母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:回覆 kingkongwu 的帖子我試過一路泵一路餵

原帖由 muimuichu2014 於 14-07-26 發表
回覆 kingkongwu 的帖子

我試過一路泵一路餵,唔知點解係咪姿勢問題,泵到好論盡,又漏奶個樽又頂住阿 b。 ...
單手抱住阿b,阿b斜斜地放,頭比身高少少,咁就應該有位擺泵,個泵又斜少少拎就位,初頭唔慣會叫老公幫我拎住個泵,整整下慣左會自己邊餵邊泵。

禁止訪問

大宅

引用:Quote:kingkongwu 發表於 14-7-26 13:01 單

原帖由 muimuichu2014 於 14-07-26 發表
你餵完阿 b 果邊會唔會泵清佢?
我會睇下自己夠唔夠精神同埋乳房鬆既程度黎決定。如果已經好眼訓,或者乳房已經鬆哂,就會選擇唔再泵。但係如果夠精神又想增加奶量或者乳房仲有點硬,就會再泵五分鐘。有時我為左慳時間,餵完奶後我會坐係梳化然後打直抱阿b,單手手臂頂住阿b個pat,同一隻手楂住個泵泵奶,另一隻手幫阿b掃風。不過,試過俾99見到,佢叫我唔好做危險動作...

複式洋房

引用:咁多位媽媽,加油!想當初我都係抱住泵得幾

原帖由 miep 於 14-07-24 發表
咁多位媽媽,加油!想當初我都係抱住泵得幾多得幾多,餵得幾耐得幾耐嘅心態背水一戰,日日打仗咁仲要冇得顧 ...
同你同你b都相似,我仲要返shift 返夜,放工仲要返屋企餵完奶等我老公瞓多一陣起身返工我先有得瞓。初初自己餵到好大壓力,但係後來同d 有經驗媽媽傾,放鬆心情,而家我b 已經5 個幾月,就快到達第一目標6 個月,再向第二目標1 歲進法。你講得好好,餵人奶尤其係窮媽(我係其一)係靠果種愛去支持一路走落去,可能未必有預期效果可以即時睇到,但係我相信果份母愛同心意,bb 係感受到,佢知道媽媽好錫佢為佢付出好多,呢樣已經好足夠,各位努力

複式洋房

回覆:kingkongwu 的帖子

請問各位返工泵幾次咁點洗個泵呀

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆 muimuichu2014 的帖子

baby - 2 m old; 6 * 5 onz every day. I feed formula once a day.

07:15 first bump (6 onz); feed by bottle via maid assistance
11:45 bump at office (4 onz)
17:15 bump at office (6 onz)
20:00 direct feed baby (30 mins) and play with the elder son ...
23:00 feed formula via hubby assistance whilst i take care of the elder one to sleep (story time)
00:30 last bump before bed (4onz)

n.b. baby asks more milk and doesn't fall into bed after 23:00..... need to direct feed for a while at 00:30 ... so bump till 02:30 .....

20 onz -> just fit for baby every day ..... no more stock ...
i hv 2 sets parts, so i just wash twice a day .....
i bring 2 sets to office too .... no need to wash parts at office ....

with two sets of parts and with maid and hubby's assistance to feed baby .... i can sleep more ....

in the forthcoming sept, i need to take care of the elder one till he gets on the school bus ... busy busy ... i properly need to wake up at 06:15 to have my first bump .....

we all 'add oil' !!!

大宅

回覆:要返工嘅人奶媽真係超辛苦

大家努力,加油呀!我剛返工時都係超辛苦,但只要BB大d,食得無咁密,就好好多架啦!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊