跳至

首頁

尾頁

別墅

出世 7磅13 1個月 12磅
我喂咗十幾日人奶,就放棄, 而家全奶粉
3小時食一次, 1日8次...每次6安
我想佢4小時先食一次...不過佢兩個幾鐘就開始喊, 要食, 睇來都好難

男爵府

原帖由 poohpiglet 於 10-3-19 18:59 發表
出世 6lb 8oz
1个月5 日 8lb 6oz
不過, 健康院姑娘話增磅唔OK
全人奶, 食乜野先可令BB 肥D?
我阿B出世6.4lb, 一個月(31日)8.2lb, 健康院姑娘話OK喎,雖然細碼但keep到生長線,我都係全人奶

男爵府

原帖由 金金@2003 於 10-3-20 17:47 發表
出世 7磅13 1個月 12磅
我喂咗十幾日人奶,就放棄, 而家全奶粉
3小時食一次, 1日8次...每次6安
我想佢4小時先食一次...不過佢兩個幾鐘就開始喊, 要食, 睇來都好難 ...
一個月12磅
我見一月媽媽D BB兩個月都係差唔多磅數咋喎
你阿B好勁呀!!

男爵府

原帖由 樂太 於 10-3-19 18:43 發表
睇咗,但係請問你餵一餐要幾耐?我個女餵一餐有時攪好耐,餵奶+掃風+換片+加再餵奶...之類,個半鐘或者兩個鐘唔出奇,咁冇埋由一個鐘後再嚟過!

之前都試過唔餵咁耐,半個鐘收工,之後喊都唔理...結果阿女冇重到,仲大鑊...
...
你係咪埋身餵?
我阿B宜家食奶樽110-120ml要半個鐘,有時再耐少少
但埋身有時佢食一個鐘都仲會喊,人地話食樽會快過埋身好多,咁我諗佢埋身食半個鐘一定唔夠。可能因為我既乳房出奶唔快,亦可能因為我係最近先train佢埋身,佢食得唔叻。今日聽其他媽媽建議埋身時用手擠壓乳房等D奶出得快D,阿B半個鐘左右就OK啦。不過睇唔到佢食幾多總係有D唔放心。

別墅

我係埋身餵,同埋已經有用手同時擠,好鬼攰,要去按摩.

而家餵一餐奶可能要分三節,中間掃風換片,加埋真係個幾兩個鐘.有時攪完一大輪佢仲口"抺抺",之後餵奶粉仲食到兩三安,所以幾擔心自己餵得佢唔飽.而家見其他BB閒閒地重兩三磅,更加唔知點好.

原帖由 kwhyfung 於 10-3-20 18:12 發表
你係咪埋身餵?
我阿B宜家食奶樽110-120ml要半個鐘,有時再耐少少
但埋身有時佢食一個鐘都仲會喊,人地話食樽會快過埋身好多,咁我諗佢埋身食半個鐘一定唔夠。可能因為我既乳房出奶唔快,亦可能因為我係最近先train佢埋身,佢食 ...

男爵府

原帖由 樂太 於 10-3-20 19:19 發表

而家餵一餐奶可能要分三節,中間掃風換片,加埋真係個幾兩個鐘.有時攪完一大輪佢仲口"抺抺",之後餵奶粉仲食到兩三安,所以幾擔心自己餵得佢唔飽.而家見其他BB閒閒地 ...
有冇試過跟BB食奶既時間泵出黎,睇下有幾多?eg BB三個鐘食一次,就先泵清一次,三個鐘後再泵一次睇睇
但如果你一直都係埋身餵,冇理由少奶架

複式洋房

出世: 7.6磅
滿月: 10.2磅
餵了26日全人奶

複式洋房

原帖由 樂太 於 10-3-20 19:19 發表

而家餵一餐奶可能要分三節,中間掃風換片,加埋真係個幾兩個鐘.有時攪完一大輪佢仲口"抺抺",之後餵奶粉仲食到兩三安,所以幾擔心自己餵得佢唔飽.而家見其他BB閒閒地 ...

我都可以分享一吓我用既方法!我最初因為BB食既姿勢唔好,攪到出晒血,之後就全泵咗二個禮拜左右再加一兩安奶粉,最近覺得多咗啲奶,先試吓埋身餵番,但佢都係唔係好有耐性食,所以我用咗少少計,等佢可以食全人奶!
早上起身因為奶比較多,佢唔會食得晒,所以分兩邊泵二支,每支都係四安半左右。之後每餐都係餵十五分鐘左右,餵一邊,之後泵一支,有三安左右,最後一餐出少少計,可以泵到四安,分兩支,再夾番早上泵嗰兩支,咁就可以全人奶,每餐六安左右!

即係大致如下,一日六餐,三個半鐘一餐:

1.食奶樽:1支四安半、一支二安
 泵二支,每支四安半
2.埋身食一邊加一支三安
 泵一支三安
3.埋身食一邊加一支三安
 泵一支三安
4.埋身食一邊加一支三安
 泵一支三安
5.埋身食一邊加一支三安
 泵一支三安
6.食奶樽:1支四安半、一支二安
 泵二支,每支二安左右

真係千方百計,先至可以做到!早上第一餐同夜晚最後一餐可以搵人幫手餵,早啲餵完,又可以埋身餵keep奶量,食奶樽又唔使佢攪咁耐,你又舒服啲瞓多啲,瞓多啲先出多啲奶!佢食得夠、瞓得夠就會重多啲!雖然成雪櫃都係奶,但係值得!

別墅

係Law, 我自己初初都以為OK, 不過健康院姑娘話唔OK喎, 唔知係唔係佢頭圍同身長都屬於中大碼, 體重就屬於細碼生長線

原帖由 kwhyfung 於 10-3-20 18:04 發表
我阿B出世6.4lb, 一個月(31日)8.2lb, 健康院姑娘話OK喎,雖然細碼但keep到生長線,我都係全人奶

別墅

想請教吓餵人奶嘅mame:-

1. 定時餵 定feed on demand?
2. 一次餵幾耐?

補奶粉補多少?

原帖由 celesta 於 10-3-20 21:24 發表

我都可以分享一吓我用既方法!我最初因為BB食既姿勢唔好,攪到出晒血,之後就全泵咗二個禮拜左右再加一兩安奶粉,最近覺得多咗啲奶,先試吓埋身餵番,但佢都係唔係好有耐性食,所以我用咗少少計,等佢可以食全人奶!
早上起身因為奶 ...

別墅

我諗我未必做到你呢個效果,因為我真係冇乜奶.試過最高紀錄,谷奶谷得好緊要,兩邊加埋都係得5安,同埋泵都要泵好耐,至少半過鐘,窮媽媽,冇計.

所以而家餵一次要餵晒兩邊,如果佢仲餓再加奶粉.

原帖由 celesta 於 10-3-20 21:24 發表

早上起身因為奶 ...

首頁

尾頁

跳至