母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

加油呀~~各位媽媽, 我係全泵媽, 而家就黎十個月啦 ^^

大宅

回覆:要返工嘅人奶媽真係超辛苦

我既時間表係咁。。。。。。朝早6點半起身泵一轉,bb早餐食樽,跟住返工12點同5點各泵一次,返屋企晚餐埋身,宵夜又食樽,我就10點半泵多轉收工。。。。。。。瞓覺。每日只埋身一次,好過成日埋完身仲要泵清。。。。超累。。。。。。。

別墅

回覆 MON1223 的帖子

Medela有個專for收集滴奶既collector,你考慮下。

複式洋房

回覆:cwy12 的帖子

我都係全泵,日泵六次,七個月了。放心,返工後適應左訓得少,就慢慢覺得無野。人奶媽媽的意志很堅定的!加油!

大宅

回覆 chungbb123 的帖子

番工都有時間泵到六次咁多, 我番工前就轉左一日泵四次. 而家食多左固體改左一日泵三次, 阿囝都飲唔曬D奶.

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

引用:回覆+MON1223+的帖子Medela有個專for收集滴

原帖由 三隻馬 於 14-07-23 發表
回覆 MON1223 的帖子

Medela有個專for收集滴奶既collector,你考慮下。
我係aeon買左avent了,thx!

大宅

引用:回覆 kkwing~ 的帖子我返工阿 b 要食四次。

原帖由 muimuichu2014 於 14-07-23 發表
回覆 kkwing~ 的帖子

我返工阿 b 要食四次。你阿 b 呢?
我亞b 而家4個月,一日5餐

伯爵府

muimuichu2014 發表於 14-7-22 19:45
我尋日係產假後第一日返工。前晚十二點半埋身餵阿 b,餵完之後就泵出黎留比佢第二曰食。泵完奶洗晒嘢已經兩 ...
我覺得你可以簡化你夜晚既程序窩。最简单既辦法系買多一套泵既配件,即系喇叭個d。
你12:30泵完用滾水沖下,然後就立刻去訓覺

到第二日泵完(用另外一set配件), 甘先一齊洗。

唔知你屋企有無工人姐姐,如果有,就可以早上叫距洗然後你繼續訓多一陣
買多套配件都系幾百蚊,買你幾個月每日訓多一個鐘頭,真系抵到爛啦!

大宅

viffy 發表於 14-7-23 11:53
係真係好辛苦的!!! 特別係o岩o岩復工冇耐o既時候 ...

朝早特登早起好多仆起身埋身,拎住一大袋奶泵、冰袋 ...

我返返工3個星期,仔仔3月.我係0係類似琴行果0的學校到做.
有時忙到根本行唔開去泵奶. 同同事講話去泵奶,佢係話ok 但轉頭就問我會泵到幾時,又話依傢人奶都好好營養...真係好想打佢!!

仔仔好乖,滿月無耐已戒夜奶,但依傢食奶好差,成日都蝦我同爸爸,係0甘漏晒,係0甘檸來檸去,一時笑一時喊,真係餵唔0到.但我媽咪湊佢呢,佢瞓0左都食晒佢.

我呢個無0羊貨0既媽媽,見到佢0甘浪費,不停漏晒我好辛苦泵返泥0既奶真係喊0左幾次.今朝又係0甘,我打佢面仔pat pat都無用,4安幾人奶1安都食唔0到...真係好慘好肉痛.

我都係日日帶冰袋(公司無雪櫃), 泵奶器返公司.日日6點幾起身餵奶,一邊餵一邊泵,餵成個鐘就到自己快沖涼洗頭,再送仔仔去絲酊交收自己先返工.公司泵一次,放工去媽到食飯接仔再埋身/泵多次.回家再泵多次.

我已煲晒豬手通草湯,飲埋鈣司寶,又飲好多水都係唔多貨,我真係好大壓力,好想做好0的...

伯爵府

我當年朝朝5點起身泵(因7點前出門口)
晚晚仲要餵1-2次夜奶(試過1、3、5點咁醒)
真係攰到癲。

好快我又要重踏呢個深淵啦

別墅

咁多位媽媽,加油!想當初我都係抱住泵得幾多得幾多,餵得幾耐得幾耐嘅心態背水一戰,日日打仗咁仲要冇得顧自己嗰餐,餐餐倒飯入口…但而家我餵咗23個月了,見到你哋嘅po,又令我諗起頭一年嘅非人生活。我BB唔係特別健康,都多小病咖,唔係特別大隻,我餵人奶又唔係特別瘦又冇特別慳好多錢,但我好自豪咁覺得,起碼我身為人母,一關一關咁盡我天職,呢條路難行但我對得住佢對得住自己,嗰種係一種愛多於泵到十安定一安。加油!辛苦頭半年就輕易入直路,呢度好多同路人。

大宅

我的時間表,BB3個月大。
9am 邊埋身邊泵
返工泵2次 2pm,7pm
12am 邊埋身邊泵
5am 邊埋身邊泵
返工奶奶湊共4餐各5安
即我每日泵到20安就夠食喇

男爵府

moandyan 發表於 14-7-25 02:18
我的時間表,BB3個月大。
9am 邊埋身邊泵
返工泵2次 2pm,7pm
一日泵20安…真係好難想像可以泵到咁多!
Bb食完之後已經無得剩,請教仲可以點樣泵呢? 我bb唔鐘意邊食邊泵。

我依家都唸緊每日要12安要點做。 如果7:30am埋身,11:30am及3:30pm樽,6:30pm及9:30pm埋身。
1pm,係公司泵一次,半夜2:30泵一次。 你覺得夠嗎?

大宅

回覆:Osiana 的帖子

其實唔難,不過要真係唔可以偷懶,半夜果餐一定要邊埋身邊泵,因為係最多奶。

大宅

回覆:moandyan 的帖子

夜晚2餐BB飲少d架,掛住訓,啜一陣就訓,所以可以儲多d。依家我每日都有多幾安,所以如果第二日放假我就唔邊食邊泵

大宅

引用:我尋日係產假後第一日返工。前晚十二點半埋

原帖由 muimuichu2014 於 14-07-22 發表
我尋日係產假後第一日返工。前晚十二點半埋身餵阿 b,餵完之後就泵出黎留比佢第二曰食。泵完奶洗晒嘢已經兩 ...
你試下最尾個餐邊泵邊埋身餵,咁就慳番泵既時間,另外買多set泵奶配件,朝頭早泵埋先一次過洗。

男爵府

moandyan 發表於 14-7-25 05:24
其實唔難,不過要真係唔可以偷懶,半夜果餐一定要邊埋身邊泵,因為係最多奶。
HAHA 我都有MARK低自己每日每次泵到幾多安, 都係21-24OZ, 不過呀B快全人奶五個月, 我返工時佢食四樽各6安, TOTAL即24oz, 臨訓會埋身多次, 半夜/朝早返工前可能會喊食都要埋身, 搞到成日入不敷支, 唯有weekend努力d泵

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊