自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

smiletigger 發表於 16-5-19 00:56
孟加拉應該唔多掂,掂嘅數目唔會多
其實實際d嘅解決辦法,係香港返工模式要轉,增加pt工作,有利照顧子女的 ...

同意

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

請內地人,就係同聲同氣,溝通容易,隨時搵個香港佬結婚,攞身份證,或者勾埋你老公,引起更多問題......

珍珠宮

回覆:印尼明年開始停止輸出外傭

否認喎!https://hk.news.yahoo.com/%E5%82%B32019%E5%B9%B4%E5%81%9C%E8%BC%B8%E5%8D%B0%E5%82%AD-%E4%BD%BF%E9%A4%A8-%E6%9A%AB%E7%84%A1%E8%A8%88%E5%8A%83-225020052.html

大宅

我想問呢段口術新聞, 年年都有, 其實會否令工人珍惜現任employer???
又5見得有, 不如5好吹水吧。
僱主=苦主, 有苦自己知😖😖😖😖

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

大陸人而家有錢,而且女人比例少,如果黎得果d都係好偏遠地方,衛生隨時嚇c你,一係比男人有個機會申請老婆或二奶落黎,總之會產生好多問題啦

wcpcelia    發表於 16-5-19 15:15

男爵府

914132111 發表於 16-5-19 07:45
我都係,搵大陸人湊仔。信唔過。

分分鐘同你湊埋個大仔

annakit    發表於 16-5-19 11:51
raintingbow    發表於 16-5-19 10:15

侯爵府

印尼政府後知後覺,國民只依靠外滙,冇政策攪好國內經濟,國家內部就變得一池死水,零生產。
而家先知自己吸緊毒。什麼虐傭費話,佢地虐待少主老人家更普遍,講到尾都係互惠互利冇得怨。

男爵府

MATINLONG 發表於 16-5-19 08:35
分分鐘同你湊埋個大仔

大宅

回覆樓主:

工人暑假返印尼,會一去不回嗎?擔心中

珍珠宮

畀面勳章

回覆 smiletigger 的帖子

Agree. 標準工時 + 5 days 工作

珍珠宮

2018復活節勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 睛靈勳章

引用:Quote:lala0909+發表於+16-5-19+00:18+其實

原帖由 ng5ek 於 16-05-19 發表
內地人一定唔止收咁嘅人工囉
深圳五千人仔請外傭唔知佢哋用咩途徑。

翡翠宮

好媽媽勳章

吹左好耐啦.... 間唔時重提.....

侯爵府

starrymama 發表於 16-5-19 08:56
回覆 smiletigger 的帖子

Agree. 標準工時 + 5 days 工作
標準工時要考慮,可能影響本地經濟;但多d彈性時間工作係需要。香港工作文化係好chur,不利在職媽媽,如顧主多d重視家庭生活,願意協調讓顧員平衡家庭生活會好d

子爵府

其實香港唔係冇勞動力,我覺得好多香港婦女非常懶,出來做鐘點個班,好多質素差,最好坐住收1百蚊個鐘。拎綜援個D,亦有好多懶蟲!

廢柴政府應該削綜援,強制自力更生,分配呢班人出來勞工市場。以前個班再培訓家務助理,個個拎完津貼就閃。上陪月課程個班,又係天價。

珍珠宮

引用:印尼唔輸出女傭,國家的男人又懶又蠢,穀種

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 16-05-19 發表
印尼唔輸出女傭,國家的男人又懶又蠢,穀種都無得食。
其實印尼有些男人去左韓國做車廠,人工唔少,我前姐姐男友就係響韓國做,仲有匯錢比我姐姐。

印尼經濟而家比以前改善左。

男爵府

如果印尼停止輸出工人,佢地D印尼男人食咩,佢地個個都懶到死等D老婆寄錢返去養,我地香港人唔出聲,呢班工人同佢地D老公都會出聲抗議啦!

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

引用:吹左好耐啦....+間唔時重提..... +

原帖由 jolo 於 16-05-19 發表
吹左好耐啦.... 間唔時重提.....
之前好似無上新聞?唔係堅政府的消息....

伯爵府

回覆樓主:

main point係想傳入大6工人, 再溝淡d香港。 各位大婆唔好中計。

真係唔好睇少佢地, 我親身見過4十幾歲, 勁樣衰既阿姑, 都可以做小三, 整散人地頭家。係到時真係唔洗做家務, 因為成頭家都散哂。

男爵府

b6 思維、衛生、生活習慣、同香港人唔同;又向錢看、攻心計

等如放一個計時炸彈响屋企,咪攪

Keep calm & carry on

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由 蕃薯仔媽媽 於 16-05-19 發表

原帖由 bik1229 於 16-05-19 發表
其實印尼有些男人去左韓國做車廠,人工唔少,我前姐姐男友就係響韓國做,仲有匯錢比我姐姐。

印尼經濟而家 ...
印尼內部經濟冇改善,只不過,男去南韓做工人,女去世界各地做工人……

首頁
12345...7

尾頁

跳至