自由講場

跳至

首頁
12345...70

尾頁

大宅

[size=xx-small](原文廢話)電腦白痴要做個網頁, 想將d狗C垃圾碎料, 執埋一堆.

HTML大概概念我明白嘞, 但係我應該點開始呢?

a. 就0甘响Words度打晒d星球語言出嚟, 攪掂晒成篇先申請個網上空間寄存? 0甘點preview? 點知道自己打嗰堆"語言"係work同arm心水?

b. 先download D 製網program, 例如frontpage, dreamweaver至開始? <-- 我唔知係乜, 不過d人話要用嚟做網頁, 如果要, 0甘又用邊個software好d呢?

我要有好嘅開始! 因為我老公問我成日上網做乜, 又唔執屋. 所以我要唔聲唔聲, 嚇佢一驚, 等佢知我唔係嘢少. (佢電腦仲低能過我, 我做到網頁佢一定崇拜我! )

請各位姊妹相助! 我已經温咗兩日haileymama個網, 但係就行唔出第一步!

[size=medium]以下我盡量集合各位姊妹提供嘅網址, 等大家方便d揾, 如有錯漏加減, 請PM通知我. 些些各位:

[size=medium]1.
温情網頁尊貴範本,
雲的孩子都在跳舞 提供.(阿雲有5年Frontpage制網實戰經驗, 大家知訂請教佢嘞.)
(P.1)

[size=medium]2.
babyhome適合初學者.易學簡單,只需將素材copy便可以.由catcatchong提供.
(P.1)

[size=medium]3.
WRETCH! - 免費網誌,
有留言板,相簿,音樂或用自己HTML放音樂,
剪剪貼貼改改, 簡單而款式多,可改至自己個人風格.
由野蠻仔提供
(P.2, HarryMaMa附和 P.4)

附例一 (P.2)
附例二 (P.2)
選好格式,自己改顏色,字型及圖片.
用家野蠻仔覺得制網及更改內容也方便快捷.

另外野蠻仔建議: 若以人手打造網頁, 用記事本仍有困難的地方, 可用HTMLABC MFC application ,HTML專門排版程式,
可即時預覽結果作修改,不用為行與行間隔問題而煩惱.
"HTMLABC MFC application"可去download.com DL, 用MSN的話, 若有需要,她也可send給大家. (P.4)

[size=medium]4.
Dreamweaver 教學 , 由nsf提供.
(P.2)

Macromedia Dreamweaver MX 繁體中文試用版 可到pchome online或此處下載.

[size=medium]5.
傲楓小築 , 小草學做網頁是在此網打html碼開始,網內教學一步步,學成後到其他網站攪花臣。
由小草提供建網得道升仙秘CUP. html碼方面問題,小草樂意撫盲.
(P.2)

[size=medium]6. 何家公雞何家猜, 何家母雞(haileymama)乜都有 . BK友學做網, 點少得haileymama個私房網. BK一上唔到, 就要去果度行下, 攞下料.(追住haileymama就揾到佢個網.)
-地下寮室 - 提供建網概念, 初學者起步guide.
-阿盛網站 - 製網素材極多.

[size=medium]7. 亞FA寶貴經驗 :-
a. 上地球村,勿做快攻手.
b. 上haileymama網搵到"地下寮屋", 逐個STEP學.
c. 用"記事部",跟"地下寮屋"個步驟打html碼.隨後上傳到地球村為所欲為.
d. 理解點綴方法後,到"阿盛網站"內加背景及圖.
(亞FA TIPS: "地下寮屋"所教既要您自己打."阿盛網站"入面D料可以COPY.) (P.2)

[size=medium]8. 哲平阿四- 貓阿四 提供參考精心創作私人網頁範本.做左個網頁,不用software, 上台灣一網頁登記做免費網頁.只用寫html語法,便會作出一些靚圖, 自學. (P.3)

[size=medium]9.制網教學 , 由lingtung杖義提供. (P.4)

[size=medium]10. 軟體大學 , 由ms_mon提供. 裡面有很裡面有很多軟件使用教學.
( 按選單裡的網路軟體學院--> 再選 Dreamweaverage / Frontpage等等.)
ms_mon有數年制網經驗(半個電腦人), 此網是她做網頁的啟蒙老師.
(P.9)

[size=medium]11. 整圖迷,入黎喇喂! - 姊妹主題, 緊要有個Link啦!

[閃圖&閃字上傳到BK(由亞FA提供):
1. 首先要把所做好的圖或字save到自己pc文件夾.
2. 找一個可上傳的網,如:
click here

閃圖放簽名位: 尺寸: 400x150 像素:
1. 到觀看賬號,按編輯個人資料.
2. click 允許加入簽名.
3. 您在已上傳的圖片中會見到 url ,將 url copy.
4. 到簽名位上有 IMG. 按IMG會有一白色長形格彈出.
5. 將已copy的 url 貼上,按確定.
6. 會再有一白色長形格彈出,按 L ,確定.
7. 拉到下面,按儲存變更.

大頭照: 尺寸: 150x150 像素: 20,000
首先要把所做好的圖或字save到自己pc文件夾.
1. 到觀看賬號,按上傳我的大頭照.
2. 按溜覽,然後在PC內找到您所save的圖片位置.按開啟.然 後按確定.

[size=medium]12.小傑媽媽主要用html制網, 以下提供既網站, 內有很多建網資源, 整網技巧. (P.15)
DOB網站建置百寶箱
大唐世家
i-Web網頁教學
Html網頁教學
摩尼網頁教學中心

~待續~

男爵府

環保接龍勳章

Re: 我要做網頁!

我支持你. 我都想做網頁呀.但係唔知放什麼上去去. 又唔知點開始好,我試過做過一過簡單的,但做完係web度睇就亂哂碼.. 希望有人好心媽媽
應當一無罣慮,只要凡事藉著禱告、祈求,和感謝,將你們所要的告訴神。
神所賜、出人意外的平安必在基督耶穌裡保守你們的心懷意念。

男爵府

我唸你做b.會較適合初學者,因為我都係
dreamweaver <--我都係用呢個,好易用的,因為佢有哂d icon比你,自己試下都識,唔駛用html咁麻煩~^^
如果你只係做一個普通的homepage,即放下相,打下字咁,基本上申請yahoo的Geo Cities都夠放啦,但就要麻煩d,將你每一樣野逐一上傳, 不過唔駛錢麻~~

祝你成功,威威比老公睇~~

別墅

唔好意思!我係路過o既想插把咀!
其實其他網provide的"空間"都唔錯,又可以放相,又可以寫野 e.g. babyhome, blog (xanga, yahoo blog, msn spaces, hompy provided by netvigator...)
唔使咁麻煩自己搞吖嘛!

雲師奶 該用戶已被刪除

男爵府

我都要做網頁呀,不過係幫公司做,我係一d都唔識架,又冇人幫到我,我要自己用dreamwaver學做~~
世事如棋,局局新,穫穫甘!

男爵府

HoW
babyhome 會比較啱初學者.呢度會易學d.同簡單d,只要將d素材copy就可以了,你先睇多d其他媽咪做既網頁先,再想想自己想點整,然後找素材存放在文件夾內(開新file),再上傳係babyhome內.希望幫到你....努力!!!!加油!!!!我支持你

http://www.babyhome.com.tw

大宅

多謝0甘多位支持!

我正話走去摸個frontpage(MsOffice有), 周圍亂click, 終於轉咗底色, 寫咗顏色字, 插入咗一張相, 同加咗一條link, 已經好眼瞓, 我諗聽日真係要去圖書館揾書跟住step by step做.

Baby乜 果d template好似女人咗同細路咗d, 我志不在此, 我唔可以用範例果d template 同format, BB嘢唔夠威!
我目標係幫佢公司做個網頁(簡簡單單click下相就得, 最好有360°環迴實景), 等佢Air都冇得Air, 0甘我聲都可以大d. (佢成日覺得我好得閒! )

Dreamweaver係咪新d? 我正話去商務見唔到教frontpage果d書, dreamweaver果d就淨得進階版, 我要Idiot版就冇!
順便一提, 依家商務做緊全面85折, 至20幾號, 買書襯手.

最重要係邊度會有dreamweaver嘅番梘買呀? 之前旺角掃得好勁, 依家d舖好多都賣PS2同四樓有4級, d Software好難揾! :-(

亞胡太..雲....舞, 您個網好溫情呀! 我會參考, 有嘢唔明click住就揾您救命! 拜托晒!

禁止訪問

大宅

彤b^^ 寫道:
frontpage都唔錯,
但如果鍾意向難度挑戰,可以試下一手一腳自己用html整丫,
我以前都試過呀,用左幾個月整 個網,
出來感覺唔錯架

你嘅幾個月, 我諗我要幾年! :mrgreen:

男爵府

最簡單的方法可以申請呢d免費網誌,
有埋留言板,相簿,音樂或自己用HTML放想要的音樂,
剪剪貼貼改改咁好簡單,本身好多款式比你,你都可自
己改到岩心水的個人風格.

http://www.wretch.cc/blog/

e.g :
http://www.wretch.cc/blog/imwatermelon

http://www.wretch.cc/blog/shubidodo

這些都是選好格式(或用網站提供給你別人的格式),
再自己改改顏色,字型及圖片就好靚了.
我自己都有用,太方便update都方便,只兩天已完成了.

洋房

點解你唔dl Dreamweaver的試用版去學? 我知道pchome online 有得dl

Dreamweaver 教學

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

HoW,
我係YAHOO地球村做左個公司網頁,係好易.
1. 您有YAHOO A/C.然後上地球村,唔好做快攻手.
2. 上HAILEYMAMA個網搵到"地下寮屋"會有逐個STEP教您.
3. 係自己部機搵個記事部,跟住"地下寮屋"個步驟打D碼上去.您有左記事部就可上傳到地球村.哈哈,跟住您就可以為所欲為啦.
4. 當您理解左點加野既時侯,您就可搵"阿盛網站"入面有好多背景及圖比您選擇加入網到.
注意: "地下寮屋"所教既要您自己打."阿盛網站"入面D料可以COPY.
您明唔明?祝您成功.

大宅

Thank you 晒以上各位資料提供! 我會逐個試, 感激無限!

亞FA, 用Geocities我有個疑問, 我尋日想先用我亞小姐d料嚟試金, 所以打算用小姐個account做, 因為個網Link就會有個女個名, 點知個死yahoo話佢個account登記唔夠18歲, 唔可以用, 又唔係要攪嘢, 0甘正經都唔比, 激死!

假如用我個account做, 有冇得改Link果堆字? 我唔想人哋知道我係佢亞媽! :mrgreen:

各位, 仲有要問:

如果我先用frontpage做, 0甘d料dreamweaver通唔通, 第時可唔可以用dreamweaver改到?

如果我用geocities, 第時可唔可以成個網搬去收錢果d掛網公司? 到時駛唔駛重新做過晒?

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

HoW:
唔駛怕,我咁白痴都係用左個零月就攪掂,你實得架!

And:
有無人話我知,邊度有得download DreamWeaver啊?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

HoW,

我學做網頁係o係呢度開始,我係用打html碼開始,個網會一步一步教,學識左就去其他教學網站攪d花臣野。

之前我試個去圖書館借frontpage學,有碟,但只係試用版,翻版又唔知去邊度買,所以掉低左無學,後來見到呢個教學網,可以用現成"記事本"做,咁就試下囉~

如果你有html碼方面問題,我或者都可以答下,但軟件就唔識用~

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

HoW:
開多一個a/c啦,橫掂唔洗錢,我好似有5/6個架!

大宅

haileymama 寫道:
And:
有無人話我知,邊度有得download DreamWeaver啊?

呢個好HOT, 不過好似係高級版! Macromedia Dreamweaver MX 繁體中文試用版 CLICK HERE!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

[size=medium]HoW,

[size=large]雖然我冇呢方面

別墅

小草, Thank you! the site you recommend is really very detailed and easy to follow!

小草 寫道:
HoW,

我學做網頁係o係呢度開始,我係用打html碼開始,個網會一步一步教,學識左就去其他教學網站攪d花臣野。

之前我試個去圖書館借frontpage學,有碟,但只係試用版,翻版又唔知去邊度買,所以掉低左無學,後來見到呢個教學網,可以用現成"記事本"做,咁就試下囉~

如果你有html碼方面問題,我或者都可以答下,但軟件就唔識用~

首頁
12345...70

尾頁

跳至