買左...
因為死約已經完左..一加就加40%丫..
真係睬佢都有問題丫....

Karl  was born on 9th Oct 2009   Lok was born on 29th jun 2011

22:18   48cm long                         18:31   50cm long

等待驗證會員

唉, 我張租約下個月都滿, 住緊呢度幾吊腳, 阿仔返學好麻煩, 而家都煩緊揾屋搬, 真係好煩呀 !

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

旺角當然貴少少~
試下太子或者深水步D舊樓~

珍珠宮

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 蝸牛之之 於 10-5-9 12:32 AM 發表
其實你搬元朗都ok吖 3-4千蚊都租到7xx呎3房,不過係村屋

慳左既錢你又唔駛做pt,同埋元朗出去唔係遠,你搵d近西鐵既,去邊都方便呀~

元朗大棠個 d 好樣小小一年前都開你4千尾5千... 而家都唔知得唔得..... 3-4千很遠好入個 d 都有可能得

大宅

好媽媽勳章

原帖由 seaman1982 於 10-5-9 10:21 發表
旺角當然貴少少~
試下太子或者深水步D舊樓~

試下, 紅磡、土瓜灣、九龍城、新蒲崗 一帶舊樓.....

大宅

一係租元朗啦!平租啲村屋二房個啲都係三千蚊到。

首頁

尾頁

跳至