自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

好負能。
性格好難改,尤其對仔女的態度。試下諗啲節目畀佢消磨時間,例如煲劇。

大宅

佢有鎖匙?

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

回覆 zitamamama 的帖子

摷袋真係接受唔到, 根本唔尊重人, 我會狠狠爆一獲, 要比佢知道咁樣做真係好反感, 若然無改善情願少啲見, 保持距離。保持距離反而變得更珍惜相處的時候。

子爵府

zitamamama 發表於 24-5-18 16:13
成日係唔合適時候走上來,從來不事先通知,理得你瞓緊覺定溫緊書,佢鍾意就上來,上來就講埋啲無謂野,例如 ...

唔洗供樓 2萬家用 生活好過我

別墅

你有無兄弟
有就慘
我指你大嫂弟婦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

zitamamama 發表於 24-5-18 16:19
我唔知係咪好多老人家係咁,但我99唔係,所以對比起來真係覺得佢好煩。
...

唔抵得你生活比佢好
佢享受唔曬你能夠享受既每一樣野

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

成日係唔合適時候走上來,從來不事先通知,理得你瞓緊覺定溫緊書,佢鍾意就上來,上來就講埋啲無謂野,例如 ...

有啲阿媽會係咁乞人憎,永遠呻窮呻慘等仔女老公俾多啲佢就可以過水濕腳打斧頭,喺出邊就認屎認屁話自己家庭和睦仔女愛錫多錢使!
我阿媽又係呢啲人,幾十年我非常厭惡佢,佢到今日都仲係會用呢一招,話自己幫老竇捱幫我哋捱,同老竇講佢啲錢借晒俾我,同我講老竇要錢細佬妹讀書要加家用,唔舒服睇私家醫生$1000叫我俾返,到頭來得到嘅唔係財富係我哋嘅厭惡!
而家好開心咁講,佢真係好折墮,佢最錫嘅仔已經攞晒佢應該可以得到嘅資產,已經幾年冇返嚟見過佢兩老,而家佢係靠我哋幾姊妹對佢哋嘅憐憫生存,其實我哋可以直接唔理佢,反正我哋要還嘅已經還晒
邊個親戚朋友夠膽話我哋不孝㗎,我話唔該你take Over咗我父母盡顯你哋嘅有情有義,佢哋即刻收聲

象牙宮

回覆樓主:

有鎖匙?收鎖匙啦…必要時嘈交!我以前都爆2鑊先收聲,至於同其他人點講,就阻止唔到

男爵府

牛年勳章

zitamamama 發表於 24-5-18 16:55
如果係99,直頭唔見。係呀媽,冇得唔見,佢差不多隔天就上來。上到來就摷雪櫃,摷我返工袋有冇啲咩係入面有 ...

估你阿媽係咪自己一個人住?
覺得屋企人唔錫佢?
我媽都係咁有時候話自己出街唔捨得買碗麵食,
食雞又話你估我中意食骨頭,
我係想留番肉比你哋之類既說話。
又話病左都唔捨得請假。
上一代想人关心,想要啲仔女(emoji)注下自己。
我覺得係。

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

sasa615 發表於 24-5-18 16:21
無論你媽係點,佢始終係你最親愛既母親,你應該要絕對愛佢、尊重佢,要說好佢,無時無刻讚佢。你咁樣講佢 ...

曲?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

2萬一個人用咩都夠,比我收佢鎖匙,
小啲見,佢太負能量,有啲人係鍾意做悲劇主角。

伯爵府

虎到金來勳章

完全明白你。我媽仲衰,當正自己太后,唔做話你唔做,做就會嫌三嫌四,總之咩都唔順眼。永遠當自己悲劇女主角,最慘係佢,全世界欠左佢。總之咩都爆得一餐。

所以,不孝都係咁話,我絕對,絕對,絕對唔同意,天下無不是之父母。有時真係好似前世欠佢咁。我會咁諗,呢世還晒,希望下世,千萬,千萬,千萬唔好再遇到我媽,唔好話親人,識都唔好了。

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

簡直同我老母同一款
仲要永遠加一句:我都係為你好咋

之後有次忍無可忍爆返佢
仲要成年電話唔聽唔見先識收儉
我都廢事俾佢影響埋我啲仔女

男爵府

話下佢啦!你寵壞左佢⋯⋯

大宅

我媽疫情最嚴重嗰陣都成日不請自來睇初生b
就係因為佢呢個行為,我年幾前搬咗到而家都無俾佢知新地址
佢份工中咗招隔離21日都有糧出,我老公如果俾人隔離21日就會無哂啲客手停口停。佢仲要疫情嚴重嗰時每個weekend都去街gathering 。我真係怕咗佢

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

請問,如果自己媽媽話自己貪錢,大家有咩感覺?

侯爵府

BBJOJO 發表於 24-5-18 16:59
你咁諗囉 好彩嗰個唔係你99,如果唔係你仲憎佢

自己阿媽忍得就忍啦! 或者真係諗下辦法,唔好畀佢上嚟,換 ...

仲忍?我媽把口都衰,不過唔係樓主講果type, 我係直接叫佢唔好咁講野!唔改善,學佢咁對返佢,我就唔會忍啦!忍唔係就係代表好,只會令對方變本加厲,最後都係傷感情。
不如一早講清講楚,唔OK就唔好見咁多。
唔好同我講咩要珍惜仲有阿媽之類!尊重!就係咁簡單,理佢天王同老佛爺,唔識尊重就要話,話唔聽就唔好見。

珍珠宮

呢啲係發晦氣說話,佢鬱結怨氣好重,對人生各樣不順心,你同佢講道理、鬧佢係無用,要順住佢講嘅嘢去認同佢,例如佢話自己要食死魚,你就話:「媽,你太委屈你自己喇,我心痛死,好彩你依家講出嚟,下次我買條新鮮石斑過嚟煮俾你」。
佢不請自來,先唔好話佢,你扮晒野話:「媽,今日精神好好喎,過嚟坐下咁好呀,不過我忙緊嘢添,唔想悶親你,你要唔要落商場行下先,一陣先同你食飯?」
呢啲說話唔係要縱佢,而係等佢無位再去埋怨,慢慢解開啲積積埋埋嘅負面情緒,你同佢反枱,怨氣會越積越重。

珍珠宮

c60300 發表於 24-5-18 19:30
請問,如果自己媽媽話自己貪錢,大家有咩感覺?

咪認囉,「人人都貪錢,我都係人,哈哈!」 駛乜咁認真。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

Ononluk 發表於 24-5-18 21:13
咪認囉,「人人都貪錢,我都係人,哈哈!」 駛乜咁認真。

但我冇貪過錢,最貪佢錢唔係我,又唔見你話佢貪錢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊