自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 fatmth 的帖子

我個仔都係食菜唔食肉,戴牙套後更酸軟到唔肯咬肉,第一年真係瘦左好多,不過第二年就適應返,肥返dd,盡量睇下佢鐘意食乜,比多d佢食,佢食唔落就飲下奶

複式洋房

Elaineyytang 發表於 18-5-18 11:44

麻煩你pm個牙齒醫生地址同電話我,謝謝!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-18 21:55

我個仔都係食菜唔食肉,戴牙套後更酸軟到唔肯咬肉,第一年真係瘦左好多,不過第二年就 ...

原來擴張顎骨過程,比想像中辛苦,謝謝你提供那麼多有用資訊,感激。thanks thanks
因囡囡真的瘦到不能再瘦(得排骨), 我每朝都有比營養奶囡囡飲,但通常只飲半杯多d,已經冇胃囗(除咗偏食,仲食量少,就算比佢食喜歡既雪糕同朱古力,佢都係食幾啖就夠,每次1/3都食唔到)如果擴張加cool ,會令到反胃同更冇胃囗,我再考慮下先,謝謝妳

珍珠宮

2024年龍年勳章

tommyxsarah 發表於 18-5-17 22:39
倒及
只cool 上面幾隻牙
大個左有機會再cool

可以只cool前面幾隻?唔洗等後面d牙出晒? 我仔前面有2隻內八字,牙醫話等中學先喎,但我見佢其他生得都正,只是有2隻生歪了...
好想知,其實可唔可以只cool幾隻門牙?其他唔洗cool? 一來只cool幾隻或上排牙無咁辛苦,又舒服d...二來價錢唔知可否平d?
有時驚d牙醫為賺錢,係唔係都話上下排都要cool...
有無人試過?thx

子爵府

小ice 發表於 18-5-18 23:02
可以只cool前面幾隻?唔洗等後面d牙出晒? 我仔前面有2隻內八字,牙醫話等中學先喎,但我見佢其他生得都正, ...

倒及已經影響緊下面既牙,我唔係因為佢生得齊唔齊,靚唔靚而去整

上面cool 幾隻 ,目的係改善上面倒及牙 ,同時唔令下面既牙惡化。

問過下面洗唔洗cool 佢話唔洗. 大少少生曬d 牙再cool 都未遲。

所以我咪話case by case ,個個小朋友情況都唔同。

男爵府

你可以搵多兩個醫生傾傾,我當時都同過兩個專科醫生傾過,我唔係因為想佢靚而cool 牙,而係佢地話我個仔將來一定哨牙,如果唔處理,會有咬合問題,進食時d食物會撞到牙肉,所以將來好容易牙肉發炎同實有牙週病,而且哨牙會隨著年齡越來越哨,好彩我個仔當時八歳,所以做擴張治療係無可避免,我都有問過可否等中學先cool,佢都有解釋宜家做可以保住四隻恆齒,醫生覺得牙齒好重要,能不脫就不脫,而且佢係男仔,醫生話脫哂cool下巴太尖都唔係幾好,重有就係佢上下顎闊度唔同,將來cool 唔倒就要做手術,我梗係唔想做手術啦,所以你要問埋唔同年紀開始有咩唔同嘅治療過程呀!

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-19 07:52

你可以搵多兩個醫生傾傾,我當時都同過兩個專科醫生傾過,我唔係因為想佢靚而cool 牙 ...

明白,謝謝建議。我囡九歲,係因為顎骨細,攪到唔夠位生新牙,依家d新牙因為唔夠位生,已經有幾隻係生歪咗(向側生長),所以,要擴張顎骨加cool, 我都打算睇埋你介紹那個醫生,聽多點意見,謝謝分享

男爵府

Elaineyytang 發表於 18-5-17 20:33
回覆 ttcat 的帖子

我覺得個醫生幾好,影左x光後,好仔細解釋我個仔嘅牙齒問題同未來嘅矯齒是過程,當然我 ...

可pm醫生比我嗎?thank

大宅

回覆樓主

7歲

男爵府

好媽媽勳章 BK猜猜猜慶中秋

Elaineyytang 發表於 18-5-19 07:52

你可以搵多兩個醫生傾傾,我當時都同過兩個專科醫生傾過,我唔係因為想佢靚而cool 牙 ...

可否pm醫生資料比我,Thx

水晶宮

tommyxsarah 發表於 18-5-18 23:16
倒及已經影響緊下面既牙,我唔係因為佢生得齊唔齊,靚唔靚而去整

上面cool 幾隻 ,目的係改善上面倒及牙 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

tommyxsarah 發表於 18-5-18 23:16

上面cool 幾隻 ,目的係改善上面倒及牙 ...

謝謝你分享吖! 其實係佢剛換門牙時發現生歪了,有去睇過兩個醫生,但佢哋話等中學出晒先,但我覺得咬合唔到,驚影響到下面嘅牙! 初時歪d,牙醫話倒及,因兩隻門牙八字左,大大下又好d無咁歪,但都明顯,你睇咩位牙醫? 我想帶我仔去問多次意見...其實我想只cool幾隻,唔洗上下全部cool..會無咁辛苦嘛!

伯爵府

回覆樓主

換晒恒齒就可以了

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

Elaineyytang 發表於 18-5-17 20:33
回覆 ttcat 的帖子

我覺得個醫生幾好,影左x光後,好仔細解釋我個仔嘅牙齒問題同未來嘅矯齒是過程,當然我 ...

請問可否pm牙醫資料,我小朋友7歲都係顎骨唔夠位生d牙,兩隻門牙生到歪歪斜斜咁,睇過普通科牙醫,佢地只建議中學生定曬先cool牙,亦好肯定到時要脫牙,我實在唔想走到脫恆齒呢一步

首頁

尾頁

跳至