時政擂台

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

2018父親節勳章

當要發出事故報告同時,請發埋成功救人資料,咁先有比較。就算生bb,原本係私家生,初生有問題,大部分私家唔會醫,只會轉比公立醫你又知唔知?雖然無人想有醫療事故,亦希望公立正視問題所在,但樓主咁驚,咪去私家囉。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

咁,究竟公立醫院救咗幾多人,你又知唔知?

珍珠宮

siusiuaamama 發表於 16-5-23 07:35
好爸信錯廣華拖兩月才照腸 一驗已癌病末期

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160523/bkn-2016052303302 ...

其實問題不在醫院,香港公立醫院質素已相當好,但事實上無一個系統係完美的,而且醫學真的無絕對,你越識得多野就越明白!
坦白講,公立醫院既workload真係好大,希望更多資源投放俾醫管局,你估醫療成本真係一百蚊收費可cover?

Janicefin    發表於 16-5-23 11:54

子爵府

siusiuaamama 發表於 16-5-23 08:16
公民醒覺,不應止於政治層面。民生醫療方面,用水深火熱,已不足以準確描述香港公立医院的崩潰……希望各位 ...

請不要侮辱公民知覺,失真一失實的誇張栽贓,我們不要強權奪理,閣下的霸道盡露,也不見得公正

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

chowqv 發表於 16-5-23 08:21
阿熱血既公民,唔該唔好再係我屋企樓下派傳單。朝早阻住小朋友返學。

X2

珍珠宮

siusiuaamama 發表於 16-5-23 08:11
就我親身經歷,近五年來,身邊已經有超過十個親友,因公院種種不同的醫療失誤、延醫、錯判、見死不救……而 ...

原來你已有咁多經歷,我相信有啲意外係人為亦可避免,希望以後公立醫院可以多改善,少出錯。

子爵府

全港每日有咁多人去睇公立,要求100%無出錯肯定無可能。

珍珠宮

siusiuaamama 發表於 16-5-23 07:35
好爸信錯廣華拖兩月才照腸 一驗已癌病末期

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160523/bkn-2016052303302 ...

個case要睇詳細報告先可評,有可能病人一四年睇醫生時真係因為腸胃炎病徵而去睇。

翡翠宮

siusiuaamama 發表於 16-5-23 08:16
公民醒覺,不應止於政治層面。民生醫療方面,用水深火熱,已不足以準確描述香港公立医院的崩潰……希望各位 ...

不如你講下邊個議員認同你啦,咁大家好做d

複式洋房

回覆:chowqv 的帖子

Side gas,Topic closed

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

咁佢地救番幾多人?
醫事故無人想 一單都多十 但0出錯就聖人都做唔到
再加上資源有限 唔係個個都有得去做詳細檢查
私院危險少少都唔收呀
你咁憎公院 記得去睇私院

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

loklok286 發表於 16-5-23 07:50
香港無咗公立醫生院死既人會更多。
agree

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:就我親身經歷,近五年來,身邊已經有超過十

原帖由 siusiuaamama 於 16-05-23 發表
就我親身經歷,近五年來,身邊已經有超過十個親友,因公院種種不同的醫療失誤、延醫、錯判、見死不救……而 ...
我可以大膽講句公道話,如果私立醫院的醫療事故比例,ㄧ定多過公立醫院~

老婆以前在大公司做有醫療,有次在私院做手術,在手術枱上,麻醉師先問佢幾多磅,以落麻醉藥,我老婆話如果唔知點算,起身磅? 公立醫院係早日麻醉師先見病人講解及磅重~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

引用:咁佢地救番幾多人?醫事故無人想 一單都多

原帖由 小豬澄 於 16-05-23 發表
咁佢地救番幾多人?
醫事故無人想 一單都多十 但0出錯就聖人都做唔到
再加上資源有限 唔係個個都有得去做詳 ...
若果你阿媽曾經比公院拒絕医妳,見死不救!妳一定會沉默

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 melody228 於 16-05-23 發表

原帖由 Pulmma 於 16-05-23 發表
可能係保險sales 曲線sell 野呢
世事被你看透了~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:公民醒覺,不應止於政治層面。民生醫療方面

原帖由 siusiuaamama 於 16-05-23 發表
妳真係睇得毒果/熱血報多,上晒腦~

買基金真係好傷

子爵府

引用:香港最悲哀,不僅僅是已經崩潰的公營医療系

香港最悲哀,不僅僅是已經崩潰的公營医療系統,而是一班後知後覺,針不吉肉不知痛的可憐人

...
你咁講就唔公平喎....醫唔返的確令人心痛!
但單單拎兩個新聞就講到公立醫院可有可無就太偏激!
如果要公平討論,要拎埋公立醫院救咗幾多個人case出嚟囉!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:廣華一向多事故好多年前,有個細路仔肚痛去

原帖由 mother904 於 16-05-23 發表
廣華一向多事故

好多年前,有個細路仔肚痛去廣華睇急室,醫生話佢冇事,但肚痛持續,幾日後發現係盲腸炎變 ...
其實佢係唔係收症數目多 所以多機會有問題??

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

siusiuaamama 發表於 16-5-23 07:55
鐵症如山,毋用争辯
咁你想點?

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+小豬澄+於+16-05-23+發表咁佢

若果你阿媽曾經比公院拒絕医妳,見死不救!妳一定會沉默
點樣拒絕醫?詳情?

首頁
12345...11

尾頁

跳至