自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

光顧茶餐廳無人招呼 離開被追茶錢
未飲茶要找數 婦扑頭傷人
【本報訊】一名女子昨光顧旺角一間茶餐廳,因不滿夥計招呼不周離開,卻被追討兩杯清茶的茶錢。雙方發生爭執,混亂中茶餐廳女東主被扑頭受傷。涉嫌傷人的女子亦仆倒地上,兩人需送院治理。警方拘捕涉傷人的女子。
記者:譚健文

被捕女子 47歲姓黃,現場旺角弼街 47號地下的金華冰廳,馳名食品是「菠蘿油」。昨日中午 12時許,黃婦與其 60歲姓楊前夫到該茶餐廳午膳,由於正值午市繁忙時間,茶餐廳坐滿顧客。黃婦與前夫找到座位坐下,夥計放下兩杯清茶便離開。

「冇食嘢 找乜嘢數」
據稱,黃婦二人看過餐牌,多次揮手呼喚夥計前來落單,卻無人理會,令他們非常不滿,於是選擇離去光顧其他食肆。
但當兩人離座行出門口之際,夥計追出指他們沒有「找數」,黃婦怒斥:「我冇食嘢,找乜嘢數?」夥計指兩杯茶也要「畀錢」,黃婦指摘夥計招呼不周,並指他們並沒有飲過茶,堅拒支付茶錢。茶餐廳 58歲姓方女東主加入罵戰,雙方僵持不下。
其間,黃婦不再爭論逕自離開,但被女東主阻止,有人情緒激動拿起一支行山杖向女東主頭部扑去,之後企圖逃走,卻失足跌倒地上,兩女同告受傷。
警方接報到場將兩人送院治理,黃婦涉嫌傷人被捕。

該茶餐廳沒有標明清茶的價錢,亦沒有「淨飲雙計」字眼,夥計不肯透露兩杯茶收費多少,只對記者稱:「小事嚟啫。」

香港餐務管理協會主席楊位醒指出,茶餐廳收顧客茶錢的做法不妥,「喺大家樂攞杯水飲,都唔使畀錢啦!」現時餐飲業生意難做,絕大多數餐廳也不會收茶錢,即使酒樓有顧客開茶後因事離開,酒樓亦不會追收茶錢,通常是大事化小以免得失客人,「嘈起上嚟影響到門面,損失嘅都係自己。」
律師梁永鏗指出,光顧茶餐廳時,夥計一般都會放下一杯茶,但沒有明碼實價,寫明清茶的價錢;在合約法上,茶餐廳與顧客沒有協議,「我冇叫(茶),你放低(茶),好難要我畀錢。」

我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

咪係,俾著我無人招呼我都會走同一定唔會俾茶錢,最多報警!

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

去過...好旺要係門口等位,招呼麻麻

大宅

好媽媽勳章

乜茶餐廰d茶要比錢咖咩
叫幾次都唔應人咁冇癮, 系我都走la~~~:;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我老公嗰日睇到哩段報導, 又係話俾着佢都唔會俾茶錢, 冇招呼令到個客走, 係茶餐廳唔啱, 佢哋仲好意思追出門口攞茶錢, 係茶餐廳唔啱.

男爵府

畀面勳章

個食客又冇話要茶,係個伙記自己放係枱度之嘛,又冇標明價錢,佢話淨飲十蚊杯都得架啦,呢d係明屈啦。

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

事主個一刻應該報警... 依家就慘啦! 仲要比人告番轉頭! 唉...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

事主係咁應該報警,真係唔好打人啊....
緣是天意,份是人為,有緣相遇者,珍惜緣份的來臨

子爵府

好媽媽勳章

與客爭執被毆女東叫寃 2010年05月08日
  • (2人)
  • 瀏覽人次:8,300
  • 回應:0

生果日報又令一版本喎 【本報訊】旺角弼街金華冰廳前午發生的行山杖女食客大鬧茶餐廳事件,事後引起茶客議論紛紛。該茶餐廳女東主陳太指出,當日中午與女食客同行的男子,叫了兩個共值 52元的餐。她指,夥計已很迅速將飯餸端上,奈何女方嫌夥計沒有及時放下兩杯清水,即大聲呼喝同行男子要立即離開。

飯餸已上應付款
她形容,該女食客脾氣猛烈,但既然飯餸已送上,吃與不吃亦應該先行付款,雙方並非僅因淨飲清茶而起爭論。事發於前日中午 12時許,一名姓黃婦人( 47歲)與 60歲姓楊前夫到該茶餐廳午膳時與職員起爭論,黃涉嫌以手杖擊傷餐廳女東主。

大宅

我琴日去旺角金太郎食飯佢都收左我2杯茶$2= ="
我個FD話早知唔飲佢..第一次食日本野比人收茶錢

大宅

好媽媽勳章

子爵府

原帖由 toto8 於 10-5-9 10:47 發表
個食客又冇話要茶,係個伙記自己放係枱度之嘛,又冇標明價錢,佢話淨飲十蚊杯都得架啦,呢d係明屈啦。

銅鑼灣茶餐廳淨飲要十蚊杯,下午4時我和囝囝(8歲)去到叫了一份有麵有飲品共三十幾元,伙記話我淨飲十蚊杯,要求我要叫飲品,我話已經有飲品可以叫多士嗎???下午茶時段要$46,

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 sababy 於 10-5-9 11:39 發表

銅鑼灣茶餐廳淨飲要十蚊杯,下午4時我和囝囝(8歲)去到叫了一份有麵有飲品共三十幾元,伙記話我淨飲十蚊杯,要求我要叫飲品,我話已經有飲品可以叫多士嗎???下午茶時段要$46, ...

咁都得,邊間阿?

複式洋房

去開呢間餐廳既都知佢地係串架喇, 都唔憂做, 一坐低個伙計已經整杯水然後企係你身邊等落單,食完想坐多陣佢又執又抺檯要催你走咁, 有次同個朋友去, 食完坐陣傾計, 都比的伙計望到實, 臨走時重比佢地串, 話姐姐仔擦唇膏喇

王國長老

王國長老

原帖由 chunheimama 於 10-5-9 11:13 發表
與客爭執被毆女東叫寃 2010年05月08日
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/images/art/rating_star_rated_half_l.gifhttp://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/images/art/rating_star_rated_ha ...

好難相信食物都黎左, 會為兩杯水未拎到黎咁發爛渣. 一般人都係一路食, 一路催佢拎茶/水啦.

我自己就唔信個老闆娘.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

男爵府

原帖由 小路 於 10-5-9 10:38 發表
咪係,俾著我無人招呼我都會走同一定唔會俾茶錢,最多報警!

贊成

子爵府

好媽媽勳章

冇野食唔洗~冇可能

大宅

原帖由 edea 於 10-5-9 12:40 發表

好難相信食物都黎左, 會為兩杯水未拎到黎咁發爛渣. 一般人都係一路食, 一路催佢拎茶/水啦.

我自己就唔信個老闆娘.

我都唔信老闆娘, 因為第一日訪問d伙記問佢地點解剩飲要俾錢,要幾錢? d伙記答唔出, 只係話"小事啫"

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 edea 於 10-5-9 10:26 發表
光顧茶餐廳無人招呼 離開被追茶錢
未飲茶要找數 婦扑頭傷人
【本報訊】一名女子昨光顧旺角一間茶餐廳,因不滿夥計招呼不周離開,卻被追討兩杯清茶的茶錢。雙方發生爭執,混亂中茶餐廳女東主被扑頭受傷。涉嫌傷人的女子亦 ...
比我都走啦, 仲要比茶錢, 佢short架 !

不過, 事主又唔駛打人下化, 報警咪得囉

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

子爵府

回覆 2# 小路 的文章

比我都唔會比,最多報警,佢係衰在打人

首頁

尾頁

跳至