嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

子爵府

樓主E家餵成點呀?情況好D未呀? 我係你地同路人,家下又係餵到我CC下,天氣又熱,就算我開埋冷氣黎餵佢佢都係食得衰

洋房

我個囝囝五個多月大 ,喂佢食米糊 ,食咗倆啖就搅搶匙羹mouth:

伯爵府

原來好多bb都係甘,今日先餵都想殺人..真係要好大耐性,日日煲,日日倒.食几啖都好俾面架喇..唉..

男爵府

雋寶貝 發表於 12-4-19 13:13
多謝各位的回覆,其實我都唔想硬要佢食,無奈我媽媽同奶奶都話bb 夠大啦,成日食咁少,唔怪得唔生肉,奶奶 ...

我開頭都好信專家講的,BB好識餓同飽
如果他唔吃,唔洗逼他吃
但系事實未必系甘
BB初出世可能系甘
不過BB越大就開始會心散
例如聽到電視聲,想玩,唔想坐定定吃,等
我BB就系甘
他基本上頭幾啖都好合作,因為肚餓
之後就開始玩野
要俾玩具他玩,他先肯開口
之後玩厭了又要換個玩具先肯繼續吃
自從我地跟這個模式做之後
他就開始長肉
當然他都系俾老人家寵壞了
不過只要他都肯坐系high chair裡吃
我唔介意他邊吃邊玩玩具

珍珠宮

原來咁多媽咪都有呢個煩惱噶~
我都系啊,不過儘量喂,我覺得都系5好強迫佢咯~

男爵府

畀面勳章

smallb2011 發表於 12-5-2 12:40
樓主E家餵成點呀?情況好D未呀? 我係你地同路人,家下又係餵到我CC下,天氣又熱,就算我開埋冷氣黎餵佢佢都 ...
每日都係耐力賽,睇你忍耐力有幾強,而家都係頭十啖好爽快,之後無咁餓就開始分心,我都開始俾玩具同開電視,等佢睇到眼定定就塞入佢個口囉,如果佢未飽就會俾我塞,如果飽佢就會不滿同喊,咁我就停手囉

男爵府

畀面勳章

minirat 發表於 12-5-2 17:11
我開頭都好信專家講的,BB好識餓同飽
如果他唔吃,唔洗逼他吃
但系事實未必系甘
我都開始覺得佢係因為掛住玩唔肯開口,所以我而家都有塞佢食,咁近排佢又的確食多左同重得快左,有時的確要聽老人言,雖然心有不甘,但佢地又的確比較有經驗,事實又擺在眼前,個仔肥左大隻左又重手左

男爵府

畀面勳章

小小誠 發表於 12-5-2 13:26
我個囝囝五個多月大 ,喂佢食米糊 ,食咗倆啖就搅搶匙羹
所以我初時都預備多隻匙羹俾佢自己玩,而家大左d佢都懶得睬我

男爵府

畀面勳章

媽媽YAN 發表於 12-5-2 15:29
原來好多bb都係甘,今日先餵都想殺人..真係要好大耐性,日日煲,日日倒.食几啖都好俾面架喇..唉.. ...
有時真係餵到火滾話唔要佢,佢而家大左d好似明我發緊火,古靈精怪同你翁鼻笑下咁,真係唔知好嬲定好笑,見到佢咁天真的樣咪又再餵過,唉.…我地lee d做阿媽的註定俾佢食住架啦

珍珠宮

好快啊,我亞B15分鐘就食曬喇。

複式洋房

回覆:雋寶貝 的帖子

你case同我一樣,我阿b先得個7個月,我奶奶又係話要食粥仔,格硬要比佢食,依家攪到連米糊都5食呀

男爵府

畀面勳章

引用:你case同我一樣,我阿b先得個7個月,我奶奶又

原帖由 KELLYBBQ 於 12-05-13 發表
你case同我一樣,我阿b先得個7個月,我奶奶又係話要食粥仔,格硬要比佢食,依家攪到連米糊都5食呀

...
佢未ready 就唔好勉強,一陣搞到佢咩都唔食,或d 粥唔夠綿呀,你用咩煲呀

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

餵粥仔問題

我bb又係咁呀,依家8個月,下午米糊,夜晚粥仔,頭兩啖自願食,之後就要同佢搏鬥,餵到我真係好想發皮氣呀最後都係要夾住佢餵佢食晒。我知迫佢可能會有反效果,但佢已經細細粒,唔迫佢我驚佢真係唔食

男爵府

畀面勳章

回覆 回覆:klbb2011的帖子

日子有功我已經慣左同佢搏鬥,仲可以平心静氣咁塞佢食,我仔之前又係好 un 下,我見人話食薯仔易肥d,所以有一排我餐餐粥都加薯仔,原來加左薯仔d 粥都甜d,阿仔都好似幾中意,最重要係重得快左,開始有d 節瓜仔

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子王國15週年勳章

雋寶貝 發表於 12-5-14 00:32
日子有功我已經慣左同佢搏鬥,仲可以平心静氣咁塞佢食,我仔之前又係好 un 下,我見人話食薯仔易肥d,所以有 ...
我之前試過薯仔蓉加蓉粥仔度 , 佢唔鍾意食可能冇咩味
因為我bb要食有味粥 , 要用湯煲粥或加肉落粥度
我聽日再試多次薯蓉先

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:雋寶貝 發表於 12-5-14 00:32 日子有

原帖由 klbb2011 於 12-05-14 發表
我之前試過薯仔蓉加蓉粥仔度 , 佢唔鍾意食可能冇咩味
因為我bb要食有味粥 , 要用湯煲粥或加肉落粥度
...
我個仔都要食有味粥,有時用一舊豬肉或者兩條雞柳去煲粥底,之後再攪碎d 肉俾佢食,好似今日咁就用翠肉瓜雞柳薯仔蛋黃煲粥,佢今日食得快左d 啦

子爵府

雋寶貝 發表於 12-5-14 00:49
我個仔都要食有味粥,有時用一舊豬肉或者兩條雞柳去煲粥底,之後再攪碎d 肉俾佢食,好似今日咁就用翠肉瓜雞 ...
你係點煲ga? 全部整熟左先攪碎? 翠肉瓜係唔係去皮去核? thx

男爵府

畀面勳章

引用:Quote:雋寶貝 發表於 12-5-14 00:49 我個仔

原帖由 klbb2011 於 12-05-14 發表
你係點煲ga? 全部整熟左先攪碎? 翠肉瓜係唔係去皮去核? thx
翠肉瓜唔駛去核去皮,洗乾淨個皮直接攪碎就得啦,雞柳同薯仔都整蓉

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

先9個月大,奶占主食囉,糊子可以同奶一齊沖。吃粥系比飲奶用嘅時間長。耐心D。好彩有時99幫手喂。

首頁

尾頁

跳至